Toysdaily 玩具日報

無限合體 研討會

原帖由 tototo 於 20-5-2009 09:33 AM 發表
請問有大大話比我知邊到有學炎啊

前幾日我仲見到現時點2樓有, 而家唔知啦....
最近我都開始玩呢個系列既玩具,
不過當我砌完第一隻鬥神獸之後,
我決定其他果d全部都唔會貼貼紙=-=
唔知大家有冇同感呢?
原帖由 將星 於 22-5-2009 02:02 PM 發表
最近我都開始玩呢個系列既玩具,
不過當我砌完第一隻鬥神獸之後,
我決定其他果d全部都唔會貼貼紙=-=
唔知大家有冇同感呢?

why?
新合體圖:

又嚟~無限蜘蛛

呢排工作較忙,冇乜時間玩無限,今日交住D相頂返個POST上去先
側面:44:

正面

仲有咩好砌呢??:73:
雖然學炎好貴,:help:
但感覺上真係好正,:$
因為佢d件好散,
在自創合體方面自由度大好多,
所以無限合體的件,
也一隻散過一隻。

就自創合體來說,
件越散真的越好合。
就以五神為例,
佢個主體除了做main body part外,
真係無乜作為,(真係好大舊..........):Q
結果只有做武器配件、背包的份兒。
劍聖果兩隻很大的小腿更唔駛講...................:die:

p.s.就上次的27體大合體來說,輝炎龍的件真係一流!:71:
好多意念都係靠佢d件實現。

原帖由 Form2_Sickness 於 23-5-2009 11:39 PM 發表
雖然學炎好貴,:help:
但感覺上真係好正,:$
因為佢d件好散,
在自創合體方面自由度大好多,
所以無限合體的件,
也一隻散過一隻。

就自創合體來說,
件越散真的越好合。
就以五神為例,
佢個主體除了做 ...

的而且確,學炎D件真係比起正派無限合體"食玩"嘅件散,
一隻"手",學炎用到6件件去砌成,無限多數都係4件,:50:
而且從關節亦睇得出貴係邊度(當然大部份落左去D女女身上):46:
好似隻蜘蛛咁,我都有諗過八隻腳點都應該唔夠件做,
但整落發現想用無限配件好難用得靚,
砌砌下又係成隻用哂學D炎件,
而且散件中有不少裝飾用件,
砌電單車個陣真係攞起就用,
亦唔會有話唔啱呢個位用等情況,
比起無限系列係比較少有,
而家我都希望有多D時間發掘一下兩個系列互相配合嘅玩法,
再加上D人仔仲有更多"無限"可能,甚至可以變成聖衣系列都仲得!
下一套學炎都未見有消息,希望可以延續落去,
但學炎唔係食玩,你可以當佢係一盒高達,因為...佢一粒糖都冇架!!!:53:

有經濟能力而又有緣嘅同好見到啱價就快入,
因為市面都係買一件、少一件....
放毒!!:DD

最近在看LFO,
所以興起做了這個~~~~~~

這次雖然不太毒,:^
但大家放心吧,
我下次會更盡力的毒大家!!:66:

有冇大大可以介紹下女仔呢set係咩黎????
價錢大約幾多....THX~~~
原帖由 Form2_Sickness 於 24-5-2009 12:37 AM 發表
放毒!!:DD

最近在看LFO,
所以興起做了這個~~~~~~

這次雖然不太毒,:^
但大 ...

原來係"拆家"同行,:71:
話你聽丫,呢度冇乜人有免疫架咋!仲唔快D放多D毒,
攪到佢地欲仙欲死:45: ,
係喎~你開個主題,有學炎嘅就跟你主題砌一隻,
(當然包括發題人啦~)跟住係度放,
當幫手加熱一下無限呢個POST都好呀!:shiny:
原帖由 tree2006 於 24-5-2009 12:52 AM 發表
有冇大大可以介紹下女仔呢set係咩黎????
價錢大約幾多....THX~~~

呢套叫"學炎合體"
一套5隻,每隻都有一個女FIG、一隻動物,隻動物可以變成個女FIG嘅武器!
5隻加埋合成一隻"教師"!
每隻要成"魚"一盒,一套要一"牛",
而家都見唔到啦!見到响度報下料啦!!

雖然個人對學炎合體的評價很高,:shiny:
但有一點是很大的失望,:ice:
那就是無法和無限合体作100%的配合。
原因是兩者的榫位size是不同的!:blame:

簡單來說是學炎的偏大,
無限的偏小。
所以學炎榫入無限的洞洞是沒可能的!
而無限榫雖然可以入學炎洞洞,
但插入去後是完全鬆鬆的.........:38:
因此學炎和無限來個大合体的意念是可以放棄。:63:
但學炎和無限又不是不可一起玩,
不過一定要有一定怨念,
小弟正是好一個例子。(有機會做些互動合体上來吧,,,,,,,,,,,,,,,)

因此我才說學炎和無限是不能100%互動的。(但最小有50%,或者會更多,不過要真正玩落先知。)
所以我也不明笨大要這樣的斷自己財路,
我相信100%的互動所帶來的協同效應一定比現在高,
本來學炎的價也嚇退了不少人,
而現在.................:31:

但本人是期望學炎可以發展成另一個系列,:handshake:
仲使可能只出了一作就沒下文,(多數是因為價格偏高而銷量未如理想,,,,,,,,,,,)
但那5個女孩也可令合體系列生色不少了。:he:
至少做rider時也有5個女孩騎上去...............................

p.s.女角的手是配合任何榫位的!不論是無限還是學炎:)

原帖由 Form2_Sickness 於 24-5-2009 01:50 AM 發表

簡單來說是學炎的偏大,
無限的偏小。
所以學炎榫入無限的 ...

冇錯!我今日都發現同樣問題,所以要發掘一下無限配件同學炎嘅互玩性,當我將無限件插入學炎時發現:sad:
要果硬要將無限嘅件配入學炎,就變成學炎嘅件,之後就返唔到轉頭...
但同樣情況有時都會出現响無限系列中....

我聽日試下砌返雙套系列合一嘅作品先!
好!你先出題!!:74:
原帖由 Form2_Sickness 於 24-5-2009 01:50 AM 發表

簡單來說是學炎的偏大,
無限的偏小。
所以學炎榫入無限的 ...

無錯:sad:我覺得而家學炎x無限只可以咁玩法...

無限 轟 聖 龍 見參!

變身.......擊龍炮:shiny:

學炎合體 x 擊龍炮 裝著!:!

炮擊預備....:blame:

發射!:angry:

史上最不人道合體,:cool:
肢解合體!