Toysdaily 玩具日報

查看: 25638|回復: 17

[玩具報告] Variable Action NG騎士 (金戰士/皇后獅狼) by Megahouse

NG騎士ラムネ&40 係 1992年香港ATV播放的動畫 (日本播放時間係 1990), 內容係 主角 勒姆妮斯 買了一盒 電視遊戲帶 (記住 ... 係 "帶" 唔係 CD/DVD/Blu-Ray 呀... 唉 ... 年代的變更:67: )因為 遊戲中的世界受到 妖神入侵, 所以主角就要當上勇者過著瘋狂搞笑的冒險. 而當 勒姆妮斯 需要 叫出 金戰士 戰鬥時就會放 金幣 入同絆QQ 到, 之後 從QQ 口中拿起 蛋 向天投出, 之後 金戰士 就會從天而降了. 而初時為 勒姆妮斯 敵人的 西達 ( 其實同樣是由人類世界到來的, 不過卻受了 妖神 控制.)在故事中段時間亦得到了 同 金戰士 有同等力量的 皇后獅狼. 亦另故事的戰鬥變得更精彩. 後來, 西達 當然得到主角們的幫助而清醒, 更同主角合力打到妖神.

日版 OP
http://hk.youtube.com/watch?v=dmNqtim9dIM

玩具方面, 其實如果只計 機械人的外形可說係 滿分 . 全身局油亦有高貴的感覺. 而機體的 主要關節亦做得十分足, 所以可以做出好多形仔 pose. 但可惜由於關節只係用普通的 ball joint, 所以會有小小 鬆散, 在做 pose 時就要多花點心機同時間了. 在變形方面, 2 隻 騎士 都做得到 全變, 但由於 變形時有 d 位太 fit, 所以如果唔想 整花 就要小心點了. Overall 黎講, 個人覺得 2 隻 NG騎士 都係 display 就 滿分, 好玩度就 只係不過不失 ... ok 咁 la. 還好既係, 佢都算多 武器, 叫做為 "好玩度" 加入唔小分!!

我而家熱血沸騰, 變身 武士獅神 力量超群 ....
金戰士 變形
http://hk.youtube.com/watch?v=N9_deseqMb4
皇后獅狼 變形
http://hk.youtube.com/watch?v=RjsgjKFkbPU
金戰士 + 皇后獅狼 合體攻擊
http://hk.youtube.com/watch?v=h4T2Qi4rbZc

如果唔係亞視播....我應該會睇過呢套動畫:42:
原來ng騎士1992年播架?
估唔到咁耐

大大入得好,隻金戰士之前比人炒起左,想入都入唔到
唔知宜家咩價錢
總係覺得皇后獅狼2個頭先細左少少:49:
金戰士就未入,不過好似正D:)
雖然未see過,不過我覺得幾型bo~:52:
小學時至愛:)
真係好值得人懷念, 雖然隻金獅子係炒價入, 但係都照俾, 好彩隻皇后獅狼平返 d
又係炒價....都係忍手唔買.....
小學時集集追呢~~~
記得小時候放學係跑番屋企睇
一比之下, "金戰士"明顯靚過隻"皇后獅狼"好多~! :73:
但基於價錢合理, 入灑2隻都係無可口非呢~
新版兩隻全購入的人舉手
諗一諗呢兩隻既價錢都抵到當年Q極全套8隻:70:

把玩過後,在下推皇后獅狼,金戰士既pose會比較難擺得靚

另外想問下各位大大,有冇似我隻皇后獅狼同一情形,就係左腳腳趾位好鬆
唉...我左右都鬆..仲要D手肘位都係好鬆...
我真係勁驚佢散哂~~~
原帖由 ar_yuk_0604 於 3-2-2009 08:47 PM 發表
唉...我左右都鬆..仲要D手肘位都係好鬆...
我真係勁驚佢散哂~~~

我都係 左右都鬆 ... 如果大家覺得係問題, 可以試下 "刪" 果部份出黎, 加小小秀明指甲油 或 模型膠水 等佢 乾左之後(記得一定要, 如果痴死左就一定唔鬆 .. 不過唔郁得)再裝反上去.
原帖由 ANNO 於 3-2-2009 12:08 PM 發表
新版兩隻全購入的人舉手
諗一諗呢兩隻既價錢都抵到當年Q極全套8隻:70:

把玩過後,在下推皇后獅狼,金戰士既pose會比較難擺得靚

另外想問下各位大大,有冇似我隻皇后獅狼同一情形,就係左腳腳趾位好鬆

Q極全套5隻吧?
Q極係七部 . 2主腳 . 兄弟合體 . 2人馬2戰車都有出 . 但係現在紅人馬同綠戰車就無人放 . 最多都係見到前五者 . 後2者就 . . . .