Toysdaily 玩具日報

查看: 11334|回復: 27

[玩具攝影] DCC Designer Series, Greg Capullo action figure wave 1(#26新增nightwing)

大家好,

都幾星期無買過figure了, 今個星期終於有野玩, 就係新出的designer series wave1.不過由於我唔打算成個系列都儲, 因此只揀了batman同talon入手. 其餘2隻應該就唔入了.

包裝方面似係DCC新包裝的"進化版", 更易睇到成隻figure的造型. 盒旁有d artwork同埋number, 都幾特別~

Talon, 是Court of owls訓練出來的殺手, Court of owls係一個地下的犯罪組織, 已經運作了好多個世紀了, 佢地會在馬戲團捉d小朋友去訓練佢地成為殺手. 而其中一個talon更係Dick Grayson (即係nightwing)的祖父.

叫得殺手, 當然成身都係武器啦~

心口的飛刀每一把都可以拎出來, 不過我就無咁做, 因為怕裝返入去好花時間呢!

talon的面罩, 最明顯係對大眼~

figure可動性不錯, 如果頭可以轉就更好了, 不過咁分件上可能有難度呢~

配件除了武器仲有呢個面具

batman方面, 造型幾特別,可動性不錯.  

配件方面有3個batarang, 好細件所以玩時要小心唔好跌o左佢地呢~

batman表情唔錯~

2個對打到底邊個會赢呢?

Batman 關節之多好好玩,不過疑似光澤黑磨花冇改善。我 的Talon右小腿中了風,沒得救了
我batman一開盒5秒斷手,跟本冇用力,自斷!
我2隻figure關節都比較緊, 2隻手一路郁一路聽到d"拍拍聲"都有d驚, 之後浸一浸熱水再用陰力整返鬆d關節先OK. 另外我隻batman都有少少花, 所以用o左黑色補返d油 (相好似睇唔出有補過~ XD)
回復 3# 167169

Arkham Orgin Deadshot > 傷大腿仲有條軸,我用blu tack keep 住;

Marvel infinite 3.75 Hulk 其中一大腿都斷埋,近排伏寧捨多,I know that feel bro. Take care.
我2隻figure關節都比較緊, 2隻手一路郁一路聽到d"拍拍聲"都有d驚, 之後浸一浸熱水再用陰力整返鬆d關節先OK. ...
jeffloh 發表於 16-5-2014 09:20 AM

黑色用Gundam Marker? 水性定油性? 好彩呢個Batman glove 係光澤色咋.
隻batman中左sad貨
隻右手係左手手臂配右拳頭
滲緊線先發現左手線條有問題
請問ching香港買幾錢?
打算遲d番黎買多隻
回復 3# 167169

dcc好易爛,巴打真係唔好彩
黑色用Gundam Marker? 水性定油性? 好彩呢個Batman glove 係光澤色咋.
batman 發表於 16-5-2014 10:19 AM

我用zebra牌果d黑色筆, 顏色上其實有少少分別, 所以我係點少少色之後再"卒"下佢, 咁色差就無咁明顯.
得得地喎~~~~~~~~~~~
哩set對talon同Nighwing有少少興趣,但可動某D位參差咗同感覺蝙蝠俠個表情較卡通; 原來talon D刀拆得!:71:
talon同 owlman 係咪同一個人??
talon同 owlman 係咪同一個人??
dasw123 發表於 16-5-2014 02:49 PM

不是, talon 是 court of owls的殺手, 而owlman是另一個平行宇宙的角色 thomas wayne Jr
哩set對talon同Nighwing有少少興趣,但可動某D位參差咗同感覺蝙蝠俠個表情較卡通; 原來talon D刀拆得 ...
ChrisLamXYZ 發表於 16-5-2014 02:44 PM

我見new52都有出nightwing所以無入呢款, 講真我對角色係邊個興趣大d, 多過係邊個designer造型~ XD
回復 14# jeffloh

遲D出果款瘦D, 偏向較teens 感覺; 不過有Arkham果款其實今次designer都可以pass!大致上差不多,仲有designer武器都過於簡單; 揾模型砌剩D架Cut出黎都已經兩支棍:DD