Toysdaily 玩具日報

查看: 5565|回復: 10

2009年第一擊 ---- 德國酒店!! (2-2-09 已新增製作過程)

估唔到可以o係 1月o既最後一日完成到呢件冷門作品 ---- 德國火車模型廠 Vollmer o既酒店一間!!

砌o左十幾年模型, 九成以上作品都係機械人, 所以係時候搞o的 Pro 少少o既o野啦....

去相!! 首先係正門....

有四個露台o既背脊....

正面屋頂 close up

背面屋頂

大門口, o的雕花真係好精緻....

後門, 應該係地舖一間...

趕工之下大約用o左三星期去做, 最麻煩o既一定係滲線 ---- 真係逐塊磚頭去搞, 而外牆浮雕由於坑紋太淺, 滲線前仲要用刀雕返o的痕出o黎先可以開工, 過程極度挑戰耐性... 全盒模型都要用膠水組合, 十足時光倒流砌返三十年前o既日本模型咁...

暫時係咁多先, 製作過程o既相我會遲少少再 post 上o黎,多謝各位收睇!!

好作品
10分
繼續努力:$
遲啲可以砌個城鎮出來做情景!:p
好靚, 靚特別的作品, 小弟愚見, 可以多小小舊化就perfect 啦...:73: 特別是屋頂, 好似太plain....
補返個 Work in progress 先...

首先係磚牆, 唔上色唔滲線o既話我諗都會幾肉酸, 但呢個決定真係好甘....

用o左一日先整好四幅, 相入面仲未用 thinner 完全抹乾淨

膠件有唔少地方收縮下陷, 當然要填返平佢...

外牆掛飾要用 cutter 沿花邊雕一次先可以去滲線同舊化, 因為原本o既坑紋太淺, 就咁滲上去一抹就即刻甩晒...

露台、窗花之類好細件, 要黐埋佢地都要小小功夫

每隻窗都附有內部o既白色窗框同透明件

地基完成!! 窗簾布其實係隨模型附送o既爛紙, 圖案解像度極低, 有心機o既話其實可以自己整過張

冇錯!! 成間o野都係空心o既!! 廠方其實預o左我地可以o係底部穿個燈膽入去...

屋頂, 其實我有用 fine compund 做少少拋光 (真係好少!!), 不過相影出o黎唔明顯

好啦... 仲有兩隻排緊隊等我完成, 渣古 2.0 同長谷川 macross, 後者其實連 surfacer 都上o左, 睇o下幾時有心情搞埋佢地啦...

原帖由 ZEONIC 於 1-2-2009 01:50 AM 發表
遲啲可以砌個城鎮出來做情景!:p

老實講我真係砌上癮呀, 應該會買多間教堂或 city hall o黎玩!!

但如果要整個小市鎮... 我諗o係一定會先破產... 事關呢間o野八折o左之後都要四o舊水....

原帖由 davewink 於 2-2-2009 01:44 PM  發表

好靚, 靚特別的作品, 小弟愚見, 可以多小小舊化就perfect 啦...:73: 特別是屋頂, 好似太plain....

我最初都有諗過, 但假組後發現間o野已經太多 details, 再做舊化未必好睇... 而且我其實幫個屋企做o左少少拋光, 但o的相影出o黎好似冇做過咁....
我老豆見我砌模型 佢話佢想砌間金國寺:80:
嘩, 見都到頭痕.....:70:

其實牆面做得好靚, 只是"硬"是覺得屋頂可以再好一的....

如果用啡色的木顏色筆, 在屋頂的一瓦片邊掃一下, 增強立體感, 可能會更好....

不過我都知, 講就容易:70:
真係滲線都滲到漚!:70:
睇見你d製作過程相片.
搞到我都想整返盒建築物玩下. 哈哈.
頭像被屏蔽