Toysdaily 玩具日報

查看: 18654|回復: 20

2009 年第一架巴士模型 - - 有喜亦有悲 (多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 榊野學園報記者桂言葉報導)
有喜也有悲, 到底應該從何說起呢?
喜者, 係今日的確來左架新車, 仲係 Super Bus 最喜愛o既 Enviro 500 巴士,
悲者, 係今日新車到達之時, 原來呢架車亦曾經發生過一段小插曲,
當時亦令 Super Bus 感到灰爆...

話說於兩星期前o既接近平安夜前夕, 本來已經有另一架同款巴士到步,
並且收到郵局o既掛號通知, 第二日去郵局接收,
但係到第二日郵局拎架新車, 一接個郵包上手,
聽到入面有D野"o郎o郎下"已經覺得有D唔對路,
於是 Super Bus 即刻拆開睇, 點知......

返屋企再影

Super Bus 指出唔知係因為郵寄途中出事定係點,
不過呢架巴士攪成咁真係唔知點收科,
上次架九巴 AN 冇左車頂紅線 Super Bus 都仲可以救到,
上次兩架九巴 AV 同 AVBW 都冇事, 估唔到今次就真係唔知點救,
膠盒爛左至少仲可以向有關方面提出寄新盒更換,
但係呢架車似乎o係郵寄中途已經脱離固定位置,
並且o係盒入面產生碰撞, 除左有撞花同甩油之外,
車頭擋風玻璃都有花到, 可謂傷上加傷,
於是 Super Bus 聯絡有關方面要求更換, 並且得到受理,
幾日之後就將不良品原盒寄回, 今日, 佢終於以健康姿態再度返o黎並且歸隊啦!

熱烈歡迎! 城巴最新 Euro 4 標準 ADL Enviro 500 巴士, どうぞ!

証書編號 00005, 全球限量 1680 架

正式落地! 初音同鏡音雙子歡迎妳!

車身廣告賣點, 標鎊佢係用 Euro 4 環保標準引擎o既新巴士,
附帶一提, 正當香港使用 Euro 4 標準, 歐洲亦有 Euro 5 o既車輛行走之際,
其實已經開始有 Euro 6 o既出現, 去年 10 月San Diego o既 APTA 公共交通運輸展,
其中一架由平治提供o既 O530 Citaro G 掛接巴士,
已經係配用 Euro 6 標準o既引擎啦

Enviro 500 巴士車隊

加--由英國 Mike Davis "送", 呀, 應該係 "寄" 至o岩, 幾日前收到o既正書~ :DD

Mike Davis o既中, 九, 城, 新, 雅高仲有兩本新加坡巴士書都咁精采,
呢本大嶼山點都冇理由唔支持啦~
真係多謝 Mike Davis o既官網 DTS, 佢依家可以用 Paypal,
我一落訂用 Paypal 過數, 26.95 鎊, 加埋寄約莫美金 $52,
o係英國直接入, 仲平過o係香港訂,
亦可以等我呢個自細都未去過大嶼山o既 "老外" 認識下大嶼山~ :DD

一句講哂: Great book!!

內文亦有提及九巴o係大嶼山o既故事

講到冠忠, 自然要講埋呢架雙層 Man 啦~

龍運同 Cityflyer 亦有提及

最尾 Part, 昂坪 360 亦有介紹

Mike Davis 又一精采o既巴士書, 值得一買!

Thanks for reading~ :DD

o係呢度亦同時多謝有關方面幫我更換另一架新車~ :)

我覺得 Enviro 500 係咁多款巴士之中坐得最舒服的一款:34:  

舊巴士, 好正!:35:
嘩~~~ 正喎~!! 個number仲靚左咁多!!! 0005!!!
咁你爛左果架點呀??
嘩... 本書同架巴士都好毒下...

攪到我流晒口水... :35: :35: :35:

同埋想問下, 大大你平時去開邊個巴士網站買野多???
搵個殺人狂黎報導...
會唔會報報下巴士上鮮血淋漓..
:61: 巴士FANS ~ 少見少見
原帖由 Devil_Fudou 於 6-1-2009 11:00 發表
嘩~~~ 正喎~!! 個number仲靚左咁多!!! 0005!!!
咁你爛左果架點呀??

當然係寄番返去啦, 唔係點換番架靚車返o黎~ :x
原帖由 UncleGongGong 於 6-1-2009 11:19 發表
嘩... 本書同架巴士都好毒下...

攪到我流晒口水... :35: :35: :35:

同埋想問下, 大大你平時去開邊個巴士網站買野多???

呢兩個 Online shop 我成日去

www.80mbusmodel.com

www.jotus.com
原帖由 追夢者 於 6-1-2009 13:46 發表
搵個殺人狂黎報導...
會唔會報報下巴士上鮮血淋漓..

言葉好溫純o架~~ :^:^
想問你本書在那個網訂的. 請PM我/
原帖由 turningegg 於 6-1-2009 20:41 發表
想問你本書在那個網訂的. 請PM我/

PM 已回~
B9引擎室:80:我又貼:ENVIRO500 trident:       ENVIRO500 B9:

原帖由 Mr.neko 於 7-1-2009 00:56 發表
B9引擎室:80:我又貼:ENVIRO500 trident:       ENVIRO500 B9:

新巴果架 5501, 個盒未拆膠紙定係...?

回覆 14# 的文章

我好有興趣圖中的九巴 rt. 182 同 rt. 1
巴士專門店同KMB又售罄
老虎拍賣又搵唔到
c兄請問邊度有, 水位又點呢