Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 原罪

漏網港產片推介:第一誡(內有劇透,未睇慎入!!)

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
原帖由 kaiwai 於 28-10-2008 04:20 PM 發表

大陸版

樂仔最後會話發左場夢

所有野都係幻覺

:70:

無敵解釋:31:
所有收唔到科既戲都合用…
題外話…幾年前真係有套西片玩到好懸疑…結果係幻覺:angry: :*
我呆左:what: …

如果唔係要過各國唔同既電檢,呢D橋係絕對禁忌:blame: 。

第一戒唔算唔係一套cult片...:45:
原帖由 kaiwai 於 28-10-2008 02:29 AM 發表

只係公司名係新加坡

成套戲都係香港 edit ,香港 mix

因為小弟有份.........................:62:

但唔收得,好可惜

落畫收 13萬左右......................唉

同期上映有大四喜 都係 13萬左 ...
票房係30萬, 唔係13萬
以佢上畫o既戲院黎講, 算真係唔錯架喇
頭像被屏蔽
我是港產片的支持者, 但「第一誡」的劇情好像是炒埋一碟的東西。    主劇情像大友克洋的著名漫畫『童夢』,同樣是離奇的自殺案, 不過兇手是超能力者。 老差骨與警員的配搭,老差骨將退休,就是『七宗罪』。   那種類似病毒傳播的鬼上身方法, 就是『生化危機』。  還加入少少『見鬼』和『無間道』的元素。

警察怎可無端端用槍殺人, 很無說服力,還要說第一誡是: 「這世上沒有鬼」。

劇情有點悶, 完全沒有任何驚喜, 除了開場那段余文樂遇連環殺手,較似樣些。

喜歡看這類片的話, 我推薦郭富城的「C+偵探」,結局出人意表。
原帖由 原罪 於 28-10-2008 16:42 發表

無敵解釋:31:
所有收唔到科既戲都合用…
題外話…幾年前真係有套西片玩到好懸疑…結果係幻覺:angry: :*
我呆左:what: …

如果唔係要過各國唔同既電檢,呢D橋係絕對禁忌:blame: 。

早幾星期, 明珠台播映的「追魂交易」(The Devil's Advocate),結局亦是說主角發了一場夢。
原帖由 大姐姐 於 31-10-2008 09:10 PM 發表
我是港產片的支持者, 但「第一誡」的劇情好像是炒埋一碟的東西。    主劇情像大友克洋的著名漫畫『童夢』,同樣是離奇的自殺案, 不過兇手是超能力者。 老差骨與警員的配搭,老差骨將退休,就是『七宗罪』。   那種類似病 ...

我覺得呢個故事係好多犯駁,不過叫「講」得唔錯…
聽你咁講,睇睇郭富成套戲先。
原帖由 大姐姐 於 31-10-2008 09:25 PM 發表

早幾星期, 明珠台播映的「追魂交易」(The Devil's Advocate),結局亦是說主角發了一場夢。

這套…小弟有點保留…不算完全的只是一場夢。
是第一種誘惑方法無效,從新洗牌再用第二種方法…
不是那種開了頭,收不了尾…結果用「夢」或「幻覺」解釋的騙人劇本:angry:

還有另外兩種用來處理收不到科的方法「鬼」及「外星人」…以前衛斯里好喜歡用這種結尾…:oh:
笑淵淵.........
丙叔好似俾你點左喎,
套戲悶到我呀...!

節奏拖得好慢,係冇必要咁拖慢,
故事內容單薄到不得了...........算啦,都睇左喇.
:shy: :shy:
原帖由 路人丙 於 3-11-2008 09:54 AM 發表
笑淵淵.........
丙叔好似俾你點左喎,
套戲悶到我呀...!

節奏拖得好慢,係冇必要咁拖慢,
故事內容單薄到不得了...........算啦,都睇左喇.
:shy: :shy:

:( 可能我係無期望咁睇會好點…
對不起:64: