Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: SuperBus

九巴第 1000 架 Olympian!?

原帖由 SuperBus 於 11-10-2008 01:42 PM 發表
邊款丹拿先? 丹拿 A-F 定係丹拿珍寶~? :36:

E:78:
原帖由 太陽之牙 於 12-10-2008 01:19 發表

E:78:

等陣, 呢架車唔夠 30 呎, 似係丹拿 A 同 B型多D啵,
丹拿E係有 34 呎長, 所以至比D車長叫"長牛", 兩樣唔同o既野啵...
原帖由 SuperBus 於 12-10-2008 02:23 發表

等陣, 呢架車唔夠 30 呎, 似係丹拿 A 同 B型多D啵,
丹拿E係有 34 呎長, 所以至比D車長叫"長牛", 兩樣唔同o既野啵...

同埋相呢架係經過九巴重建車身, 始終丹拿 A同B 果陣都已經有番咁上下車齡啦...
:65: 我屋企都有5,6架, 但無開透明盒, 因為太大塵!’

原帖由 龍珠迷 於 12-10-2008 13:39 發表
:65: 我屋企都有5,6架, 但無開透明盒, 因為太大塵!’

你果然係龍珠迷... :50:

不過我唔好龍珠... :55:
原帖由 SuperBus 於 12-10-2008 02:23 AM 發表

12B路線據說有用過長牛,至於圖中是否丹拿E亦有人爭論過,
因為資料不足,難以下結論,
12B路線亦早已成為歷史…:oh:

反而背景果架應該係丹拿珍寶1號線巴士,
亦都出過模型。
張圖仲見到橫頭邨26座同亞洲電視(當年叫麗的)大樓,俱往矣…

超級巴士大大有冇丹拿車系藏品?
可以貼來看看嗎?:77:
原帖由 太陽之牙 於 12-10-2008 20:39 發表

12B路線據說有用過長牛,至於圖中是否丹拿E亦有人爭論過,
因為資料不足,難以下結論,
12B路線亦早已成為歷史…:oh:

反而背景果架應該係丹拿珍寶1號線巴士,
亦都出過模型。
張圖仲見到橫頭邨26座 ...

唔洗爭論啦, 丹拿 E 有冇行過 12B 就唔知,
不過我可以肯定, 圖中呢架一定唔係丹拿E,
因為好易睇, 丹拿E上層兩邊各有九隻窗,
但係呢架只有七隻窗, 因為車身短,
同埋亦可以睇到佢車身軸距係短D o既,

丹拿我只有四架九巴珍寶, 始終我唔係太鍾意D Half-cab 車... :(

Daimler Fleetline CRG6, Metal Section 車身

新色

Leyland Fleetline FE33AGR, BACO (British Aluminium Co.) 車身

新色

四寶合照

個post沉得真快,充斥神話老變金魂的TD真係冇乜人會講巴士…:49:

12B因為乘客量不足以至廢線,
所以確係冇理由用長車咁浪費…
如你所講圖中巴士應該唔係長牛。

圖中12B後面果架應該就係呢一型(路線都一樣),
本來小弟都有點興趣入,
但見到個駕駛盤造得太大了,
差不多張檯咁大,
放棄了…:die:
原帖由 太陽之牙 於 14-10-2008 01:58 發表
個post沉得真快,充斥神話老變金魂的TD真係冇乜人會講巴士…:49:

12B因為乘客量不足以至廢線,
所以確係冇理由用長車咁浪費…
如你所講圖中巴士應該唔係長牛。

http://i6.photobucket.com/albums/y206/supe ...

圓頂寶其實都做得好靚,
加上佢同平頂寶, 我以前返中學成日搭,
以前 12A 同 2K 就係用佢地行多o既~
再回有關丹拿巴士問題

已經查過, 太陽之牙貼果架係丹拿A, 新車果陣係用伯明罕車咀,
重建車身之後成為呢個樣子
附有真車相片, 車牌同樣係你 Post 果架--HK 4259

Picture from: Hong Kong Buses vol.2 Kowloon Moter Bus, by Mike Davis

仲有 HK4258, 九巴同丹拿A 同B重建車身,
主要係將後車門移前同將樓梯移前至對正落車中門方便一人控制操作

Picture from: Hong Kong Buses vol.2 Kowloon Moter Bus, by Mike Davis