Toysdaily 玩具日報

查看: 27705|回復: 23

舊物新影 - 超合金魂 Akira 阿基拉 金田電單車!! (多圖)

細個睇阿基拉o既時候成日都幻想擁有金田部紅色電單車, 終於係大約年幾前俾我買到佢o既玩具, Bandai出品o既超合金魂PX-03, 當時買只係2字頭(不連贈品Key), 呢件絶對係我自己五大最愛收藏之一, 上星期影左相, 今日先有時間出呢個小小報告

先影影個外盒

開盒, 吸塑分離

說明書

新車落地

全車解拆 (車身好重手, 車架(銀色部份)幾乎全部係合金制, 上色及detail位都做得好好, 標板非常仔細, 車軚物料好真)

前轆有避震

全裝備大晒冷 (車殼水貼做得好靚)

組裝

金田 (神情好奸, 膚色黑左小小, 衣服有塗污上色, 圖案好仔細)

金田試車 (人車比例都ok, 不過如果架車大d或者金田細返小小, 效果應該仲好d)

重量比較 (之前講過架車好重, 試下同其它玩具比較下)

400g

Yamato 1/48 韋基利, 一樣係400g

天琴星, 200g唔夠

以上測試, 純粹玩野, 多謝支持!!:34:
:50: 嘩, 對睇好凶猛...
唔錯咁喎......:78:

我依架知1/48有400g重啦:)
呢隻o野係我其中一個遺憾, 因為我有一個好friend o既朋友好鍾意阿基拉, 但由於當時已送o左隻美國出o既金田o既figure (冇電單車) 俾佢, 所以呢隻o野出o個時就冇買到, 到後o黎知佢好鍾意部電單車, 但去搵已經賣晒.......:unhappy: :unhappy: :unhappy:

前一排我終於係德福其中一間玩具鋪撞番佢, 但已經要成7字頭!!!:Q :Q :Q
金田電單車玩具成品中, 應該得BANDAI有用CITIZEN和CANON等商標名
這支我也有收。。。。
原來佢都係合金魂系列…咁我第一隻合金魂唔係黃金俠了。
舊圖一張,部車真係好正,我買左新玩具都通常俾佢地坐下:73:
原帖由 Warmblood 於 18-9-2008 10:31 PM 發表
唔錯咁喎......:78:

我依架知1/48有400g重啦:)

hehe, 借女朋友個磅攪下笑啫, 本來係用黎整蛋糕用o既:34:
原帖由 tysss 於 18-9-2008 10:47 PM 發表
呢隻o野係我其中一個遺憾, 因為我有一個好friend o既朋友好鍾意阿基拉, 但由於當時已送o左隻美國出o既金田o既figure (冇電單車) 俾佢, 所以呢隻o野出o個時就冇買到, 到後o黎知佢好鍾意部電單車, 但去搵已經賣晒..... ...

我知你講邊隻, 一年前係阿虎仲有, 依家已經消聲匿跡, 不過我都係覺得bandai呢架靚d:71:

炒到7字頭又真係離譜左d喎, 阿虎都唔駛咁貴:50:

le 部野de內籠好吸引, :71:
唔知點解, 睇睇下外形有少少似遊星號:34: (不過le部型好多:43: )
原帖由 redfish 於 18-9-2008 10:56 PM 發表
金田電單車玩具成品中, 應該得BANDAI有用CITIZEN和CANON等商標名

咦, 係喎, 真係冇留意其它金田電單車有冇呢d商標喎, 唔該紅魚大大提醒, 等我留意下先:(
......唔小心禁多左一次:70:

原帖由 原罪 於 18-9-2008 11:35 PM 發表
原來佢都係合金魂系列…咁我第一隻合金魂唔係黃金俠了。
舊圖一張,部車真係好正,我買左新玩具都通常俾佢地坐下:73:

原罪大大隻山口貓件衫唔錯喎:71:

等我有時間都搵明日香or其它山口式朋友試下車先:34:
電單車內籠好 detail :71:
原帖由 OST 於 19-9-2008 12:14 AM 發表

原罪大大隻山口貓件衫唔錯喎:71:

等我有時間都搵明日香or其它山口式朋友試下車先:34:

可動扭蛋都ok適合:36: (件衫搵電話繩的)