Toysdaily 玩具日報

失落在时间长流的泪痕GunBuster!

:! 敬禮~

精彩、豐富的文章及相片。
:71: 大大的熱血,小的感受到了。
多謝精彩的文章:64:
好詳盡o既report~~~~:handshake: 支持
實在要讚樓主既熱誠, 內容很豐富, 圖片又靚, 實物與動畫對比更加令人眼前一亮, 正POST一個! :71:
原帖由 IVAN~ 於 14-9-2008 09:20 AM 發表
樓主寫得很好
不單玩具, 竟連動畫都推薦給各位大大~
雖說是1987, 1988年的動畫, 但是熹血程度絕不下於 近年的勇者不和真三一 世界最後之日等等

當看完一報, 看番三, 又會有另一番感動, 不過可能大家要上網看補完呢.

順面一說, 一和二之間, 是有小說故事的, 可是只有日板, 但wiki 好像宥簡介小說的內容,
這使我們更明白第一同第二間發生了什麼事

飛越顛峰確實喺一部好有內涵+熱血嘅動畫,未睇過嘅大大有時間可以去搵翻來睇,小弟我都喺因為玩左soc之後先去從頭了解翻動畫,喺少數有內涵又不失熱血嘅經典,往往一般動畫太有內涵容易令人睇無明,一頭霧水,呢部可以話簡單直接又不失感動,最後法子兩人經過一萬二千年嘅相對時間翻到地球,見到等待佢地嘅後輩們亮起曬d燈火拼成title歡迎回家,真喺令人感慨萬千~
post志在勾起睇過卡通嘅人回憶,未玩過呢款soc嘅一點介紹,多謝大家支持
原帖由 星月浪人 於 14-9-2008 11:49 AM 發表
大大le個簡直係一個Report,:71:
我最喜歡動畫同實物對比個一部份, :43:

如果大大你有睇過卡通,應該會更加有feel,引爆縮退爐果段幾悲壯下:34:

原帖由 secure31 於 14-9-2008 12:17 PM 發表
:71: 本來我唔係太鍾意gunbuster, 但睇完之後, 我心目中的soc第一有d動搖:71:

我之前中意斷空我,但系玩過呢隻,嘿嘿
當然可能喺我更注重細節同真實參照物變形啦
:71:  係我至今最喜歡既超合金魂作品
原帖由 hcaorkcoc 於 14-9-2008 04:17 PM 發表
雖然我沒有看過這部動畫,但是樓主的用心分享實在是讓我佩服的五體投地,

找的時間看有沒有機會找到這部動畫,光是看玩具分享就能如此熱血,

那麼想必動畫本身應該是熱血度120%~!感謝樓主用心的分享:71:

哈哈,其實動畫本身熱血程度并不及勇者王同天元,不過內心嘅感觸就比前兩者都大,喺一部比較有內涵嘅熱血卡通,不過有d慢熱,製作人嘅誠意可以從劇中好多細微地方感受到
無話可說的分享,非常的有心機,當堂O哂嘴,因為唔知再講啲咩好.:71: :71: :71:
無話可說的分享,非常的有心機,當堂O哂嘴,因為唔知再講啲咩好.:71: :71: :71: 期待下一篇的分享
強post:74:
從未睇過原作o既朋友,千祈唔好買市面上o既劇場版黎睇,會睇到你一頭霧水,要睇就一定要睇共6集o既ova版。
仲有建議有足夠金錢準備至睇ova版,因為睇完之後你會即刻想擁有Gunbuster合金魂…
頭像被屏蔽
原帖由 SYO 於 14-9-2008 05:04 PM 發表

飛越顛峰確實喺一部好有內涵+熱血嘅動畫,未睇過嘅大大有時間可以去搵翻來睇,小弟我都喺因為玩左soc之後先去從頭了解翻動畫,喺少數有內涵又不失熱血嘅經典,往往一般動畫太 ...
但係岡田斗斯夫佢話呢套野係惡搞D熱血系(FROM征服世界是可能的嗎?)
真係很有誠意的post,令人也熱血起來!
- 成年後睇一套動畫睇到眼濕鼻酸,印象中有再見螢火蟲,相聚一刻尾段,同埋Gunbuster嘅"歡迎你回來"。
- 睇過一篇訪問,機設者話Gunbuster嘅concept係 三一萬能俠 X 傳說巨神哩!
- 樓主 嘅介紹真全面.....小弟慚愧,從來冇組合過個地台...浪費咗....