Toysdaily 玩具日報

查看: 11916|回復: 15

[求教] Nikon D80 鏡頭問題

hi, 各位大大, 本人是DSLR既新手, 有部D80+kit鏡(18-135)已差不多兩年, 但就一直冇好好地用/發揮佢, 本來買部機返來主要係想同阿仔影相, 問題就係好多時在屋企裡(室內)影出來唔夠光, (本人屋企既光源應該好夠) 即係話如果用慢快門既話, 人唔清有殘像但就夠光, 相反用高速快門既話, 人就清楚但唔夠光, 有試過用內閃, 影出黎既物件/背景都反光, 最後亦有試過用光圈先決, 用最大數值f3.5影出黎人像好朦但夠光, 真係唔識點set:56:

現想請教各位意見, 如果係for室內用既:
1. 是否kit鏡光圈值唔夠大而令到室內影出黎唔夠光, 會唔會買過另一枝鏡好d, 請介紹一下
2. 抑或買枝閃燈會好d
:64:
SET 大iso.............

買支50mm.....f 1.8 大光圈,又平又靚.$700有找
原帖由 聖鬥士星矢 於 1-9-2008 01:36 PM 發表
SET 大iso.............

買支50mm.....f 1.8 大光圈,又平又靚.$700有找

多謝大大意見, 你好似都係用d80喎, 你現在配
咩鏡頭, 其實我都係咁諗, kit鏡可能真係光圈值唔夠大
or external flash with Bouncer!
你部雖然唔係好高級o既機!:45:
但係o的口碑都唔錯個播~!?
照計係好容易操作,不如post o的相俾大家睇o下先啦!!:67:
原帖由 trumanso 於 1-9-2008 04:04 PM 發表
你部雖然唔係好高級o既機!:45:
但係o的口碑都唔錯個播~!?
照計係好容易操作,不如post o的相俾大家睇o下先啦!!:67:

ok, 返去屋企搵下再post上黎研究下, thanks
我覺得你 買 閃 實際 小小 wor ...
因為推 iso 好易會有 noise ...
my 失敗作 ... :56:
原帖由 Vince 於 1-9-2008 05:00 PM 發表
我覺得你 買 閃 實際 小小 wor ...
因為推 iso 好易會有 noise ...
my 失敗作 ... :56:

vince兄, 你部d80配左咩鏡頭, 其實我推到400仲可以接受, 再高就唔掂, 可能我要再操下d技術, 另外你買左咩外閃, 分享下

回覆 9# 的文章

睇你是否一定原廠
基本上功能差不多  
原廠:Nikon SB 900 Under $3800,
副廠:Sigma EF-530 DG Super Under $2100,

原帖由 williamhychan 於 1-9-2008 05:17 PM 發表
睇你是否一定原廠
基本上功能差不多  
原廠:Nikon SB 900 Under $4000,
副廠:Sigma EF-530 DG Under $2000,

SB900是新出的頂級燈, 如果SB800是否夠用(對我黎講)
我用 雞雞 sigma

我未買外閃 ... 都正在 念緊 入唔入 ...
其實 sb800 都已經夠用 ... 但 900 又唔係貴得多 ... 所以真係有點 15/16 ...
原帖由 Vince 於 1-9-2008 06:01 PM 發表
我用 雞雞 sigma

我未買外閃 ... 都正在 念緊 入唔入 ...
其實 sb800 都已經夠用 ... 但 900 又唔係貴得多 ... 所以真係有點 15/16 ...

冇錯, 不過開頭我唔買燈係知佢就有新款, 等埋佢出左再作比較, 對我黎講sb800真係夠用
原帖由 bigsnake 於 1-9-2008 06:09 PM 發表

冇錯, 不過開頭我唔買燈係知佢就有新款, 等埋佢出左再作比較, 對我黎講sb800真係夠用

看看你自己怎樣睇,基本上係夠,
但係SB800踏入舊型號年代(2003年推出),

當你將來再Upgrade新機,有D新機可能未必Support
情形等如我買KM Z3時用Sigma EF-500 Super,
但後期用於KM D5D,支Sigma EF-500 Super不能正常操控

原帖由 williamhychan 於 1-9-2008 06:10 PM 發表

看看你自己怎樣睇,基本上係夠,
但係SB800踏入舊型號年代(2003年推出),

當你將來再Upgrade新機,有D新機可能未必Support
情形等如我買KM Z3時用Sigma EF-500 Super,
但後期用於KM D5D,支Sigma EF-500 Super不 ...

um...:67: 同意, 這亦是重要的考慮因素
原帖由 bigsnake 於 1-9-2008 06:24 PM 發表

um...:67: 同意, 這亦是重要的考慮因素

唔怕 ... sb900 可以 control sb800 ... 就算第時換機真係唔岩用, 可以當做 第 2 閃 :p

不過 900 同 800 個 差價 唔過 1k law ... 就係咁先煩 :no: