Toysdaily 玩具日報

查看: 10674|回復: 5

[其他] NIKON 毒品

Nikkor 24mm F1.4

Nikkor 16-35mm F2.8 VR
係就係正啦, 話曬都等多咁多年, 終於肯出支大肛圈wide鏡同f4 wide zoom...
不過就連個價都係用2010年新標準來定, 貴到highhigh....

NANO<<<呢4隻字, 一個值一千....
&#160;鏡頭價錢,  是與時並進.  佳能的不是一樣嗎?
&#160;鏡頭價錢,  是與時並進.  佳能的不是一樣嗎?
Vaio 發表於 22-2-2010 12:24 AM

所以咪話貴囉... 如果同別家同級鏡比較, 就貴上加貴...
一來已經慢人十年, 二來同級貴人幾千....
就用24.4來比較, C記2代都出, 1代1997年出品, 呢支AF-S定價仲要甘過C記2代...
17-40L... 2003年既產品, 仲要係比film機用既... 慢人7年... 不過都好, 有個VR, 又wide多1mm, 但亦都因為呢個VR同NANO coating, 貴到呢......
睇過 24mm 圖,不算特別 sharp,可能比前線記者較合用﹔之於 16-35 除左加膜外,外型不討好,價錢定得好高,真係寧願買 14-24.
說到尾,見街再研究研究.
Nikkor 24mm F1.4

Nikkor 16-35mm F2.8 VR
聖鬥士星矢 發表於 21-2-2010 19:09

:47: