Toysdaily 玩具日報

查看: 28999|回復: 28

值得回味!TF15週年十變麥Sir詳測(多圖)

小弟數年前高價入左呢隻Car Robot D-001 闇之破壞神 Gigatron

六變再十變麥Sir咁有睇頭,偏偏本地TF網甚少有關介紹,
好在小弟在網上Search時揾到變盟有位C Hing,
雖然只係影左幾張相,但係就激發左小弟出Review ge火,
變晒十個mode出相俾大家睇,希望各位加加分多多支持!

小弟對Car Robot認識唔多,最多就係火炎文馬Boxset,
同埋黑白Gigatron,相信多數人會中意黑版多D,
一來配色比較酷,二來唔會耐左有第11變(變黃)嘛!

外型方面,配色有黑,紫,金,銀,紅,影出黎邪氣十足,
邪惡的黑,狂派常用的紫,代表力量的金,冷酷的銀,象徵血腥的紅集於一身,
心口ge幻彩胸甲更突顯出佢多變ge神秘感!

1變機械人(Devil Gigatron),比例忠於原著,面相輪廊好深,好有G1麥Sir feel
雙翼十分型仔,大大增加擺pose可觀性,關節位多而隱藏得好,
可動性非常之高,除左冇腰之外,拳頭可360度轉,蹲,跪亦好Easy

小弟原創的武器收納模式,靈感來自G1麥Sir:P

以一對短劍做武器,可2合1單手拿雙鋒兩刃刀

刀鋒可彈射,但射程?算吧啦。

雖然原著係黑版六變,美白後有十變,但其實2個模係一樣!
單係玩可動已值回票價,可況仲有十變!我就係要黑版玩十變!
我變!變!變!  變!變!變!  變!變!變!

2變魔蝙福(DevilBat)
呢個係官方說明書變法,對腳好短

小弟跟卡通比例變,你like邊個多D?

我覺得有長腿似少少囉

3變雙頭龍
由雙腳變龍頭,仲要有不錯的雕工;腰帶變龍抓,可以有咁ge比例已經唔錯

其實有少少頭重腳輕,好在對龍腳關節好夠力,對頸申到好出都仲平衡到,抵讚!

4變噴射機
將對機翼設計成向前,反而更有型順眼,
唔講大家未必知,就係機身中前位置有條同戰機一樣ge前轆,係胸甲入面反出黎ge,即刻加晒分!

飛機型態,合理ge比例,算係不過不失,保持一貫水準!

5變霹靂車
外型勁似Batman部車,最大驚喜係四個轆:
前轆隱藏係對翼關節位,後轆同飛機一樣係手臂背面,真係冇得頂!

小弟最冧就係前轆上面對翼,出場一定氣勢十足!

6變汽戰船
由車型演變出黎,原著入面仲有由車變船場面,流線型船身,用包住四個轆ge弧形金環做飛翔船式水面滑翔設定非常有heart!

兩支炮放係船尾兩側好有噴射引擎feel

7變飛狼獸
其實唔知係咪狼,因為個頭得一個樣,不過D手腳屈得好,比例都OK ge

熟佢ge人先知,就係對後腳小弟中意後腳咁向,唔係變錯,跟說明書反而唔順眼

8變魔翼龍
初初覺得有少少前後掉轉ge感覺,不過加長左對腳又好似冇咁覺

全靠對紅雞腳先企得咁穩,唔係得影果下企到,係可以長企架!

9變惡魔象
呢隻我覺得係十變之中最牽強,比例好怪,唔講都未必知係隻象

知道左係咪分到邊度係象鼻象牙同象耳呢?(點解咁似瞎子摸象ge對白ge?)

10變惡魔手
係故事入面都幾搞笑,有D似愛登士家庭ge阿手生左對翼囉,
周圍飛都幾無聊,最後仲要同狂派基地合體打阿福,成件事令人O晒咀......
果陣動畫未成熟,打到好似小朋友打交咁,有片為証ga:
http://tw.youtube.com/watch?v=l5anJdGeVw8
打到咁搞笑,我寧願佢玩盡D,同阿福玩呢家野:

包剪揼haha,仲有呢隻手人少有機關ga,拉下後面個柄會拿住拿住咁郁,可玩成十足!

十變加影相搞足幾粒鐘,不過可以同大家分享係值得ge,如果毒到大家已經就更滿足啦haha~
呢隻係我除左GF威Sir之外最中意ge一隻麥Sir玩具,係我用高價入左之後竟然又有幾隻流出,仲要賣2,3字頭,
睇返盒面個價錢牌,當年售價2字頭,特價一路發,果時入ge C hing真係夠眼光。

相信呢隻十變麥係為左賀TF 15週年而出場,不過十年前技術出到可動,可玩性,外型都有咁高水準實在難得。

值得回味!TF15週年十變麥Sir詳測(多圖)

唔小心Repeat左個post,
Delete左佢唔駛大家look咁耐
順便同大家Share埋六變說明書,
係度要鳴謝Scan ge仁兄

好正:50: ~~~~咩系列(盒子是咩樣???):77:
頭像被屏蔽
唔知仲會唔會轉個色又返出呢?  係就好囉.
原帖由 officeboy3988 於 14-8-2008 23:35 發表
好正:50: ~~~~咩系列(盒子是咩樣???):77:

TF15週年Car Robot D-001 闇之破壞神 Gigatron

畫功好勇者feel:
http://tw.youtube.com/watch?v=L6s_ytQ-vuM&feature=related

原帖由 bad-aries 於 14-8-2008 23:53 發表
唔知仲會唔會轉個色又返出呢?  係就好囉.

已經出過白色版同博派版,
不過都係呢隻最正!
正呀,10變!!仲有,條片到有福特???
:43:
我都有一只呀,這隻就是15周年記念版珍珠白色10段變型Devil Gigatron。

這只的說明書是講哂十段是怎變的。

black one said only 6 forms when it was first launched (i also have this one :)), but actually can transform into 10 modes, same as the white one which was launched later :36:

好物ar~
Thanks for sharing.
真係好正喎! thx sharing!:)
岩岩睇完youtube, 點解會有黑 / 白版?
呢隻好野黎!!!
變係多變
但我真係頂佢個樣同配色唔順
好似幼稚園小朋友畫出來同上色咁
哇!小弟玩咁耐TF都未見個10變麥Sir:49:
小弟真係失敗....................:die: