Toysdaily 玩具日報

查看: 102501|回復: 64

[個人收藏] 執屋後分享 update

今日無聊係屋企執屋

再次見到好多兒時留下既玩具

雖然唔係D咩野特別版

但我諗係八十年代既大家都應該曾經見過或玩過

以下就係我既小小分享

-----------------------------------------------------------------------------

1. 第一代元祖他媽哥池,個時一出炒得好勁

2. 咸蛋超人猜拳銅幣及食玩迷宮,幾多錢買返黎都已經唔記得左

3. 奇多圈,係一包奇趣圈小食內都都附送既玩具,玩法就係自己個個蓋到對手便勝及據為己有

4. Q版哥斯拉紫外光變色扭蛋,一曬太陽就會變色

5. 咸蛋超人紫外光變色扭蛋,都係一曬太陽就會變色

6. 哥斯拉紫外光變色扭蛋,都係一樣

7. 孖寶賽車原祖單車扭蛋,唔似而家咁靚有彩色

8. 左邊同右係係書局十蚊抽一次既高達抽獎,左係襟章右係一卷BB戰士歷代關係圖及各人物介紹,中間係龍珠夾,個時仲未有LCD芒,只係夾係當時電視機外加之隔光版上,下面兩張係歡樂天地飛仔

9. 街霸公仔,呢套並唔係扭蛋黎,係兒時係歡樂天地一個幣一次,成部都係匙扣機黎,兩粒燈都同一位置便勝,但個時D機可以入舊版五毫子都玩到^.^

10. 迷你萬變卡機,D咭仔真係好細,每部機都可扭出萬變卡

11. 兒時生日禮物,孖寶兄弟危機一發玩具,將道具插入筒內,如輸左個孖寶會彈出,個時係太古吉之島$99買返黎

12. 單色高達扭蛋,個時扭扭埋埋有好多好多,數過有一百九十四隻,因為周圍都有得扭,五蚊蛋士多報紙檔雜貨鋪都有得扭,但個時機內會有雜蛋,唔係成日中

13. 係樓下報紙檔扭既高達金屬公仔扭蛋

14. 高達貼紙卡,面頭係貼紙黎,而背後個張係透明膠質卡

15. 龍珠可動人偶,件衫係軟膠黎,四肢頭部都可以動,唔知會唔會係最早既超可動黎呢

16. 最後係兒時戰友四驅車,個時都落左唔少本落每架車及配件上
------------------------------------------------------------------------------------------

其實唔止咁少

但掉下一D掉下一D

都無左好多玩具

而家只剩返以上個D玩具

HA~唔知而家賣返出去值唔值錢呢

不過我諗回憶係有錢都買唔到既

多謝分享!

本帖被以下淘專輯推薦:

:help: :help: 嘩!全部正嘢,有錢都買唔到依家
WHIMSY !!!
:D
好正下:35:
我都執緊屋...但越執越感受到玩具出現了擠迫的問題...:80:
呢o的咪回憶囉:78:
正o野:71:
Q版哥斯拉紫外光變色扭蛋這套是以前最想要的扭蛋系列......
可惜以前唔多地方有得扭同買......
大大d珍藏保存得好好...
這些SD就係你的全部收藏?現在拿出來影相準備拿去賣?:78:
:oh: 我D元老級玩具全部俾阿媽收埋~~用紙箱同膠紙封印住~~~
他媽哥池:!
個時我都有玩

3. 奇多圈,係一包奇趣圈小食內都都附送既玩具,玩法就係自己個個蓋到對手便勝及據為己有

這個玩意真是經典:71:
咸旦超人金幣!! 細個o個陣勁著迷, 但好似冇乜地方有得扭...
大大呢 d 玩物已經脫離了 "值幾多錢" 的範疇,  全部都是寶貴回憶...:shiny:

不同的只是大大的回憶仍在手中, 我就在心中......:!