Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: simpsoncheng

小弟劣作~~~TF animation

唔好聽其他人講買MACRO,信我買支28~200啦.
講笑,MACRO係好,唔好買太長的焦距50~60比較順手,不過MACRO用途有D局限,28~200使用起來比較有彈性,而且影玩具大光圈未必最重要,燈更加重要.
我影玩具就以前用28~200,現在就28~70為主,因為懶換鏡,懶移來移去.
有心機影其實買支MACRO都值得的.
原帖由 Vince 於 9-7-2008 05:10 PM 發表
我係 d80 用家 (半年左右) ... 如果想影玩具, 買支有 macro 既好 d ... nikon 支新鏡應該唔錯
Nikon AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED ... 不過 d 支野都唔平 ... 要 4k 幾 ... 加埋 body 好似 out 左你 budget .. ...

:( :(  我D friend 各一半! 所以都唔知邊邊好!!!:(

唔好聽其他人講買MACRO,信我買支28~200啦.
講笑,MACRO係好,唔好買太長的焦距50~60比較順手,不過MACRO用途有D局限,28~200使用起來比較有彈性,而且影玩具大光圈未必最重要,燈更加重要.
我影玩具就以前用28~200,現在就28~70為主,因為懶換鏡,懶移來移去.
有心機影其實買支MACRO都值得的.

:( 我諗我唔會買一支 Marco 鏡:( , 因之前用個Friend 支  Canon L鏡,有埋Marco,小弟想支鏡有多小小Range,

其實 "Nikon AF Zoom-Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF"好唔好?
有小小 Marco 1:2, 須然係Over 左小小 Budget, 但係如果支鏡係好既我唔介意俾多小小:(
原帖由 simpsoncheng 於 9-7-2008 05:57 PM 發表

:( :(  我D friend 各一半! 所以都唔知邊邊好!!!:(

:( 我諗我唔會買一支 Marco 鏡:( , 因之前用個Friend 支  Canon L鏡,有埋Marco,小弟想支鏡有多小小Range,

其實 "Nikon AF Zoom-Nikkor  ...

hmm ... 咁真係 如魚熊掌 .... 亦即係 是旦 入一部 都 OK la ... 如果係咁 ... 就心動不如行動 .... 出去 試一試 機 把 ... feel 下邊個手感 好 d ... 個人覺得 ... canon 好似細左 d ... 太輕易 手震 ... 唔太岩我自己.

鏡頭方面, 其實有 2 個方向... 一係求其一支雞鏡, 將價就貨, 一係就買支 靚 d ... 話晒第時 就算 換 body, 鏡 都可以 keep 反, Nikon AF Zoom-Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF ... hmm ... 冇 VR, 唔係 AF-S, 又唔係 ED 鏡 ... 即係乜野 "新" 技術 都冇 ... 價$ 又去到 3k 幾 ... 我覺得買 副廠 仲好.
原帖由 Vince 於 10-7-2008 10:25 AM 發表

hmm ... 咁真係 如魚熊掌 .... 亦即係 是旦 入一部 都 OK la ... 如果係咁 ... 就心動不如行動 .... 出去 試一試 機 把 ... feel 下邊個手感 好 d ... 個人覺得 ... canon 好似細左 d ... 太輕易 手震 ... 唔太岩 ...

其實我都有諗過買 Tamron A16, 呢枝好似幾好咁!
原帖由 simpsoncheng 於 10-7-2008 01:02 PM 發表

其實我都有諗過買 Tamron A16, 呢枝好似幾好咁!

影玩具A16不如A09 28~75mm f2.8而且FF及菲林機都可以用.
:x :x :x
好多謝各位大大既意見,今日原本諗住出出行下,睇下機!點知得貴人幫助,Budget去到13k!! 最後買左Canon 40D + 17-40mm L USM. 開心到爆炸!!!!!

遲D影多D好相同大家分享!! :x :x
恭喜晒!!17~40好鏡一支.
不過C記其實係一個食人的深淵....