Toysdaily 玩具日報

查看: 8811|回復: 21

小弟劣作~~~TF animation

見各位大大都好利害:handshake: !! 小弟都有小小劣作同想大家分享一下:shy: !!

:shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy:
:) Great work!!
:handshake: 每個 character 都好有個性, 擺 pose 好有心思
:p 大大係高手黎o番~
:shy: 其實我係新手黎架,我宜家連機都無!! 之前問個Friend 借左部Canon 40D 黎玩下! 其實我想問450D好唔好? 我都想買返部! 同埋買咩鏡頭好呢?
:( :(
原帖由 simpsoncheng 於 8-7-2008 12:01 發表
:shy: 其實我係新手黎架,我宜家連機都無!! 之前問個Friend 借左部Canon 40D 黎玩下! 其實我想問450D好唔好? 我都想買返部! 同埋買咩鏡頭好呢?
:( :(

:!續借 40D 唔好還~

大大買 450 係不錯選擇,但小心鏡頭太多揀擇了!:x
原帖由 mars 於 8-7-2008 09:46 PM 發表

:!續借 40D 唔好還~

我都有諗過.............:x :x
原帖由 上下盤 於 8-7-2008 10:41 PM 發表
大大買 450 係不錯選擇,但小心鏡頭太多揀擇了!:x

大大有無提意?? 我個Friend o個支係 價值$7000多元既 L 鏡!!! 我Budget 唔多!
原帖由 simpsoncheng 於 9-7-2008 00:28 發表

大大有無提意?? 我個Friend o個支係 價值$7000多元既 L 鏡!!! 我Budget 唔多!

之前同事問我,又係想用少D錢入機,
我推薦佢 Sony A300 套裝連 18-70mm 及 75-300mm 鏡頭 = %^XX
原帖由 kimo 於 9-7-2008 03:13 AM 發表

之前同事問我,又係想用少D錢入機,
我推薦佢 Sony A300 套裝連 18-70mm 及 75-300mm 鏡頭 = %^XX

我都有睇過下呢set野,真係好平! 但係Sony 好唔好呢? DC色好靚,但係DSLR就出左兩年到,信唔信得過?  CANON 450D 會唔會有信心D?
:he: :he:  nice with poison ...:no:
D相影得好靚.
買機先考慮陣營,入錯陣營就大件事了.C記入門機性能好而且平,但配件勁貴,鏡也貴.N記入門機比較雞肋,但中級以上非常好,如果負擔得起又有志攝影的優先考慮.S記所知不詳,不過有D鏡仲貴過C記...P記鏡比較細支,攜帶方便,各方面質素平均而且近期口碑不俗,不過原廠鏡選擇上有D問題,最少佢支80~200停左產,你要買一係二手炒價,一係等副廠.O記,拉架就唔識了.
原帖由 warxv 於 9-7-2008 10:13 AM 發表
D相影得好靚.
買機先考慮陣營,入錯陣營就大件事了.C記入門機性能好而且平,但配件勁貴,鏡也貴.N記入門機比較雞肋,但中級以上非常好,如果負擔得起又有志攝影的優先考慮.S記所知不詳,不過有D鏡仲貴過C記...P記鏡比較細 ...

先多謝大大既意見!!  今日睇左D機,想各大大俾D意見!!

A) Nikon D80 body + 17-50mm(好似)  $7000左右
B) Sony A200 kit set (兩支鏡) $5000正
C) Sony A350 Kit set (兩支鏡) $7000左右
D) Canon 450D kit set $ 8000 左右

其實自已主要係用黎影Product ( 玩具 /  product design ) , 其後就係影風景! 所以希望有廣角鏡!! 希望大大俾D意見!! 小弟Budget 最多去到$8000 左右!! 唔介意用Tamron 鏡!
:help: :help: :help:
原帖由 simpsoncheng 於 9-7-2008 03:59 PM 發表

先多謝大大既意見!!  今日睇左D機,想各大大俾D意見!!

A) Nikon D80 body + 17-50mm(好似)  $7000左右
B) Sony A200 kit set (兩支鏡) $5000正
C) Sony A350 Kit set (兩支鏡) $7000左右
D) Canon 450D  ...

我主力用TAMRON鏡的,平麻...不過其實是在結構上省下來的,操作上不太順手的,特別是對焦方面.
你的選擇中我建議A,雖然我是C記用家.BODY可以買平D,鏡買好D有排用.
唔考慮下賓得?有朋友用緊好唔錯.
原帖由 warxv 於 9-7-2008 04:46 PM 發表

我主力用TAMRON鏡的,平麻...不過其實是在結構上省下來的,操作上不太順手的,特別是對焦方面.
你的選擇中我建議A,雖然我是C記用家.BODY可以買平D,鏡買好D有排用.
唔考慮下賓得?有朋友用緊好唔錯.

因為我全部朋友唔係 C記就 N記! 有時想借鏡頭就無啦! 賓得我真係無聽朋友用過,因為自已係新手,如果同朋友用埋同一種機,咁我就易問好多啦!!

其實我想問下Nikon 有咩鏡頭 for 影玩具較為好架?
:shy: :shy:
我係 d80 用家 (半年左右) ... 如果想影玩具, 買支有 macro 既好 d ... nikon 支新鏡應該唔錯
Nikon AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED ... 不過 d 支野都唔平 ... 要 4k 幾 ... 加埋 body 好似 out 左你 budget ... 一係用舊 d 果支 ... 大約 2k 多 d 搞掂, 我自己本身用 支 sigma 17-70mm F2.8-4.5 macro ... 都 OK 夠用 ...
不過, 我覺得入門首先要睇你 d 影相 friend 用開乜野機 ... 多 friend 用 nikon 就買 nikon, 多 friend 用 canon 就買 canon ... 有時有 d 乜唔明都易 d 找到人問 ...