Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: gogoring

大家怎樣看用手機替玩具拍照

原帖由 leo2004 於 29-6-2008 03:03 AM 發表
不過單以影玩具溪決定買唔買相機可能太武斷...因為影玩具會好近影..唔太先進都可以影到...但相機另有別的事情會用到可能唔夠用了...
有時見d父母用相機影兒子畢業典禮是很差的很為...子女得一次畢業禮,用相機影有意 ...

我真係唔明 , 唔通用手機 ??
拍攝玩具只屬硬照一類,不是一般所指的攝影(藝術)。
對器材的要求不需太講究。

另外小櫻及其他大大說的沒錯,縱使是一幅硬照,
效果好不好不在乎器材,只在乎拍攝的人(之心思及技巧)。

一般手機拍攝既最短對焦距離都比較長,隊埋少少已經無辦法向主體對焦,照片往往矇糊不清
要分享玩具,我覺得最基本清清楚楚咁影到隻玩具,平時見有唔少相都係曝光不足或者失焦
以上係我自己用手機拍攝既經驗,相信新款手機對焦應該好一點吧
當然不反對
為自己的玩具影相, 完全是自己的事
自己想點都得, 唔洗同任何人交代

雖我不反對
但我係贊成朋友買相機來影的
一來真係影得靚過手機好多
影相唔係睇像素就夠的, 仲有ISO, 景深, 捕光, 光圈等等的問題
自己買了一隻心愛的玩具, 為佢影D靚相, 之後睇返都開心D啦
而且, 買一部相機一樣可以有好多用途
影下風景影下靚女, 去旅行度度影得都得~
而且而家一部入門DSLR連kit鏡, 都只係講緊5K有找
都覺得貴的話, 買一部小型DC仔, 1000萬像都只係3K前後

手機影的

DSLR影的

其實都無咩好講.個個人價值觀都唔同.
平有平玩,貴有貴玩.
自己的玩具影相, 完全是自己的事
自己想點都得, 唔洗同任何人交代
我完全同意.唔影相都無咩所謂啦
有好多人無買玩具,都會常常上toydaily 睇啦.
上多d toydaily 睇.........都可以好開心.
大大何必介意手機同相機分別.
而且我覺得這個post應該去閒聊區.
如果淨影玩具都係買部影相正既手機/DC就OK~
間中仲可以SnapShot:71:
如果唔係對攝影好有要求就無謂浪費太多錢去買~
我影果D都係300百萬像數 , 如果日間易就已經好唔錯~
我也貼一貼, 手機影的
兩年前的V903SH
原帖由 yui_style 於 1-7-2008 01:41 AM 發表 我也貼一貼, 手機影的兩年前的V903SH
看了這幅相,套一句老話:
並不是相機在影相,而是人在影相。
:50::71: :71:手機影

原帖由 katoributa 於 1-7-2008 09:07 發表
看了這幅相,套一句老話:
並不是相機在影相,而是人在影相。

X2 :handshake: