Toysdaily 玩具日報

大家怎樣看用手機替玩具拍照

原帖由 Lady 於 29-6-2008 02:55 AM 發表
如果淨係為影玩具而買個相機..不如留錢買玩具啦
如果你除左影玩具仲有其他用途..咁買唔買相機就自己考慮啦:78:
不過我覺得你手機有咁既水準..唔駛買相機啦:71:
另請問大大相機乜型號..講黎參考下丫:58:

GSMART MW998
其實小弟覺得用手機影玩具最大既難題係唔光(閃光燈),

所以影玩具既時候都有一定限制,

特別係影D體積較大既玩具(影全身),

真低唔知點就位。

P.s 可能係我部電話廢啦:64:

相機、手機不能比較,都係視乎自己既需要啦
攝影是構圖和腦袋...任何相機都可以拍到一流相片...

不用腦的...給你一台「哈蘇」也會影到爛相...

需要甚麼相機器材是因為某種需要...當然...不計職業攝影師...大多買那麼多器材都是因為...

只要熟識自己的器材...零活運用...就算是手提電話的相機也會拍到很好的相片...

小櫻上
其實冇話 浪費 唔 浪費 ...係呢 ... 唔知你係想買一部 傻瓜機 還是一部 DSLR 呢 ?

因為 如果只係想 影相 ... 今時今日的電話, 其實都同 傻瓜機 差不多, 所以用電話當 傻瓜機 影相又真係冇乜問題 ... 但如果當 "攝影" 係 "新" 興趣 ... 又唔同睇法 ... 我自己在上年10月開始玩 DSLR ...

詳情可以去反我地 td 既 攝影園地 睇反我個 post.
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=42407

當時我都係 主要 想影好 d 玩具相, 但 攝影 亦是學問, 就算你有$買最好的 相機 + 最貴的 鏡頭 ... 得出黎既 ... 未必係最 好/靚 既相. 反而 用 時間去學習攝影技巧 才是最重要 ... 在 d 大半年我在 學習攝影 除了學下 用什麼 焦距+光圈 出什麼 效果 之外 ....  還多了新的 話題 (ie. 嘩 ... 有支新鏡 出左 wor ... 有冇用過 nikon 支 小黑 ... 等) 由於多了新嗜好, 在影玩具時亦會加入不小 新鮮感 ... 可以話係一舉兩得的 ...

但 ... 在入門之前請有 心理 及 身理 準備 ... 攝影器材 係唔平的 ... 一支好小小的鏡頭分分鐘要 4~5K ... 一 d 靚 d 既鏡 更要過萬 ... 所以你自己念一念會唔會入 d 個 深淵 把 ...
:67:
你中意就得啦 , 呢 d 野無乜好問

我雖然影相唔係好勁 , 但我中意影相 ge , 所以手提 ge 相機對我來講用處 = 0

上面有 d 大大話傻瓜機同手機相機差唔多...
咪玩啦 !
簡直係天同地比 , 當然唔係叫你用傻瓜機個爛鬼 auto mode...

原帖由 gogoring 於 29-6-2008 02:38 AM 發表
現在的手機大部分都附有鏡頭,鏡頭又有光學對焦真的得方便,須然拍出來的東西好像怪怪的,但只為了替玩具拍照而買相機又好像有點兒浪影費,煩腦中,不知各大大們有甚麼意見。

小弟就是為了影玩具而買左部D80  :o

當時既想法係與其幾千銀買部DC.....倒不如再加多幾千買部dsrl :(

就算鑽研落去都有部好d既機繼續學  :$
我同大大一樣只有手機冇相機~
我個人覺得如果用手機其實最大問題係唔夠光~
多數要日頭先可以影到d靚相 , 其實買個柔光箱+燈就可以解決...
不過我屋企冇咩位 + 個人比較懶...次次影完又要收返起,對我黎講比較麻煩~

原帖由 幽遊人 於 29-6-2008 07:17 PM 發表 我同大大一樣只有手機冇相機~我個人覺得如果用手機其實最大問題係唔夠光~多數要日頭先可以影到d靚相 , 其實買個柔光箱+燈就可以解決...不過我屋企冇咩位 + 個人比較懶...次次影完又要收返起,對我黎講比較麻煩~ ...
咁既手機質素絕對滿分啦!:71:
原帖由 Vince 於 29-6-2008 02:39 PM 發表 其實冇話 浪費 唔 浪費 ...係呢 ... 唔知你係想買一部 傻瓜機 還是一部 DSLR 呢 ?因為 如果只係想 影相 ... 今時今日的電話, 其實都同 傻瓜機 差不多, 所以用電話當 傻瓜機 影相又真係冇乜問題 ... 但如果當 "攝 ...
vince大大,配支sigma鏡係咪浪費左部D80呢?:77:
[quote]原帖由 katoributa 於 29-6-2008 08:05 PM 發表

相機=拍照,電話=通訊

我愛攝影,所以曾擁有過百部手機,但從不用來拍過照。:44:

原帖由 katoributa 於 29-6-2008 08:05 PM 發表
vince大大,配支sigma鏡係咪浪費左部D80呢?:77:

一 d 都o吾會,在掌握了基本功後再考慮買支 50 或 85mm 定焦,是最好不過了。而這組合加起來比一開始買支貴鏡更適合 Vince 大大。:shy:

原帖由 WalkerMachine 於 29-6-2008 01:05 PM 發表
心思、角度才是最重要的
版友nakeman大大的相片就是最好的教材 ^_^

謝謝版主。
WM的合成圖片也是靚絕人璟。
(一直想問你點樣key圖key得咁無瑕)

其實用手機影既相都可以玩PS,
加少少效果或者改一下色溫,
可以令到相片的瑕疵轉成增強"真實感/臨場感"的表現。
原帖由 上下盤 於 29-6-2008 09:25 PM 發表 [quote]原帖由 katoributa 於 29-6-2008 08:05 PM 發表 相機=拍照,電話=通訊我愛攝影,所以曾擁有過百部手機,但從不用來拍過照。:44:
各人需求不同吧了:77:
呢d野好主觀性...
你用部靚dc影完,你自己覺得靚,人地唔覺得靚,咁唔代表d乜
你用部電話影完,你自己覺得唔夠靚,人地覺得你影得好,咁都唔代表d乜
無可否認,相機係一定係好過電話個鏡頭,但如果有其他野配合,都可以做到接近相機既功效!但,首先要知道一樣野,電話個鏡頭一定要係靚野,例如係用上蔡司鏡頭既手機,
最後,
相機係扶助性質,你唔識擺post,唔識set角度,光暗等,俾部十萬蚊既你,都係冇用架啦
得到絕世武學而冇資質去駕奴,盞浪費左d資源:45:

都好似其他大大咁講啦,如果你只係為影玩具,就真係唔駛買貴野:31:
電話既話我會推介五百萬像素以上,配備微距,焦距等功能。:75: