Toysdaily 玩具日報

查看: 8652|回復: 16

藍天 + 青馬大橋 + HDR

連續落左差不多一個月雨.
終於呢兩日有好天氣, 可以出去影下相。。
今日去左馬灣影青馬大橋,主要係試hdr..
原本想試埋hdr + pano, 點知set錯Focal Length, wide得滯做唔到pano。
唯有再等下次..

Others: http://flickr.com/photos/ylm182/sets/72157605736917227/

相關帖子

不知是否小弟問題. :30:
HDR 日間相d色怪怪的:?  大大d構圖一流:handshake:
但夜晚d相一流 :71:
第一次用photomatix做hdr.
可能setting仲未掌握到..

今次試多樣野:
與Google Map結合

好靚。大大 d 相每次都有氣氛,非一般靚相。:handshake:
:58: 個 GPS 都幾準~
:47: d 相好似污穢左咁...
原帖由 ylm182 於 22-6-2008 10:37 發表
第一次用photomatix做hdr.
可能setting仲未掌握到..

今次試多樣野:
與Google Map結合

:53: 你係懶就真, HDR 邊有自動波咁著數~
原帖由 上下盤 於 22-6-2008 01:52 PM 發表
好靚。大大 d 相每次都有氣氛,非一般靚相。:handshake:

過奬..:shy:
最可惜就係無魚眼玩... :63:

原帖由 mars 於 22-6-2008 02:16 PM 發表
你係懶就真, HDR 邊有自動波咁著數~

其實係調黎調去都覺得差咁o的,不過就覺得HDR好似口味重o的重好睇o的..
擺到明靠後制..

個gps係唔錯, 不過好麻煩..
十幾張都已經煩死我.. 第日去旅行o的相就更加有排攪...
美国?????
WA~!@@
我想知大大你第3張個個太陽點影到甘架~好炫眼?:shiny:
原帖由 wing1987 於 22-6-2008 06:49 PM 發表
美国?????

香港青馬大橋。。去Google Map睇。

原帖由 MR.DENIS 於 22-6-2008 08:39 PM 發表
WA~!@@
我想知大大你第3張個個太陽點影到甘架~好炫眼

收光圈,不同ev值影一張,再用software合為併一張..
不過構圖有少少困難,因為對住太陽一陣隻眼都頂唔順。
原帖由 ylm182 於 22-6-2008 15:39 發表

過奬..:shy:
最可惜就係無魚眼玩... :63:

其實係調黎調去都覺得差咁o的,不過就覺得HDR好似口味重o的重好睇o的..
擺到明靠後制..

個gps係唔錯, 不過好麻煩..
十幾張都已經煩死我.. 第日去旅行 ...

:38: 有幾煩? 唔係 batch update 嫁咩?
詳閱私家blog: http://departure2006.net/wp/?p=284

大至上可分為兩個步驟:

首先把相片中exif所記錄的拍攝時間與kml檔案裡的log point昨對比,再將座標寫進exif。
第二是會產生一個新kml檔案,新kml除了包含原本的log point外,還會寫入相片的file path,令我可以在google earth直接開kml就可以看到我的相片在地圖上。

基本上最最最重要的是第二步,相信沒有人會直接看相片中的exif座標吧。
而第二步亦是問題所在,因為所有相片在kml檔裡的都是本機的資料夾位置,但我是肯定會吧相片上傳到flickr的人。
所以當我在本機的google earth裡看時,是很爽的。但上傳路徑到google map後,是連結不到圖片的。
那就麻煩喇,我要一張張圖對照flickr裡的位置。
例如圖片1是在本機位置 :file://localhost/Users/DY/Desktop/GPS_photo/20080621_01.jpg
而相對的圖片是在flickr位置: h ttp://farm4.static.flickr.com/3031/2598189998_9b8f3f03d9.jpg

如果我是上載到我的私人空間,如h ttp://departure2006.net/Photo/20080621_TsingMaHDR/20080621%20-%2001.jpg
那相對的檔案名稱是沒變的,我大可以global replace掉域名那部份就可以。
但flickr所產生的檔案名都會隨機的,所以基本上是沒有任何方法的。

如果有軟件可以用flickr的圖片路徑結合原始kml再產生新的kml就更完美。

原帖由 ylm182 於 22-6-2008 22:03 發表
詳閱私家blog: http://departure2006.net/wp/?p=284

大至上可分為兩個步驟:

首先把相片中exif所記錄的拍攝時間與kml檔案裡的log point昨對比,再將座標寫進exif。
第二是會產生一個新kml檔案,新kml除了包含原 ...

:cool: 用 Picasa web albums 會唔會方便 d ?
:78: found a reference link: GPS Tagging of Photos -Evaluation of Flickr, ... quite comprehensive
d色好sharp呀~~