Toysdaily 玩具日報

有無人用mon打機?

原帖由 Vince 於 14-6-2008 03:58 PM 發表
我用 benq 24" 有 HDMI, VGA 同 DVI. pc 用 DVI, xbox 我有 vga cable ... HDMI 留比遲 d 買既 ps3. 我覺得唔錯 3K 有找 真係仲想點 ...
用 mon 打機 最緊要係 有 1:1 ... 因為 mon 通常係 16:10 ... tv 係 16:9 .. ...

謝謝vince 大大。
那請問保養如何?有幾多年期保養呢?
型號是甚麼呢?我上網找資料參考一下。
謝謝^~^。
這張圖片是用來色誘X-jp大大的,
希望能提供多點dell的購買心得:80: …
原帖由 nakeman 於 15-6-2008 01:42 AM 發表

謝謝vince 大大。
那請問保養如何?有幾多年期保養呢?
型號是甚麼呢?我上網找資料參考一下。
謝謝^~^。

我部係 BENQ G2400W
http://www.benq.com.hk/products/CN/XML/G2400W.xml

如果我冇記錯, 保養係 5年.
原帖由 Vince 於 15-6-2008 07:12 PM 發表

我部係 BENQ G2400W
http://www.benq.com.hk/products/CN/XML/G2400W.xml

如果我冇記錯, 保養係 5年.

謝謝vince大大提供資料,認真考慮中:43: 。
原帖由 nakeman 於 15-6-2008 01:47 發表
這張圖片是用來色誘X-jp大大的,
希望能提供多點dell的購買心得:80: …

買心得?!?!我上網訂的~XDDDD

睇啱就比錢~XDD
原帖由 X-JAPAN 於 16-6-2008 07:25 AM 發表

買心得?!?!我上網訂的~XDDDD

睇啱就比錢~XDD

咁咪無得check死點/光點囉?有無對策呢?
原帖由 nakeman 於 16-6-2008 08:33 AM 發表

咁咪無得check死點/光點囉?有無對策呢?

網上訂購就有這種麻煩...

就只得貨送到來...看看送貨的給不給時間你驗貨了...可以的就即場看看外觀有無物理損毀...初步測試個Mon是否著的...死/光點就要稍後自己試...發現問題又再打電話要求更換...

不過現在送貨的...真的只懂送貨和要求簽收...他們應該不會有時間給你驗貨了...

Dell是有門市的...小櫻記得旺電有一個...灣仔電腦中心有一個...或者可到其官網看看先...

另外...測試光死點時...可以使用由Nokia編寫的測試程式 (Nokia以前有造顯示屏的)... 不過小櫻都沒有此程度...其實想順便問句有無朋友知道哪裡可以下載之類...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 16-6-2008 09:57 AM 發表

網上訂購就有這種麻煩...

就只得貨送到來...看看送貨的給不給時間你驗貨了...可以的就即場看看外觀有無物理損毀...初步測試個Mon是否著的...死/光點就要稍後自己試...發現問題又再打電話要求更換...

不過現 ...

小櫻真好^~^
因多次上網找資料後,加上自已想試一下dell,未用過,所以已落order了。
22"的,8日後由DHL送上門,nokia的軟件我有,而且dell的mon在menu上好像已有測試模式,所以要測試應該沒問題。
但只是如果真的遇到死/光點,就麻煩了…希望來一個靚靚地無問題喇…。
謝謝。
原帖由 nakeman 於 16-6-2008 10:24 AM 發表

小櫻真好^~^
因多次上網找資料後,加上自已想試一下dell,未用過,所以已落order了。
22"的,8日後由DHL送上門,nokia的軟件我有,而且dell的mon在menu上好像已有測試模式,所以要測試應該沒問題。
但只是如果 ...

真快手...:71:

Dell 的22"...是否這個?...方才見悶悶地(其實開工中)...上去看看...這部的規格非常吸引...小櫻都差點想按掣訂1個...:58:  

http://www1.ap.dell.com/content/ ... s=hkdhs1&l=zh&s=dhs

有齊3種接頭...連Switch都可以慳翻...

查實Dell這個牌子都不錯...話晒都曾經是世界第一個人電腦銷售商...只是被HP和Compaq合併後被迫跌了1位...

希望他們的CS不會耍人的就好了...

小櫻上

原帖由 小櫻 於 16-6-2008 10:32 AM 發表

真快手...:71:

Dell 的22"...是否這個?...方才見悶悶地(其實開工中)...上去看看...這部的規格非常吸引...小櫻都差點想按掣訂1個...:58:  

http://www1.ap.dell.com/content/ ... s=hkdhs1&l=zh&s=dhs
...

正是呀,我覺得價錢合理,上google找了一下,亦多人滿意,想試一試。
原本朋友用philips的,我看過實物都不錯,但心裡還是想試新野(我已前用過philips,都ok既)
至於其他牌子,因為考慮售後服務問題,沒人提供到意見的,暫時不想試,因為剛剛死了電視,
心裡陰霾極重,不想煩這些問題,所以還是試多人滿意的。
新 monitor 到手了,正,
電腦用dvi-i輸入,出 1680*1050,
xbox360 用vga 出,fill 出全畫面(唔介意16:10…),靚靚。

p.s.嗚謝小櫻更正dvi 像素輸出數值 ^~^:

曾用個VGA Box 接 Mon 打機但係效果麻麻地,最係都係用返電視玩
原帖由 gogoring 於 29-6-2008 01:21 PM 發表
曾用個VGA Box 接 Mon 打機但係效果麻麻地,最係都係用返電視玩

vga box 唔得架, 線數太低,又矇。
用vga線直接插monitor喇,靚過電視,不過畫面比電視細喇(視呼你電視有幾大)
DELL 既 Ultrasharp 系列啦,上下可視角度不變色,

街見只有 Apple 同 EZIO 可以
原帖由 X-JAPAN 於 14-6-2008 07:18 AM 發表
Dell~的唔錯~我用緊21" 的~

細你一個碼
dell 19"