Toysdaily 玩具日報

查看: 21152|回復: 30

有無人用mon打機?

請問各大大有否用mon打機呢?
用來玩xbox360 及 ps3的,
有沒有推介喔?

謝謝。
Dell~的唔錯~我用緊21" 的~
小櫻上星期幫妹買了個ViewSonic 19" 的...可去到1680 x 1050...即21" - 22" 的解像度... 支援到1080i... 賣$15xx (Promo價)... 還算很抵買的...

小櫻自己就用TV Box 和 TV Card 接駁 PS3 和 PS2... 到舊款 Sharp 17" LCD... 現在找尋可以支援 HD 輸入/輸出的 TV Card...

小櫻上
原帖由 X-JAPAN 於 14-6-2008 07:18 AM 發表

謝謝x-jp大大
我亦用google找過一下資料,不少人跟你一樣推介dell。
請問21"能否出到1080P呢?而且耐用嘛?我身邊無人用過dell,所以想問多d,見諒。

原帖由 小櫻 於 14-6-2008 08:18 AM 發表
小櫻上星期幫妹買了個ViewSonic 19" 的...可去到1680 x 1050...即21" - 22" 的解像度... 支援到1080i... 賣$15xx (Promo價)... 還算很抵買的...
小櫻自己就用TV Box 和 TV Card 接駁 PS3 和 PS2... 到舊款 Sharp  ...

謝謝小櫻^~^。
這個價錢好殺食喎。會考慮一下。
不過其實自已本身唸住philips mon的,感覺不錯,
但亦會認真考慮各大大的提議,因為你地有實戰經驗嘛。
論及TV box,小櫻可否評價一下呢?我想知現在的TVbox質素如何?
價錢亦是考慮之一,但質素先行,期待你的意見。
謝謝。
原帖由 nakeman 於 14-6-2008 08:40 發表

謝謝x-jp大大
我亦用google找過一下資料,不少人跟你一樣推介dell。
請問21"能否出到1080P呢?而且耐用嘛?我身邊無人用過dell,所以想問多d,見諒。

謝謝小櫻^~^。
...

如果21" 的話 最多可以用到720P

如果要用1080P的 咁你就要買24"的了~
原帖由 nakeman 於 14-6-2008 08:40 AM 發表
謝謝小櫻^~^。
不過其實自已本身唸住philips mon的,感覺不錯,
但亦會認真考慮各大大的提議,因為你地有實戰經驗嘛。
論及TV box,小櫻可否評價一下呢?我想知現在的TVbox質素如何?
價錢亦是考慮之一,但質素先行,期待你的意見。
謝謝。
...

Dell的其實也不錯...就PS3初推出時...Gameweekly就介紹了Dell的26" LCD了 (如果沒有記錯尺寸)...因該型號算是首台價錢不太貴又支援1080P的...

如果想真正支援1080P的...買一個解像度是1920 x 1080的就應該錯不了... 但你要的尺寸很多都沒有這解像度... 另外還要買標明支援HDCP的...當然寫明支援HDMI的就更適合...不過這些已經是電視機了...價錢會貴一點...

至於TV Box嘛...現階段建議不買好了...小櫻現在用來接駁PS3的...以為有RGB輸入就理應做到高清的(起碼有720P卦)...但無論在小櫻的舊款17" 5:4 LCD...或測試時接到妹的 Veiwsonic 看...都只得 480P 的輸入... 效果和 S-Video 無甚分別... 亦因為沒有接天線看電視... 所以不知道看電視時的效果...

如果你想將電腦、PS3、XBox等機接駁到1台LCD的話...買1個HDMI(或者DVI)的Selector會是一個不錯的方法...

如果你的電腦、PS3和XBox...都可以用HDMI線輸出...就可以用先接到HDMI Selector (或叫Switch)...然後再接駁到LCD Mon的HDMI輸入頭 (如果Mon只有DVI的話...可以買1條HDMI=>DVI線接駁)...到時要看那台機就轉到那台...

但如果你的電腦只得DVI輸出的話...就要改為 DVI Selector了...PC用DVI線接Selector...PS3用HDMI=>DVI線接Selector...再以DVI線接Selector和LCD Mon...

那麼...XBox呢?...它好似沒有DVI線的...但看過有VGA輸出線...所以可以直接駁到Mon的VGA接頭就可以了...

如果PC只得VGA輸出呢?...那麼就將DVI Selector換為VGA Selector就可以了...接法只是PS3和XB交換罷了...

至於聲源線呢?...同樣可以用個Audio Selector接駁...或者接駁到AV Amp就得了...視乎閣下的情況...

為何小櫻寫得咁複雜的?...因為一來不知你想如何接駁...是將所有遊戲機和PC接到Mon樹還時怎樣...還有是不知你的機有甚麼輸出...

更還有就是...如果不是HDTV的LCD...暫時看大部份20"左右的都只提供DVI和VGA輸入的...如果是LCD HDTV的話...有部份更有RGB輸入...

最好就當然是有齊 HDMI...DVI...VGA...和RGB輸入的啦...但20"左右的小櫻暫時都不見有...只是見過BenQ有HDMI + DVI + VGA的型號...但這牌子不太建議...

另外...選擇LCD Mon時...因為會接遊戲機嘛...反應時間要快一點的會比較好...再另外...購買時記得要求Check機...除了外觀有無損毀之外...還要做「光/死點測試」...黃金高登之類的大場買時都會給你試的...一定要用「驗屍官」的心態去試...

這是小櫻所知的...希望你會看得明...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 14-6-2008 09:53 AM 發表

Dell的其實也不錯...就PS3初推出時...Gameweekly就介紹了Dell的26" LCD了 (如果沒有記錯尺寸)...因該型號算是首台價錢不太貴又支援1080P的...

如果想真正支援1080P的...買一個解像度是1920 x 1080的就應該錯不 ...

:44:

小櫻真利害...:64:

24吋mon方面, 1080p的我推介benq和hp的, benq的3k有找, 有齊dvi, vga和hdmi輸, 解像度為1920*1200(16:10的), 而自己就用hp的, 只有vga和hdmi, 要3.7k, 不過框架靚d同埋係鏡面, 所以d對比度都高d...
不過benq加塊保護貼都做到相同效果的... 所以還是首推benq的24吋... 真的很抵買的入門1080p mon...
原帖由 X-JAPAN 於 14-6-2008 09:16 AM 發表
如果21" 的話 最多可以用到720P
如果要用1080P的 咁你就要買24"的了~

謝謝。難怪多人推介24"了,原來如此。

原帖由 小櫻 於 14-6-2008 09:53 AM 發表
如果想真正支援1080P的...買一個解像度是1920 x 1080的就應該錯不 ...

謝謝小櫻,很有用,但很多資訊,要消化一下,已print出來好好參。
我正想將多個consoles及PC結集在一個顯示器輸出。
但如此一來要多添配件,要按部就班慢慢實行。
如今還有的問題是聲源輸出,我自已沒有音響器材,
也沒有amp,本來打算買個平價5.1組合玩玩,
可惜壯志未酬,家中電視已仙遊,在這個尷尬時期,
加上自已睇BT戲多過睇電視,而自已亦早期買落一個"圓剛"tvbox,
所以決定先用mon來代替電視(其實之前自已一直用電視來當mon用),
遲一點才考慮買電視還是投影機。

那容我多問一下,接電玩用的音響,有沒有好介紹呢?
又或者最平靚正方案…畢竟一次過洗咁多真的有點痛,分散投資會好過一點。

謝回覆呢^~^
原帖由 billyko 於 14-6-2008 10:12 AM 發表
:44:
小櫻真利害...:64:
24吋mon方面, 1080p的我推介benq和hp的, benq的3k有找, 有齊dvi, vga和hdmi輸, 解像度為1920*1200(16:10的), 而自己就用hp的, 只有vga和hdmi, 要3.7k, 不過框架靚d同埋係鏡面, 所 ...

耐用性如何呢?常聽人怨售後服務問題,這點自已都好關注。
謝回覆^~^
原帖由 nakeman 於 14-6-2008 10:29 AM 發表

謝謝小櫻,很有用,但很多資訊,要消化一下,已print出來好好參。
我正想將多個consoles及PC結集在一個顯示器輸出。
但如此一來要多添配件,要按部就班慢慢實行。 ...

不用客氣...查實小櫻也是要將所有遊戲機接到1台Mon樹...所以就要找資料...

聲源輸入方面...小櫻在上文都有提過一下...

之不過呢...如果好似小櫻講的方法接駁...就會出現一大堆線了...

原來你想添置音響系統...那麼還有一個方法...

先說小櫻在這方面沒有太多資料...不過覺得應該是可以的...

現在市面上應該會有一些支援HDMI的AV組合...或者是AV Amp的...這些機都會提供一系列輸入/輸出接頭...例如HDMI...VGA...RGB...S-Video...AV...等...

只要將所有Console及PC接到AV Amp...將由AV Amp出到Mon及喇叭...咁就夠簡潔歸一了... 這也是小櫻的終極目標...但奈何沒錢沒地方...加上近排少了在家裡打機...

不過話時話...既然電視機壞了要換...不如索性買部高清電視將所有Console和電腦接到去吧...因為電視機的接頭比較多嘛...

小櫻上

原帖由 nakeman 於 14-6-2008 10:34 AM 發表

耐用性如何呢?常聽人怨售後服務問題,這點自已都好關注。
謝回覆^~^

BenQ...嘛...其實即是 Acer...

查實有得你看... Billyko哥哥的HP都只得 VGA + HDMI...但 BenQ 平佢700有多還再有DVI...性價比好像很吸引...但是不知用料如何...

不過有一點想說...電器這東西...人人不同...大部份人話好用...到自己手可能玩兩三日就掛掉...真是要「夾八字」的...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 14-6-2008 10:53 AM 發表

不用客氣...查實小櫻也是要將所有遊戲機接到1台Mon樹...所以就要找資料...

聲源輸入方便...小櫻在上文都有提過一下...

之不過呢...如果好似小櫻講的方法接駁...就會出現一大堆線了...

原來你想添置音響 ...

我壞的是lcd大電視,本想下一個年度才考慮高清裝置,
因為現時一切都太新,未成熟,機頂盒又貴又熱,
內置高清的又未夠多選擇,而且價錢亦不便宜。
所以想以這方式去過渡一兩年,反正自已都想買一個mon。

我之前用olevia 37",其實也不錯的,
但既然要換,又不想太急就章弄至兩頭唔到岸,
所以要一個過渡期去重新部署。
我想mon會比較附合自已的處境,
因為我用電腦多過電視好多,我只看新聞及風生水起(@^~^@)
其餘的都是網上找片源看。唯一要重新適應是螢幕的大小。

添置音響要晚一點才實行,不想一時間花太多錢,要平衡收支(市道差,沒法不慳家。)
所以盡可能都不花錢,我會"追隨"你的方法,看來太適合我了。
原帖由 小櫻 於 14-6-2008 10:58 AM 發表

BenQ...嘛...其實即是 Acer...

查實有得你看... Billyko哥哥的HP都只得 VGA + HDMI...但 BenQ 平佢700有多還再有DVI...性價比好像很吸引...但是不知用料如何...

不過有一點想說...電器這東西...人人不同.. ...

說的也是,電器這家野,真係唔到你…
好彩的話,十年不壞也有可能。
原帖由 X-JAPAN 於 14-6-2008 07:18 AM 發表

請問版主,
dell 的保養維修服務好嘛?
死點/光點幾多粒可以換機呢?

謝謝。
我用 benq 24" 有 HDMI, VGA 同 DVI. pc 用 DVI, xbox 我有 vga cable ... HDMI 留比遲 d 買既 ps3. 我覺得唔錯 3K 有找 真係仲想點 ...
用 mon 打機 最緊要係 有 1:1 ... 因為 mon 通常係 16:10 ... tv 係 16:9 ... 如果冇 1:1, 畫面會有 小小 變形 ...