Toysdaily 玩具日報

[原創]<原型製作> TD icon JOEY - 原子灰原型製作應用篇130p

:64::64::64::64::64:
太歲爺大大....拜見最新力作......力與美結合曠世之作呀!!:77:
原子灰的粘性好低, 而且日子放耐左會脆同裂開..
大大是否所有接位都用aa膠補強?

:71: 好有用的教學Post。
:71:
catzilla~過獎喇~多謝~

JTOYZ~多謝~

孤伶伶~THX~多謝~~~

一年戰爭高達迷~係呀~今次玩具日係講佢~多謝你玩具日係做我座上客~多謝~~因為我諗呢類野對一D想用原子灰既人有用所以會post出黎~

009~老兄過獎喇~一個就係鐵人J!

車仔~佢整體完成時間會耐D,但一完成就可以複制~同其他材料唔同佢地要雕完再磨~

shini~:shy:

uncww~老兄太過獎了~~~你的機械人也很利害!

潔白紙巾~原子灰正常低下是會粘死原子灰,而且混合後唔會脆同裂,除非係將原子補在軟身物件上面,例如用在改sic時候補在上面就會有接口爆裂這個問題。因為原子灰實際用在裝修同氣車維修上面所以一定會好非常堅硬,
我的aa膠不是粘合用,是和爽身粉混合後補洞洞和尖位用的~

ZEONIC~多謝~~希望呢D資料對你地有用啦~

Manet~:64:
超正!
好強!!
可以見到全部過程, 對行外人的我有好大幫助
太歲....你好強呀:shiny:
期待下次的新作
小弟想問太歲大大第二張相果兩舊係咩物料黎
仲有可唔可以用發泡膠黎代替黎

點解可以整到咁圓....

煩請太歲大大or各大大解答
原帖由 人狼 於 20-5-2008 07:47 AM 發表
小弟想問太歲大大第二張相果兩舊係咩物料黎
仲有可唔可以用發泡膠黎代替黎

點解可以整到咁圓....

煩請太歲大大or各大大解答

你所指的那兩舊其實是一些是首辦PU料倒出來的方塊。
很多時用來作骨幹用。
太歲大大我想問 手腳同身用咩做骨架呢...
個頭我都整到30% 我下次睇相俾弟弟指點下..
原帖由 人狼 於 26-5-2008 11:07 PM 發表
太歲大大我想問 手腳同身用咩做骨架呢...
個頭我都整到30% 我下次睇相俾弟弟指點下..

好呀~
骨架用膠條也可以~
勁咪!!
大大整耳仔洗唔洗用低層架ga...