Toysdaily 玩具日報

樓主: masterprince

. 異 . 物 . 誌 . ( 30 Nov,2009 update )警告: 部份內容可能令人情緒不安

頭像被屏蔽
原帖由 jv8461 於 16-10-2008 11:53 PM 發表

想睇Alien and predator, 我覺得佢地接受到喎
不過果隻真係接受唔到羅:70:

其實這個post 並不局限於Alien/Predator , 而是分享小弟的怪異物品收藏 , 小弟很喜歡Alien ,但也喜歡和它有關的事物 , Alien祗是其創造人HR Giger的其中一個作品 , 當看過Giger的其他作品後便不難發覺其題材大部份是和性有關的 , 這樣的畫風及題材並不是一般人可接受到的。

近年多了人喜歡Alien/Predator , 可能是因為AVP電影系列所致 , 不過這AVP系列已原全失去了原系的神髓 , 變成了一套"超人打怪獸"的B級特攝片.......

講到AVP就冇眼睇, 哩個題材都可以拍到禁衰,
係FOX ge功力, 係戲院睇AVP2 ge時候,
以為睇緊電視電影..........
原帖由 起級3g 於 16-3-2008 12:33 AM 發表
我都貼下,呢隻壽屋Alien 出時冇乜人講,我角得幾杍

好靚:time:
有無大大見過呢隻邊度有得賣:$
搵唔到:$
頭像被屏蔽

回覆 723# 的文章

呢隻真係唔覺眼有得賣 , 同系重有隻Predator , 好似兩個地台可合埋......
原帖由 masterprince 於 21-10-2008 01:05 AM 發表
呢隻真係唔覺眼有得賣 , 同系重有隻Predator , 好似兩個地台可合埋......

係呀,好靚!!

http://www.kotobukiya.co.jp/item/page/artfx_avp_scar/index.shtml

http://www.kotobukiya.co.jp/item/page/artfx_avp_walien/index.shtml

但搵唔到:no::79:
出左一年姐...咁難搵...出果時都好似無咩人講...?
:42: 調左區之後,成日唔記得入黎睇…
頭像被屏蔽
原帖由 原罪 於 5-11-2008 01:24 PM 發表
:42: 調左區之後,成日唔記得入黎睇…

x2 ....long time no see u all la ....:79:
頭像被屏蔽
1986年生產的精工錶 , 編號 7A28 7000 , 屬於3小針計時Chronograph類型 , 不對稱的錶身成為它的獨特標誌 , 橙色的按掣及錶面刻度襯在黑色錶身上帶出很科幻的感覺  , 這悅目的設計原來出自大師 Giorgio Giugiaro 的手筆 , 其實很多經典的汽車也是Giorgio Giugiaro 的傑作 , 一些較多人認識的有Lotus Esprit ( 007 可變成潛艇那款 ) , Delorean DMC-12 ( Back to the Future 內的時光機 ) , BMW M1 等等等等 ,  想知多些有關 Giugiaro 的作品可按  >此處<  。

各位看到這裏應該開始懷疑為甚麼小弟把這錶放在 異物誌 內呢?

因為它正是 RipleyAliens 內所佩戴的同款手錶 , Ripley 所戴的是銀色版 , 編號為7A28 7001 , 此款黑色版已是很難找到 , 而銀色版更加是超罕逸品 , 小弟一直在等著能與它相會的一天。

原帖由 masterprince 於 12-11-2008 12:23 PM 發表
1983年生產的精工錶 , 編號 7A28 7000 , 屬於3小針計時Chronograph類型 , 不對稱的錶身成為它的獨特標誌 , 橙色的按掣及錶面刻度襯在黑色錶身上帶出很科幻的感覺  , 這悅目的設計原來出自大師 Giorgio Giugiaro 的手 ...

大大…係咪睇戲個時睇得咁仔細?:he: 我真係好懷疑…

當年鞋同錶都有真實公司贊助,仲有無其他呢?

另外大大有無睇銀翼殺手?(唔記得問過未?:77: )
佢地話有d境同異形1共用,大大知係邊d境嗎?
原帖由 masterprince 於 23-9-2008 10:04 PM 發表
這首辦是由本港的一位Giger fan參照 H.R.Giger 的畫作 ,  自己雕造和開模生產的 , 全高約一尺 ,  以小弟所知日本方面也在多年前曾經出過相同造型的首辦 , 不過就祗有約6吋高 。 這件首辦在每個角度也有很豐富的細節  ...

Giger原畫中的異物, 靈感相信都是來自男性生植器, 但這立體首辦已冇左呢個feel.
頭像被屏蔽
原帖由 原罪 於 12-11-2008 05:14 PM 發表

大大…係咪睇戲個時睇得咁仔細?:he: 我真係好懷疑…

當年鞋同錶都有真實公司贊助,仲有無其他呢?

另外大大有無睇銀翼殺手?(唔記得問過未?:77: )
佢地話有d境同異形1共用,大大知係邊d境嗎?

小弟當年在戲院看五次Aliens , 加上大銀幕看得較清楚 , 所以會留意到較多細節位。
片中的Power Loader 型號是 Catapilla P5000 , 不知道Catapilla有否贊助?
Blade Runner 中的場景和Alien共用並不出奇 , 不過小弟真的不知道在那處。:62:

回覆 728# 的文章

隻錶仲WORK唔WORK架?
頭像被屏蔽
原帖由 MAX 於 12-11-2008 09:57 PM 發表
隻錶仲WORK唔WORK架?

完全無問題 , 一切正常。  :73:

回覆 733# 的文章

請問上下果兩個黃色制有乜用呀?
頭像被屏蔽
原帖由 綠幽靈 於 13-11-2008 02:33 AM 發表
請問上下果兩個黃色制有乜用呀?

上掣是 Start / Stop 計時 , 下掣是 Reset   :58: