Toysdaily 玩具日報

天主教頒佈新7宗罪

頭像被屏蔽
耶教不嬲都係一個引起矛盾, 分化既邪教, 所以, 佢講乜野, 都唔洗理, 全部都係廢話:53:
咁啦... 佢有佢用耶教身份去講佢大道理...
我就o岩聽咪 ' 嗯 ' 一聲
唔o岩聽咪當聽唔到任何野囉...

天主教仲衰過基督教... 係咁多...
原帖由 lawliet 於 11-3-2008 03:50 PM 發表

咁我又覺得兒戲D既又....
"引致貧窮" , 點樣引致貧窮? 邊個引致到邊個貧窮呢?
sorry, 我呢度唔明佢講乜囉:70:

舉個例吧,百x,惠x等大型超市很有米,大量入貨,批價平,
又因為財雄勢大,d批發唔敢給其他商店批平過他們的價.
又有自己地產物業商場,租金可以有優惠,又可優先租正位,
就算其他商場,也因為財雄勢大會被優先給他們,趕晒d少商戶走(領x就是最好的人辦:* )

少商戶因為冇這些條件,完全被趕盡殺絕.就算如何努力,d批發商場為求自保一於少理什麼公義,所以少商戶一世也贏不到大型超市,最後結晒業.冇晒d少商戶競爭,d大型超市便獨佔市場,到時加到啊媽都唔認得

這不就証明過於富貴是有罪?:angry:
:67: 重以為七宗罪拍續集添
繼我話最大罪係班教徒信主後還留戀塵世 唔立即去「天主」「耶穌」度報到
快D番「天堂」LA:* :* :*
咁都要懺悔?:@

我係DEMON, 處身修羅煉獄

所以唔關我事:36:,

執下雷奧(北斗之拳)口水尾,

蒼天無悔:!

PS: 迷途的羔羊不用怕, 地獄的大門除時為各位打開:75:

HAHAHA...

原帖由 滕井八雲 於 11-3-2008 16:07 發表
耶教不嬲都係一個引起矛盾, 分化既邪教, 所以, 佢講乜野, 都唔洗理, 全部都係廢話:53:

耶教是基督教, 不是天主教, 不能混為一談。

不過那條「過份富有罪」很無聊, 因為天主教是一個非常富有的教會,只談教育,已經發現資產不少(學校的地皮)。

原帖由 lawliet 於 11-3-2008 03:08 PM 發表
各位大大, 只想淺淺的討論一下, 例如: "乜野為之過份富有?"  "引玫貧窮, 唔係自己要努力D咩?"  對於宗教方向問題, 請恕小post 不便討論.  請各位大大高抬貴手, 謝謝

過分富有(原版係聚斂財富,損害大眾利益)、引致貧窮、導致社會不公、改動基因、在人類實行惹起道德爭論的科學實驗、污染環境和吸毒。
第1, 第3, 第6就話講得過理o既.
第4, 第5根本就似係將同一條拆開來講. 班天主教一講基因自動變不道德.
吸毒? 殺人, 放火, 仲有大把罪隨時惡過吸毒好多, 又唔列做新7宗罪? 不知所謂. 話販毒都話正常D...:67:

引致貧窮又唔係每次都係有錢佬錯晒, 係o既, 有堆有錢佬好人渣, 好多人都眼紅佢o地有錢, 我都係. 但唔通就只係有錢佬錯晒, 社會無問題? :o

新7宗罪全是死罪, 我們都要落地獄:59:
原帖由 大姐姐 於 11-3-2008 07:23 PM 發表

耶教是基督教, 不是天主教, 不能混為一談。

不過那條「過份富有罪」很無聊, 因為天主教是一個非常富有的教會,只談教育,已經發現資產不少(學校的地皮)。

耶教=信耶穌既教, 莫非天主教唔係信耶穌? 莫非佢地都係信佛祖? 信阿拉? 信太上老君?
Oh................
Anyway, thanks news.
原帖由 滕井八雲 於 11-3-2008 20:51 發表

耶教=信耶穌既教, 莫非天主教唔係信耶穌? 莫非佢地都係信佛祖? 信阿拉? 信太上老君?

網上有很多關於天主教和基督教的資料, 可供閣下研究兩教有何分別。

現在那七宗罪是天主教頒布的, 與基督教(耶教)無關,點解要鬧基督教?

一句講晒!
不知所謂!!