Toysdaily 玩具日報

查看: 5036|回復: 36

天主教頒佈新7宗罪

天主教教廷刊文頒佈新7宗罪,指現今世界教徒應明白罪惡不止影響自己,還會影響社會其他人。新7宗罪包括「過份富有」和「污染環境」,根據這個說法,《福布斯》雜誌新公佈的首富「股神」巴菲特,應算是「新罪人」。  教廷聖赦院主管吉洛蒂在官方報章《羅馬觀察家報》撰文,指出除了偷竊、褻瀆或貪婪鄰居的妻子外,冒犯上主的行為還包括:過分富有、引致貧窮、導致社會不公、改動基因、在人類實行惹起道德爭論的科學實驗、污染環境和吸毒。  文章指出,教宗本篤十六世認為在今天的世俗社會裡,世人對罪惡的知覺越來越低,來懺悔的羅馬天主教教徒越來越少。吉洛蒂在文章裡說:「在不可遏抑的全球化進程下,按理人類出現了新的罪惡。」 全屬大罪 或帶來永久死亡  據悉,天主教的教義將罪分為小罪和大罪,小罪會阻慢靈魂實踐美德的進程,但若犯了大罪,即嚴重違反上主的法律,應去懺悔請求赦免罪惡,否則會帶來「永久的死亡」。吉洛蒂說,新7宗罪皆屬於後者,勸勉教徒從今以後要更留意自己的罪。  吉洛蒂表示,梵蒂岡仍關注墮胎和孌童兩宗大罪,指出墮胎干犯了女性的尊嚴和權利,而牽涉到神職人員的孌童罪,則顯示了教廷人性和制度的脆弱。   ■《每日電訊報》/《泰晤士報》
各位大大, 只想淺淺的討論一下, 例如: "乜野為之過份富有?"  "引玫貧窮, 唔係自己要努力D咩?"  對於宗教方向問題, 請恕小post 不便討論.  請各位大大高抬貴手, 謝謝
咁都可以改既話,
咁遲d阿穌哥咪可以剃鬚玩染髮?
恩父及子及聖神之名,
罪與罰由天父去定立,
睇尼後世人想榮登為神喎..........
原帖由 lawliet 於 11-3-2008 03:08 PM 發表
各位大大, 只想淺淺的討論一下, 例如: "乜野為之過份富有?"  "引玫貧窮, 唔係自己要努力D咩?"  對於宗教方向問題, 請恕小post 不便討論.  請各位大大高抬貴手, 謝謝

問題係佢憑咩去改?
如果教會話因天父認為舊七罪唔適合2008年既人而降旨更新,
咁點解天父唔用2008年既email去降旨?
等如用飛鴿傳書去寄信話俾人聽佢個msn號碼.......
點解教會成日做d傻野出尼去俾人抽插呢........?
阿彌陀佛..........

原帖由 路人丙 於 11-3-2008 15:13 發表

問題係佢憑咩去改?

咁原七宗罪都係由D神父, 教宗列出黎嘛..  咁而家人地與時並進, 執執佢咁解啫..:80:
:38: 富有都係罪???咁係抹煞好多努力賺錢創富既人自身既勞力, 腦力, 努力...
其實呢個係借口, 想有錢既教徒對教會作多D貢獻???
:67: 係囉, 佢憑咩去改??唔通上帝同教宗傾偈叫佢去做???

天主教的教義將罪分為小罪和大罪,小罪會阻慢靈魂實踐美德的進程,但若犯了大罪,即嚴重違反上主的法律,應去懺悔請求赦免罪惡,否則會帶來「永久的死亡」。
:53: 幾離譜, 犯左罪去認句錯就無事???犯罪係要付出代價架...
原帖由 lawliet 於 11-3-2008 03:28 PM 發表

咁原七宗罪都係由D神父, 教宗列出黎嘛..  咁而家人地與時並進, 執執佢咁解啫..:80:

:45: 以前訂七宗罪, 都話根據聖經而講, 唔通聖經都有提新七宗罪咩???
又係耶教:67:
原帖由 香港人 於 11-3-2008 15:29 發表

:45: 以前訂七宗罪, 都話根據聖經而講, 唔通聖經都有提新七宗罪咩???

唔係我講架!:59:
我都係搵返黎咋..   http://hk.myblog.yahoo.com/jw!7h.yBwqCGRn1nK.80GjSY7A-/article?mid=266
原帖由 香港人 於 11-3-2008 03:28 PM 發表
:38: 富有都係罪???咁係抹煞好多努力賺錢創富既人自身既勞力, 腦力, 努力...
其實呢個係借口, 想有錢既教徒對教會作多D貢獻???
:67: 係囉, 佢憑咩去改??唔通上帝同教宗傾偈叫佢去做???

天主教的教義將罪分為小罪 ...

可能用msn:44:
原帖由 lawliet 於 11-3-2008 03:32 PM 發表

唔係我講架!:59:
我都係搵返黎咋..   http://hk.myblog.yahoo.com/jw!7h.yBwqCGRn1nK.80GjSY7A-/article?mid=266

:34: 唔駛DIE, 我又唔係話你講...
:45: 若然七宗罪係教派內咁重要既守則, 話改就改似乎係兒戲左啫...
原帖由 路人丙 於 11-3-2008 03:37 PM 發表

可能用msn:44:

:34: SKY NET...
原帖由 香港人 於 11-3-2008 15:38 發表

:34: 唔駛DIE, 我又唔係話你講...
:45: 若然七宗罪係教派內咁重要既守則, 話改就改似乎係兒戲左啫...

咁我又覺得兒戲D既又....
"引致貧窮" , 點樣引致貧窮? 邊個引致到邊個貧窮呢?
sorry, 我呢度唔明佢講乜囉:70:
原帖由 lawliet 於 11-3-2008 03:50 PM 發表

咁我又覺得兒戲D既又....
"引致貧窮" , 點樣引致貧窮? 邊個引致到邊個貧窮呢?
sorry, 我呢度唔明佢講乜囉:70:

:45: 其實, 呢點可能已經同"過份富有"掛左鈎, 佢認為D人太富有, 賺晒D錢, 咁咪有好多人都貧窮囉...
:80: 無所謂啦, 太富有, 去認罪就無事; 引致貧窮, 又去認罪又無事, 咁窮人就一直窮...