Toysdaily 玩具日報

樓主: williamhychan

超攻速 & 超時空騎團南十字宮 (廿多年前動畫模型小冊子)

原帖由 K66 於 22-1-2008 04:10 PM 發表

其實以前A-CLUB友係叫開南十字宮

我以前買好多A club, 好記得第一百期紀念號係金色封面, 係一格格超級機械人既頭像:!
原帖由 strikerarthur 於 22-1-2008 16:12 發表

果時裝甲服仲有超音戰士同吹波糖危機

愈講愈多
超音戰士絕對係正!
啊,我記得仲有赤光彈入面,有部電單車可以變裝甲
http://www.geocities.co.jp/playtown-Dice/4403/sonota/zirion/ziri.html

原帖由 K66 於 22-1-2008 04:25 PM 發表

愈講愈多
超音戰士絕對係正!
啊,我記得仲有赤光彈入面,有部電單車可以變裝甲
http://www.geocities.co.jp/playtown-Dice/4403/sonota/zirion/ziri.html

呢盒Tricharger沒有武器畀人型時用, 支砲要買埋架Riding Ceptor先會有

圖來自http://toyboxdx.com/datafiles/data/sega/
"超攻速"工作,"超音"速收工!!!
當年的超時空系列, 真係一套複雜過一套(包括故事和機設......):30:
原帖由 redfish 於 22-1-2008 10:01 AM 發表
TYCO 1/48 CIRCUS I 應該是唯一的可變玩具
http://members.at.infoseek.co.jp/inukakure/gal.htm

當年有果子玩具商抄主角和以下兩隻的設計出過果子 ...

係呀, 不過睇天書好似話原本出果間廠"摺"左喎, 跟住又唔知點點點...(唔曉日文, 望有高人指點解說...附圖, :64: )

我記得細個果陣見過全變既超攻速模型, 都好大盒... 但係而家就冇再見過喇, 淨係得盒半變既模型
thanks for sharing:71:
原帖由 byg-zam 於 22-1-2008 01:01 AM 發表
超攻速好嘢!日本有史以來唯一一套要腰斬既動畫。:he:

我想知道WHY比人腰斬:74: :@ :^ :cool:
原帖由 mark6 於 22-1-2008 07:06 PM 發表

我記得細個果陣見過全變既超攻速模型, 都好大盒... 但係而家就冇再見過喇, 淨係得盒半變既模型

全變超攻速模型, 無論ARII,IMAI或LS都沒有出過:(
原帖由 電擊小伙子 於 22-1-2008 08:37 PM 發表

我想知道WHY比人腰斬:74: :@ :^ :cool:

該片主要贊助者玩具生產商TAKATOKU突然倒閉(所以超攻速沒有正式出過玩具), 在沒有贊助下只能腰斬.
原帖由 redfish 於 22-1-2008 21:41 發表

該片主要贊助者玩具生產商TAKATOKU突然倒閉(所以超攻速沒有正式出過玩具), 在沒有贊助下只能腰斬.

係啊,本來takatoku有超時空要塞,又有銀河烈風J9,仲有幻影時光系列,三線都叫做大作
點知83~84年呢幾個系列一齊PK,即時收皮.
咁岩樓主介紹的超時空騎團,仲有超攻速,就係Takatoku 1984年最後作品了
原帖由 K66 於 22-1-2008 10:21 PM 發表

係啊,本來takatoku有超時空要塞,又有銀河烈風J9,仲有幻影時光系列,三線都叫做大作
點知83~84年呢幾個系列一齊PK,即時收皮.
咁岩樓主介紹的超時空騎團,仲有超攻速,就係Takatoku 1984年最後作品了

就是超時空世紀, 銀河疾風, 幻影時光系列的イタダキマン都銷量奇差, 人氣和前一輯的超時空要塞, 銀河烈風, 逆轉王完全無得比
超時空騎團只得ROBOTECH版玩具
超攻速一件正式玩具都冇:o
原帖由 redfish 於 22-1-2008 10:32 PM 發表

.......超攻速一件正式玩具都冇

生不逢時...
唔知有冇機會"補"出呢?我諗都會有支持者,因機設真係靚...
發吓夢 : 出Bandai R3 模型?
個時我都買左唔少超攻速既模型, 個兩張海報好似係環球買既...

我好中意超時空騎士團嘎!!!!!!!!希望會再有產品推出