Toysdaily 玩具日報

查看: 42713|回復: 68

"天空之城"機械人製作過程(辛苦...但係好有滿足感!)

2007年聖誕節.......女朋友送左一份禮物過我! 就係咁..................三年零八個月既艱苦日子就正式展開!!:Q
(其實都係14個鐘頭啫)

我女朋友話, 原本佢想自己砌好, 之後送個製成品比我. :D 但係當佢一打開......見到張menu之後..........佢話都係留返比我自己玩好d.......會開心d喎:(    哈哈!!!  真係多謝晒佢:oh:

當我一開始砌既時候, 真係幾開心, 因為見到張menu既製成品真係幾靚! 而小弟本身又好鍾意"天空之城", 所以真係滿懷興奮既心情開工..........可惜........我真係低估左佢(又或者高估左自己):oh:

當各位見到以下幅圖既時候.............已經係5個鐘頭(working hours)後既事:(

其間真係砌到有d火滾:* .....可能啱啱開始既時候有d圖睇得唔係好明....當我好困難咁上左螺絲之後, 先發覺原來左右掉轉左:no: .......唉! at that moment.............真係有d唔明點解我女朋友會買d咁既玩具! 呢次真係"你玩玩具, 玩具玩你".........而我女朋友都有d唔開心, 佢原本想我開心, 但係而家好似好心做壞事

言歸正傳..........後來砌下砌下.........漸漸上左手.......時間上都用少左, 完成以下幅圖都係用左4個鐘(working hrs)

整個過程中, 最輕鬆都算係個頭囉...........都係用左45分鐘:$

嚟到呢度...........頭同手,腳都整好左........而家只欠個body!!!! 亦係最難既一part, 我身,心都開始疲累, 要一鼓作氣完成佢真係有d難度, 係呢個時候.......我選擇左"逃避":(  呌返兩日再算...

光陰似箭........好快過左兩日, 係一個月黑風高既夜晚........我決定同佢一決生死!!:blame:
作戰前我已經做好準備, 夾啱時辰 (就係先食飽飯,仲有第二日係放假) 哈哈.........

最後大戰4個小時..............我終於得都最後勝利!!

到左呢一刻..........真係無言以對, 無所適從, 無可奈何, 無盡空虛, 無心睡眠!!!!!!
戰神復活啦
:71:

最後, 我真係好多謝我女朋友呢份禮物, 對於之前令到佢有d唔開心.......我好慚愧:64:

Anyway...........I love so much~~ (當然包括埋我女朋友啦)

在此............多謝各位大大咁有耐性閱讀........Thanks!:handshake:
:@ 無得頂呀~~!!仲曉著燈~~!!
:) 你有個好女友~~!!
:46: 一睇就知正 la~~
依盒係咩模型,好正呀:52:
:71:好正
Looks quite nice ar!!! :)
會著燈ga?:shiny:
佢個頭後面有開關, 可以著燈架:73:
頭像被屏蔽
:77: :71:
=口=邊度買
-口-要幾錢

0口0想要哦:50:
係潮流特區買, 幾多錢就真係唔知........因為女朋友送
~正點啊:shiny: :shiny: ...光是看到零件,就覺得很難組,大大的辛苦更是值得稱讚啊:71: ..真的是辛苦了,完成的一瞬間心情更是難以形容:)
:71: 真是可遇不可求滴女友!!如此有藝術價值真是值得!!!
我見到咁多螺絲已經唔想買, 真係好憎上螺絲, 甚至o的 MG 模型間中有一兩粒都成日驚上到佢滑牙...
:shiny: :shiny: :shiny: