Toysdaily 玩具日報

[原創]<原型製作>太歲版 BLACK vs 影月 -Sculpey製作應用

BlackD~我唔係開鋪頭幫人砌模型。我係一間 production company,我係做出品。我唔幫人砌模型同首辦。

miclim~過獎喇~多謝你~

香港人~多謝你喜歡我既作品~

一年戰爭高達迷~多謝你~開班要遲D睇下有無睇間!

基拉~太過獎我喇~件野好粗~

搶錢咩~多謝、其實創作裡面呢件作品係有D錯敗感,太似人地D野。

X-JAPAN~你得閒咪得囉!我星期日都係公司既。

原帖由 太歲 於 3-1-2008 07:34 AM 發表

其實造型師只係一個身份名稱~~如果要比個工作範圍話比你聽我既工作,商業計劃+設計+雕塑+生產+及其他原本分工既工作集於一身。呢個都只不過係個職業唔係興趣。唔駛羨慕我只係一份工作黎。用造型師既身份去界定 ...

太歲兄所言在下也非常明白的, 正所謂在商言商呀嘛,:67:  不過你說只是職業唔係興趣這不完全是你的心裡話吧!:58:  要不言你那麼多大路的工作能做也不會開這間公司啦! 更不會製作這個 " BLACK vs 影月 " 呀! 從你的作品睇得出你絕對是對這方面非常有 " heart " 之人,:52:  總而言之工作時工作遊戲時遊戲就是了, 不過能&#24253;遊戲於工作就更是死而無憾了,:68:  說回之前提到的問題, 小弟真的是有志入行的 ( 我的心中也有這團火, 相信大大能明白的 ) :* , 希望大大能指點一二, 例如需要修畢甚麼課程, 還是當學徒等, 我不是想走甚麼捷徑還是想發達甚麼的, 我只想有一個腳踏實地一步一步由零開始的機會, 希望大大能幫幫忙, 大大可隨時PM給我的!:64:
原帖由 e夫人 於 3-1-2008 08:07 PM 發表

太歲兄所言在下也非常明白的, 正所謂在商言商呀嘛,:67:  不過你說只是職業唔係興趣這不完全是你的心裡話吧!:58:  要不言你那麼多大路的工作能做也不會開這間公司啦! 更不會製作這個 " BLACK vs 影月 " 呀! 從你的 ...

好呀再pm你。因為家陣有好多野做緊,同要諗一諗點同你講。
原帖由 太歲 於 3-1-2008 08:16 PM 發表

好呀再pm你。因為家陣有好多野做緊,同要諗一諗點同你講。

我等你!:$
:handshake: 返來啦~

作品很有動感啊!
影多幾張唔同角度的相嘛!
版主..你係得既:handshake:
原來真係有高手........:@
終有一日香港這個小水塘是困不住太歲的了!
如果太歲有牌頭出玩具我地一定會支持:$ 不過唔好0甘貴:shy:
唐突請問太歲兄是否就是兩個月前聯絡過在下的那位先生呢?
自己在寫實人像方面也略懂一點皮毛,看過先生這個作品無論在造型和手工都十分精彩.也令我聯想起一個經常提起的例子,我本身是一個手"作"仔,你叫我造一件傢俱,我是可以造到的但可能要一星期與兩件木板,但一個真正的木匠師傅只要兩天與一件木板就可造成,這就是大師傅與學師仔的分別,太歲兄已經是一位不折不扣的大師傅了:71:
絕對神乎奇技! 姿勢及細節位都好專對啊!
原罪~係呀失蹤半年又再出現喇~隻野甩甩下都唔知點影~

龍珠迷~多謝你。

neo.L~過獎喇~工作黎~

櫻島一號~其實十幾年前我D野已經過左東贏賣,但家陣又返黎中土喇。多謝你支持。多謝。

taximan~係呀係我~你都過左黎玩呀~不如post你既作品出黎比大家學下野呀!你個場景真係好正。係呢佢地最後有無搵你?

ambroseya~客氣喇,其實件作品唔係太好。不過怕左製作過程所以post出黎比大家當資料用。
回太歲兄-現在同時造三件野,由於工作上一到新年前會比較緊張,所以模型方面進度比較慢,完成後會post上黎.最驚到時D版友看後會:72: :*
你的朋友已經搵過在下了,唔該晒:77:
:50: 好強啊...........
佩服:71:
GOD 吾看標提..還以維..日本新發受
你......以後都唔洗買玩具了:Q