Toysdaily 玩具日報

查看: 28247|回復: 35

[原創]<原型製作>太歲版 BLACK vs 影月 -Sculpey製作應用

<創作原意>
這作品其實已是三四年前的舊作,
原意是製作一件原創的生化Black出來,
在設計上是將人體去除了表皮後的肌肉用昆蟲的節肢外骨骼外觀表達而成。
但.........在製作到差不多完成的時候便發覺外觀上跟竹谷他們的作品差不多..........
這樣跟我原意便有了很大的出入,
其實應該是說"在腦內的幻想有很大出入",
但從實際層面上說,
只要將人體肌肉以昆蟲外骨骼表達雕刻出來效果就會是這樣。
亦因為太似竹谷他們作品的原固所以一直放在一傍沒有上色,
這一放便放了三四年之久,
在上年四月的玩具日中因自已會到台上說講座,
而自已亦定了這個題目"生化的原形製作",
我便籍此把他上色和多倒一件出來製作成影月將作品完成。
說實由於這作品由雕到上色實際時間都時四五天內完成。
作品說實真是求其了一點,
以一個職業造型師而言其實係有點過份.......
作品上還有很多地方要處理,
不過基於先前所說太過像別人所創作的作品這原因,
草草完成了總比永遠放在一傍的好。
這作品不算是好作品,
但製作過程可以讓大家用作參考。

這輯製作相片就是當年製作時影下,
而這些亦是玩具日那天在台上講解用的圖片,
講座完了後是想post出來給人作參考資料用,
不過由於圖片太多一直自已也不大願意處理資料後貼上相簿再post出來~
當然有求助他人代post......
但.....那麼多圖又有誰會幫我去貼~~~
最後還是自已貼算了.............

<作品講解>

作品採用super scuipey做材料

其實用super scuipey製作是要做鐵線架...但懶所以沒有這樣做
如果不做鐵線架和固定在轉盤上
製作出骨架後便需要放入焗爐加熱硬化
之後便在硬化了的支架上加上所需的外型
如果要製作一件這類形的人形生化作品需要注意什麼,
和如何製作可另到出來的效果理想,
其實最重要的是需要有熟練的人體比例和結構。
之後便是如何將你決定了要以生化出來的生物外形特征加進去,
創作這類型作品難度其實不算太高,
大家也試試玩玩吧~

頭像被屏蔽
只可以講......
GOOD~!!:71:
太歲兄真的可謂鬼斧神工呀, 閣下不去當造型師真係晒料呀!:46:  可惜香港好像沒有造型師這個行業吧 !:cool:  順道請問大大能否詳細點談談這個 "super scuipey" 的使用方法和注意事項呀,  (我想用呢隻料&#22175;造番個 1:6 或 1:8&#22021; mm首辨掂唔掂呢:? ) 還有可在什麼地方買得到及價錢如何等?:?  希望太歲兄幫幫忙吧!:64: 祝君新年快樂! :77:
kakoeiboy~多謝你贊賞~好易雕架渣~你試試玩!唔難!

gt3ian~多謝你欣賞~但其實呢件作品好粗架渣~

HIT.gms~多謝~

e夫人~下:@.....咪玩啦...:(我咪就係香港既全職造型師囉!"super scuipey"唔太合適去做ACG動漫野,因為佢打磨太平面時效困難!但要用黎雕動漫野唔係唔得,處理表面既功夫要好好囉。但雕真人或要有質感既既作品或者生化、生物、動物佢就好好。你可以買黎試。旺角火車橋下面既美術店或者洗衣街63號一樓間化工鋪同油麻地東方街間化工鋪都有。你自已去睇睇。
原帖由 太歲 於 3-1-2008 05:19 AM 發表
kakoeiboy~多謝你贊賞~好易雕架渣~你試試玩!唔難!

gt3ian~多謝你欣賞~但其實呢件作品好粗架渣~

HIT.gms~多謝~

e夫人~下:@.....咪玩啦...:(我咪就係香港既全職造型師囉!"super scuipey"唔太合適去做ACG動 ...

對不起! 真係失禮晒, 請原諒在下的膚淺 (實不相暪, 我一直也以為這行業只有日,歐,美等地才有的):shy: , 其實我對你們從事的行業實在非常感興趣和很想加入, 簡直是我的夢想:handshake: , 可惜一直也走不到入行的門路 (以為香港冇望):* , 希望大大能透露一&#21523;入行需要的資格和能在那裡找到就業機會呢? 坦白說我真的很嫸慕你呢!:shiny:

原帖由 e夫人 於 3-1-2008 06:28 AM 發表

對不起! 真係失禮晒, 請原諒在下的膚淺 (實不相暪, 我一直也以為這行業只有日,歐,美等地才有的):shy: , 其實我對你們從事的行業實在非常感興趣和很想加入, 簡直是我的夢想:handshake: , 可惜一直也走不到入行的門 ...

其實造型師只係一個身份名稱~~如果要比個工作範圍話比你聽我既工作,商業計劃<一定係佢行先>+設計+雕塑+生產<正式既玩具生產 >+及其他原本分工既工作集於一身。呢個都只不過係個職業唔係興趣。唔駛羨慕我只係一份工作黎。用造型師既身份去界定自已既工作其實香港都係得幾個,其實嚴格黎講我都只係一間公司黎,你可以咁睇其實咪又係玩具製造業~
原帖由 太歲 於 3-1-2008 07:34 AM 發表

其實造型師只係一個身份名稱~~如果要比個工作範圍話比你聽我既工作,商業計劃+設計+雕塑+生產+及其他原本分工既工作集於一身。呢個都只不過係個職業唔係興趣。唔駛羨慕我只係一份工作黎。用造型師既身份去界定 ...

咁講∼∼∼大大即係自己開舖頭同人地整手辦果d啦?? right?
GOD, can i call you GOD~~~~~ :50:
:) 好鬼死靚~~!!
嘩:@ !
勁到無o野講!
太歲版主會晤會開班授徒:handshake: !
太歲,你d雕功真係越黎越出神入化啦:shiny:
:65: :71: 好強勁的創作意念, 上佳之作!!
神人呀~:50:
太歲幾時得閒過我2焦~-3-"?!
BlackD~我唔係開鋪頭幫人砌模型。我係一間 production company,我係做出品。我唔幫人砌模型同首辦。

miclim~過獎喇~多謝你~

香港人~多謝你喜歡我既作品~

一年戰爭高達迷~多謝你~開班要遲D睇下有無睇間!

基拉~太過獎我喇~件野好粗~

搶錢咩~多謝、其實創作裡面呢件作品係有D錯敗感,太似人地D野。

X-JAPAN~你得閒咪得囉!我星期日都係公司既。