Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 廿一月

正義的小朋友~

我去左高達展o個度, 個人竟然同我講冇膠水賣!
佢話而家冇人用膠水...
我唔想用畢地黎補夾口, 因為我唔想自己上過D色,
但係又想學人補下夾口, 咁點做好?
我o係第度見到有隻$22 o既EXTRA THIN CEMENT,
用o個隻得唔得?
原帖由 模手模腳 於 1-1-2008 07:12 PM 發表
我去左高達展o個度, 個人竟然同我講冇膠水賣!
佢話而家冇人用膠水...
我唔想用畢地黎補夾口, 因為我唔想自己上過D色,
但係又想學人補下夾口, 咁點做好?
我o係第度見到有隻$22 o既EXTRA THIN CEMENT,
用o個隻得唔 ...

因為bandai d模型真係唔洗用膠水, 以前d模型, 你唔用膠水係合唔埋的...
EXTRA THIN CEMENT呢隻綠蓋係俾飛機模型用(當然其他都可以), 因某d飛機模型太大, 當你塗完一邊時, 未合埋, 已經乾了, 另用白蓋的膠水合埋時會唧出淨餘的膠水, 有排攪, 但攪bandai又o岩喎, 因為d膠水可以填埋d夾口
有唔明再問啦 :65:
咁白蓋o個隻膠水乾o個陣會唔會縮?
我驚合埋o個陣如果唔整走多出黎o個D, 咁乾左可能會痴住其他位, 搞到郁唔到...
但係如果佢會收縮o既話又唔整得走... 唔係反而會凹左落去...
原帖由 模手模腳 於 2-1-2008 05:09 PM 發表
咁白蓋o個隻膠水乾o個陣會唔會縮?
我驚合埋o個陣如果唔整走多出黎o個D, 咁乾左可能會痴住其他位, 搞到郁唔到...
但係如果佢會收縮o既話又唔整得走... 唔係反而會凹左落去...

放心, 就算縮, 因為你預左塗多左, 會咇出黎, 點計都係凸
之後再用沙紙磨平佢:73: