Toysdaily 玩具日報

查看: 4512|回復: 16

困擾己久的問題.請幫忙2

大家係點清洗顏料器皿呢?用thinner洗完直接倒落toilet?十分不環保.為這原因停工久了...

點解只出到一半問題?
你是用手油, 要洗顏料器皿?
我用厠紙索完, 最後一次過掉落垃圾埇...
除左倒落tiolet 或垃圾箱之外都諗唔到可以點處理.
小弟就倒落tiolet ,因為倒落垃圾箱之後會好大味.
頭像被屏蔽
原帖由 廿一月 於 29-12-2007 05:05 PM 發表
你是用手油, 要洗顏料器皿?
我用厠紙索完, 最後一次過掉落垃圾埇...

我都係咁....因為工作室...係冇廁所~~~:34:
原帖由 吉姆Q形 於 29-12-2007 17:27 發表
除左倒落tiolet 或垃圾箱之外都諗唔到可以點處理.
小弟就倒落tiolet ,因為倒落垃圾箱之後會好大味.

應該是倒落toilet, 否則吸吸埋埋, 對身體不好。  

環保這個問題, 好難好難解決的, 實在太多太多不環保的事每天發生。
非常高興大大有環保意識的覺醒!香港有得救啦!:)
小弟是用噴塗的,清洗方法亦是一樣;我會分兩次清洗,首先用回收的Thinner略略洗一次,之後將那些Thinner倒回入回收樽內,留待下次使用;第二次用新Thinner及紙巾抹干淨。
此舉Thinner量用于清絜方面大大減少,慳啲錢之外,仲可以對環境污染減少,不過功夫多了不少。
頭像被屏蔽
原帖由 ZEONIC 於 29-12-2007 20:14 發表
小弟是用噴塗的,清洗方法亦是一樣;我會分兩次清洗,首先用回收的Thinner略略洗一次,之後將那些Thinner倒回入回收樽內,留待下次使用;第二次用新Thinner及紙巾 ...

呢個方法又幾好喎! :shiny:
大大係咪好 airbrush cleaner pot, 之後回收?
原帖由 NeoZeon 於 29-12-2007 09:22 PM 發表

呢個方法又幾好喎! :shiny:
大大係咪好 airbrush cleaner pot, 之後回收?

Airbrush cleaner pot 我都層經用過,但是幾浪費啲Gas,雖然是用緊氣泵。
我依家用緊介乎冲洗及浸洗之間的方法,因為我支筆可容許這樣清洗。
原帖由 裝甲仔 於 29-12-2007 08:59 PM 發表

我會keep起一樽萬年油洗筆之用:34:

[quote]原帖由 yusumnn2000 於 30-12-2007 03:11 AM 發表

我 支有二十年歷史!
原帖由 ZEONIC 於 29-12-2007 08:14 PM 發表
小弟是用噴塗的,清洗方法亦是一樣;我會分兩次清洗,首先用回收的Thinner略略洗一次,之後將那些Thinner倒回入回收樽內,留待下次使用;第二次用新Thinner及紙巾 ...

very good method thks. will resume work and post pic here!!
其實最環保係素組......
我都有咁既問題,次次手油完一隻色個碟都要用幾張次紙+thinner沒乾淨,好浪費.....