Toysdaily 玩具日報

查看: 57989|回復: 59

[玩具分享] 我心目中的第一位英雄........HE-MAN !!!!

每個人兒時....心目中都會有一位卡通英雄~~

「請骷髏頭堡赐我力量」...無膽貓~~~大家一定唔會陌生了!!!!
生於80年代初的我...HE-MAN是我心目中一個重要的「英雄」!!!!

HE-MAN是1980初兒童節目430穿梭機所播的卡通~~~  當時HE-MAN簡直是瘋魔萬千FANS的人物...
我身邊的朋友、同學及街上的百貨、玩具店也是售賣HE-MAN的玩具...還記得以前家住西環的我每星期都會去中環的「永安百貨」和「先施百貨」行街~~ 中環是我屋企人行街之熱點....好記得當時零售價是$28.5...(屈臣氏PETERPAN)放的是最當眼位置!!!連SUPERPOWER DC英雄系列都要放埋一邊呀~~~ 所以HE-MAN當年簡直是一時無兩呢!!!! 他簡單的橡筋腳..每個同一樣而唔同色的BODY...多款的武器.....真係好吸引!!!! 最記得以前北角有兩間地方係有超多he-man賣既...一個係「大大百貨」即係宜家既城市花園...另一個就係現在都仲有既「新都城商場」裡面真係有好多款既角色任選....就算宜家興既任何卡通都唔夠佢多! (好難形容)
而另一次難忘既係尖沙咀攪左個HE-MAN展覽~~ 成個地方都係展HE-MAN既玩具PRODUCT嫁! 我同屋伍人排狙成個幾鐘先入到去呀~~~

但去到1988年度..HE-MAN潮流已經大不給前~~~ 尖咀玩具反斗城岩岩開幕...HE-MAN所有FIGURE減價至$9.9一個...真係非常誇張!! 我聖誕都掃左好多呀!! 都有少少後悔點解咁平唔買多D呢~~~~~

佢成功的原因更係因為HE-MAN英雄感夠強同埋角色眾多蒐集性強呢~~~!

HE-MAN較特別既係佢是有玩具才有卡通既一套作品~~~~ 還記得無線譯名的:骷髏魔、噢高、獸人、阿當王子、替娜、女魔術師嗎?

HE-MAN可以分開四黨派~~~

(1)HE-MAN
(2)骷髏麼 - (前期)
(3)大邪魔(SHERA)
(4)毒蛇黨 - (後期)

到1990初亦出個太空版HE-MAN...不過設計同質素就大大不同了!!!!

我1984年買我人生中的第一個FIGURE...就係HE-MAN了~~~ 果時我屋企人唔係成日買玩具比我嫁~~ 所以能夠擁有一個FIGURE係好珍惜嫁!!! 我果時喜歡HE-MAN既程度係會利用D功課簿皮黎畫自己想要既角色剪出黎對打..然後用野夾住同朋友拎黎玩! HA~~ 諗起都好笑! 我果時日畫夜畫..所以先訓練到我有D畫野天份...誇D講全靠佢我先能夠入到U讀藝術系呢!!!! 真係要多謝佢啦~~ HA

果時HE-MAN 另一令我吸引的地方係....佢有好靚好靚的插畫師幫他畫POSTER呢!!! 係百貨公司見到唔死都難LA~!!!!

好辛苦先搵番D HE-MAN部份收藏(已經很殘舊了)...蛇山已經掉左而個骷髏頭堡仲收左係床下底深深處~~~~~!!!!
不過個人覺得雖然新既HE-MAN出得唔錯...但仍覺欠缺昔日的味道呢!!!!

勁~~!!!!!:52:  勁~~~~!!!!!!:52:
   好正呀~~~~~~~~~~~~~
呢d有固憶既舊物真係有錢都買唔返
全部都係由細部到樓主大...
好羨慕...
印象之中好似仲有個妹定家姐

回覆 3# 的文章

係呀~~~我玩玩具都係因為有HE-MAN....真係多得他!!!
原帖由 dicchan 於 27-12-2007 01:56 AM 發表
印象之中好似仲有個妹定家姐

係妹妹呀~~~ 叫SHERA呀!!!
原帖由 玩具烈士-奇雲 於 27-12-2007 02:05 AM 發表

係妹妹呀~~~ 叫SHERA呀!!!

:78: 阿妹個對手叫辣魔麻...
我都係睇 He-man 大,不過玩具就無錢買 . . ..... . .  :42:
:$ 另人感動的公仔
你相中o既 he man figures, 我都曾經擁有一半以上, 座蛇山仲放o左o係露台日曬雨淋十幾年....

最記得尾二o個幅左手邊o個隻綠色怪獸, 明明說明書話佢可以噴水 (定係噴沙??), 但我同細佬幾乎幫佢拆骨都噴唔到...
請骷髏頭堡賜我力量:71:
果個年代我比較沉迷砌高達模型,直覺呢類公仔比較兒童向:unhappy:
多謝樓主分享!
頭像被屏蔽
原帖由 Kuuga_iwsp 於 27-12-2007 02:15 AM 發表
我都係睇 He-man 大,不過玩具就無錢買 . . ..... . .  :42:

X2...:78:

80年代初中葉時美國卡通在港紅到幾乎蓋過日本動畫之風頭
我細個有把1:1  HE MAN 膠劍
我都係睇 He-man 大,當年HE MAN 實在太貴
我細個正係識龍珠~:shiny: