Toysdaily 玩具日報

樓主: rockmanfans

新手一問...點用dslr 影玩具?

halo各位, 原本以為個post 已經沈左, 原來唔係..反而多左成版....

見到各位講左咁多,見果d extension tube 都不錯,可以頂住先,話哂冇錢買macro鏡

但係...其實效果好唔好? 我唔太識睇 (同dc仔比較, 比dc差定好?)

我原本打算買400D kit 的,  但kit 支lens 係咪用唔到呢d extension tube?

另外, 裁相方面呢, 唔知點解裁完之後好難睇, 質素好似有d差..

p.s. 哎呀...其實我還是比較鐘意用dc的....但我又喜歡廣角...迫於無奈才接觸dslr....:no: 大家有冇d dc好介紹?

點解個post一輪到我回覆就冇人應既 (淚:sad:

唔係潑你冷水...有時用DC影...分分鐘仲好過用DSLR...

用DSLR一定影得靚?...喱個可以話係迷信...或者係說服自己「升級」嘅理由...

查實...用得好地地嘅DC...做乜放棄呢?...

DSLR比DC較好嘅地方...大概係雜訊控制同可調校功能方面...不過...家陣啲DC...質數絕對不下於DSLR...

至於400D支Kit鏡...是否可以安落extension tube?...小櫻未試過...閣下大可响買果陣攞埋個機身同鏡頭去試...

裁相嘛...閣下喱幅可能本身唔sharp同noise...所以裁出嚟就覺得差...

最後...查實家陣好多DC都有28mm (135片幅) 廣角鏡...都夠用啦...

小櫻上
原帖由 rockmanfans 於 29-12-2007 11:03 PM 發表
點解個post一輪到我回覆就冇人應既 (淚:sad:

唔係唔覆...回覆都要時間諗同寫嫁嘛...

漏咗一句未講...

小櫻上述言論只作參考...請再參考其他朋友嘅意見先好所決定...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 29-12-2007 11:14 PM 發表
唔係潑你冷水...有時用DC影...分分鐘仲好過用DSLR...

用DSLR一定影得靚?...喱個可以話係迷信...或者係說服自己「升級」嘅理由...

查實...用得好地地嘅DC...做乜放棄呢?...

DSLR比DC較好Ü ...

其實我同你所講既相反,  我係唔想用dslr 的,   我只係想要廣角用泥影風景,  但我又搵唔到咩dc 有廣角而又岩心水 (現在真的好灰呢:sad:)

如canon的 IXUS 860 IS, 雖然有28mm廣角,  但又冇光圈,快門先圈, M mode 果d.....

你地有冇好介紹?

原帖由 小櫻 於 29-12-2007 11:18 PM 發表

唔係唔覆...回覆都要時間諗同寫嫁嘛...

漏咗一句未講...

小櫻上述言論只作參考...請再參考其他朋友嘅意見先好所決定...

小櫻上

:shy:  我講講而己, 唔洗咁認真呢

原帖由 rockmanfans 於 29-12-2007 11:26 PM 發表

其實我同你所講既相反,  我係唔想用dslr 的,   我只係想要廣角用泥影風景,  但我又搵唔到咩dc 有廣角而又岩心水 (如canon的 IXUS 860 IS, 雖然有28mm廣角,  但又冇光圈,快門先圈, M mod ...

大大根本就想買 DSLR:34: ,所以買 Canon 400D 係不二之選。

要學攝影,靠 DC 係無用。如去影商場燈飾用 M mode,多試幾幅,到下次影類同o既都易操控 d,而室內現場光較雜亂,好多時也不能信相機的測光,用 DSLR 想變更 WB/+- 等都較易,較得心應手。

而大大所講要影 wide,但記得一點,愈要影得多景物,構圖更重要,你有靚機,o吾曉構圖都係得物無所用o架。:73:
原帖由 上下盤 於 29-12-2007 11:46 PM 發表

大大根本就想買 DSLR:34: ,所以買 Canon 400D 係不二之選。

要學攝影,靠 DC 係無用。如去影商場燈飾用 M mode,多試幾幅,到下次影類同o既都易操控 d,而室內現場光較雜亂,好多時也不能信相機的測光,用 D ...

其實dslr我唔太識用嫁炸....:handshake:    加上一聽到玩微距要花咁多功夫已經覺得好煩

另外點解大大話學攝影dc冇用??  有d dc都有m mode 呢d個bor,  如果我唔係鐘意廣角的話我應該已經買了canon A系呢d了...:79:

要解釋 DC 同 DSLR o既 M mode 分別絕非一言兩語可說個清楚,大大可到 Canon CS 一行,把機拎上手操作一會便知得清晰,而玩大機換鏡就是一種難以言預的樂趣,像初期買扭蛋玩,跟著買吸索,再上係合金或 12",玩具都係同款,樂趣卻不斷遞升。:34:
原帖由 上下盤 於 30-12-2007 12:23 AM 發表
要解釋 DC 同 DSLR o既 M mode 分別絕非一言兩語可說個清楚,大大可到 Canon CS 一行,把機拎上手操作一會便知得清晰,而玩大機換鏡就是一種難以言預的樂趣,像初期買扭蛋玩,跟著買吸索,再上係合金或 12",玩具都係 ...

$$$$$$$$$$$$$$$$:79::79::79:
無錯,錢是一個最大問題,又作個比喻,電單車載到兩人,林寶堅尼跑車又一樣兩座位,分別大嗎?各有所需,定係虛榮令你話有四個輪較隱陣?:34:
點解我成日見d人話乜野鏡頭都影到玩具既?  如400D kit 果支,  50mm F/1.8 , etc...

但係呢度既大大又話要macro鏡/ tube既?
原帖由 rockmanfans 於 30-12-2007 02:51 AM 發表 點解我成日見d人話乜野鏡頭都影到玩具既?  如400D kit 果支,  50mm F/1.8 , etc...但係呢度既大大又話要macro鏡/ tube既?
咁d 人又無講錯bo, 用支wide 鏡都影到玩具嫁,視乎你想用咩手法表達係張相到
其實樓主跟本不知自己想要什麼!

我覺得DC比較適合樓主,DC的program mode其實都寫得好好,有D鏡頭都可以做到28-200mm(如 Ricoh R6),又有macro玩,最重要$2k幾就可出機。
如果想要多少少功能,買有乜乜先決的dc,有d又可以加轉接環外接macro+wide鏡(一枝鏡可分拆出macro部份)。
(不過睇番,你已出了D80)

其實如果樓主了解何謂「曝光」,用DC與DSLR去影跟本無分別。
(當然在鏡頭運用:畫面透視感處理、景深處理等會有差異........其實都係關枝鏡事,與機本身不太有關)

我自己第一台DC就是Casio QV4000(有加外接鏡),第二台就是D80。如影玩具,我覺得一樣影到,分別不大。

如樓主行開書局,可以睇下有無一本 伍振榮先生出的「數碼商業攝影」及「光與曝光」,這兩本書不錯的。
數碼商業攝影 .... 有教如何打燈,亦有用DC作示範。

樓主影得唔滿意,應該是對攝影不太認識,未必關部機事。

在家裏影相,好多時唔夠光的,影出來有nose都好正常(尤其crop完放大之後)。

另外18-135枝kit最近主體對焦距離45厘米 (17.7 英吋)

其實真係乜鏡都可以影玩具架....

例 1)
用100焦距macro影hcm-pro
你會發覺個background好"蒙"

例 2)
用70~200焦距影12"公仔
你會發覺個background都好"蒙".但都有dd野估下...

例 3)
用14~40焦距影山口式
你會發覺個background都好"蒙".但都知道係座山....

** 所以乜鏡都得.....你要乜feel先......****

p.s 用大機普通鏡wide end 都有其弊處
你望下兩邊最高建築物....已有少少"比蕯"feel啦.....