Toysdaily 玩具日報

樓主: rockmanfans

新手一問...點用dslr 影玩具?

亂入!...:66:

近攝...一定要微距(micro)鏡嗎?...:58:

睇下喱個示範先啦...:36:

喱支50mm F/1.8鏡頭...最近對焦距離為45cm...

要咁遠先影到...:44:

最大只可以影到咁...:44:

不過...當使用喱家嘢之後...:36:

對焦距離就大幅拉近...:71:

睇下...長門個面幾大...:43:

順帶一提...部相機係Canon EOS 30D...:43:

呵呵呵...:43:

小櫻上...:77:

原帖由 小櫻 於 25-12-2007 11:56 PM 發表
亂入!...:66:

近攝...一定要微距(micro)鏡嗎?...:58:

睇下喱個示範先啦...:36:

喱支50mm F/1.8鏡頭...最近對焦距離為45cm...

要咁遠先 ...

:! :! 小櫻用的是倒接環~~~
我也想買一個原廠的~ 不過還沒有找到...:cool:
原帖由 billyko 於 26-12-2007 05:15 AM 發表

:! :! 小櫻用的是倒接環~~~
我也想買一個原廠的~ 不過還沒有找到...:cool:

非也!

請睇多次...雖然 out focus...

支Nikon鏡仲係「正接」落個Canon機身嫁...:36:

示範嘅係「近攝環」...如果用翻 EF mount 鏡...仲可以作自動對焦...

倒接環...小櫻反而唔記得搞o添...:(

不過...倒接環原來有原廠嘅咩?

小櫻果個响鴨寮街買...58 Ring...1舊左右...

小櫻上
中學年代就買過倒接環玩,但對焦比較難(用腳則較佳),要手動對焦同微距一對得o吾準,到曬完相先知。:54:
咁樣先至係「倒接」...:34:

一樣可以咁近對...:71:

效果就係咁...

查實...就算用Micro鏡...都未必可以咁近對焦...只係Micro鏡嘅放大率比一般鏡頭大...

小櫻上
:55: :55: 太大意喇... 睇錯添...

macro鏡一般都係1:1, 不過用倒接18-70可以去到4:1 (放大4倍):34:
hxxp://www.dchome.net/viewthread.php?tid=361950&highlight=%AD%CB%B1%B5

:52:

樓主是D80嗎?

其實D80過千萬像素,都好好crop的了!
講開又講,其實影玩具,有時用DC仔仲易控制。

如果要用DSLR影,每枝鏡頭都有其有效對焦範圍,太近會對不到焦。
其實唔係影幾cm細的物件,一般都唔洗用到macro鏡(講緊1:1放大率果D)。就算影幾cm細,d80都好好crop !!
用乜鏡都好,手動對焦+腳架(方便收光圈時)一定無走雞!注意一下景深便行。
:71: 用 extension tube 玩微距查實彈性重高, 重好玩, 可以配移軸鏡, 又可以疊加; 小櫻真係多野玩, 羨慕~~ :43:
原帖由 mars 於 27-12-2007 09:30 PM 發表
:71: 用 extension tube 玩微距查實彈性重高, 重好玩, 可以配移軸鏡, 又可以疊加; 小櫻真係多野玩, 羨慕~~ :43:

係嫁...:65:

小櫻套Kenko近攝環...當年買6舊幾...一套3個...可作6種唔同配搭...

可以將普通鏡頭變成微距鏡...而且夠平...

突然醒起...搵日試下倒接 + 近攝環...睇下到時可以放到幾大...:36:

小櫻上
贊成先買近攝環 x1
一開始去搞micro鏡太大投資
如果想用dslr影玩具先玩玩近攝環就可以了
小弟也是用kenko的,當年買7xx
那時配支cheap cheap 50 1.8就可以影蟲蟲了 :)
宜家也有插在micro鏡上再提高放大率 :73:
ps:倒接可以放這麼大,真想試試:he:
我是用50mm + micro FILTER1x,2x ,4x,可以自動對焦,質素當無(micro)鏡好啦,但是我可以接受,價錢300左右有3 塊filter

原帖由 聖鬥士星矢 於 28-12-2007 03:01 AM 發表
我是用50mm + micro FILTER1x,2x ,4x,可以自動對焦,質素當無(micro)鏡好啦,但是我可以接受,價錢300左右有3 塊filter

http://farm3.static.fli ...

但係成像好soft...:unhappy:
原帖由 小櫻 於 26-12-2007 07:43 PM 發表
咁樣先至係「倒接」...:34:

一樣可以咁近對...:71:

效果就係咁...

http: ...

其實太近都唔係一件好事, 太近會block 曬d 光源, 主體最後受唔到光. 防大率先係關鍵, 好似EF100 macro 最近對焦都要0.38m, 但係有1:1 既放大率, 係真定操作方面方面過extension tube, 倒接環不少, extension 最唔好就係要人肉對焦, 如果唔用返70-200 咁上下長用extension tube 真係隨時kiss object :Q
原帖由 wilsont 於 28-12-2007 12:51 PM 發表

其實太近都唔係一件好事, 太近會block 曬d 光源, 主體最後受唔到光. 防大率先係關鍵, 好似EF100 macro 最近對焦都要0.38m, 但係有1:1 既放大率, 係真定操作方面方面過extension tube, 倒接環不少, extension 最唔 ...

說得無錯...

不過因為見喱個Topic討論緊近距離對焦...先至咁樣整出來玩玩之嘛...

Budget唔夠的時候...喱個可以話係「頂住先」的裝備...

始終都係正正經經買支微距鏡好o的...

不過...倒接同近攝環...放大率好似可以大過1:1...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 28-12-2007 02:03 PM 發表

說得無錯...

不過因為見喱個Topic討論緊近距離對焦...先至咁樣整出來玩玩之嘛...

Budget唔夠的時候...喱個可以話係「頂住先」的裝備...

始終都係正正經經買支微距鏡好o的...

不過...倒接同近攝環... ...

講真大過1:1 係咪咁有用? 過1:1 通常會太近果object, 好蝦人用.  倒接環同extenion tube 都會失光同影響成像, 大過1:1 果時呢個問題會更嚴重, 不過若然手頭上有支70mm 以上長鏡, 又只係室內影影玩具唔介意落腳架, extension tube 的確係一個經濟既選擇:71: 其實用1.6x dslr , 買支sigma 50mm f/2.8 macro 都係$1700, 都係一個便宜既選擇 :shiny: