Toysdaily 玩具日報

查看: 4924|回復: 15

「不聽老人言」 特首遭打小人

【明報專訊】爭取貧窮長者權益大聯盟逾百名長者,昨午在中環發起遊行,要求政府增加俗稱「生果金」的高齡津貼至1000元,他們更脫下鞋子「打小人」,使勁地拍打特首曾蔭權的紙板公仔,
一邊大呼「打、打、打」,寓意曾蔭權不聆聽長者的訴求。他們又向不肯表態是否贊成增加生果金的民建聯曾鈺成擲了一個膠球。
立法會福利事務委員會昨日開會討論檢討俗稱「生果金」的高齡津貼金額,多個關注長者權益的團體在會議前到立法會請願,要求增加生果金及推展全民退休保障計劃,勞工及福利局長張建宗接收了請願信。

好!一於聲援老人家們!!!:53: :53: :53: :53: :53:
:(:(:( 我都唔知help which side 好...... shinning 你俾2晚時間我think think
生果金的確是太少了..
一個月只有700蚊..
就算係老人家..餐餐青菜白飯..都要交水電媒架..
原帖由 bee90124 於 11-12-2007 08:22 PM 發表
生果金的確是太少了..
一個月只有700蚊..

孤寒到吖...:67:
這做法太「小人」了吧  :53:
聽某本書說過:只有真小人才會打小人 :55: XD
原帖由 bee90124 於 11-12-2007 20:22 發表
生果金的確是太少了..
一個月只有700蚊..

生果金是70歲才有的老人福利, 貧與富的老人,只要合附所定資格,就可申請。  那些是福利,不是生活費或救濟金。如果用來買水果吃,肯定足夠有餘。

用來交水電費?
原帖由 大姐姐 於 12-12-2007 12:38 AM 發表

生果金是70歲才有的老人福利, 貧與富的老人,只要合附所定資格,就可申請。  那些是福利,不是生活費或救濟金。如果用來買水果吃,肯定足夠有餘。

用來交水電費?
但你又知唔知道幾多人靠呢d生果金過活..!?  如果冇左呢d生果金,大把亞公亞婆死得啦=.="
原帖由 夜神.月 於 12-12-2007 00:44 發表
但你又知唔知道幾多人靠呢d生果金過活..!?  如果冇左呢d生果金,大把亞公亞婆死得啦=.="

是否政府要供養所有經濟上有困難的人, 錢從何來?  你又知道那班老人是否無兒無女, 抑或有兒有女, 但遭遺棄?

凡事都有前因後果, 不能說窮,就要政府大灑金錢。彭定康設立的綜緩已令很多納稅人不滿。

否則, 將會有些好人,到澳門輸了錢,又話要政府養佢全家。

要向政府討福利, 就先問問自己有否曾對社會作出貢獻, 是否政府前世欠你的?
原帖由 大姐姐 於 12-12-2007 01:01 AM 發表

是否政府要供養所有經濟上有困難的人, 錢從何來?  你又知道那班老人是否無兒無女, 抑或有兒有女, 但遭遺棄?

凡事都有前因後果, 不能說窮,就要政府大灑金錢。彭定康設立的綜緩已令很多納稅人不滿。

否則, 將 ...
聽你咁講,你咁幫政府講好說話,你係納稅好多啦,我都有納稅,呢度好多人都有納稅,唔通你係政府??  第一,政府係一定要供養人民,     第二,你又知道個個老人家有兒有女..!?  什麼前因後果??依家d人話窮,但唔係同政府攞好多錢姐...!! 提高少少姐。咩叫大灑金錢???依家同政府攞一百幾十萬呀...!!!????
你唔知道香港大把單身獨居老人呀,你得閒行多d舊區睇下喇,納稅人
原帖由 大姐姐 於 12-12-2007 12:38 AM 發表

用來交水電費?

同意...
生果金係福利係bonus, 並非救濟金

如果有老人係靠生果金過活
老來冇錢旁身, 請問佢年輕時做過d乜?
老來窮困潦倒, 佢自己都有責任
原帖由 夜神.月 於 12-12-2007 12:44 AM 發表

兄弟有d搞錯左~~
生活費果d叫綜援,兩樣野尼既.

用來交水電費?

同意
生果金係無輪你有冇收入,
是貧是富,只要到指定年紀,
政府都會冇條件咁發放.
哩d可以話係政府對長者既額外獎賞.
如果水電煤果d,係由綜援負責.
原帖由 夜神.月 於 12-12-2007 01:32 發表
聽你咁講,你咁幫政府講好說話,你係納稅好多啦,我都有納稅,呢度好多人都有納稅,唔通你係政府??  第一,政府係一定要供養人民,     第二,你又知道個個老人家有兒有女..!?  什麼前因後果??依家d人話窮,但唔係同政府攞好多錢姐...!! 提高少少姐。咩叫大灑金錢???依家同政府攞一百幾十萬呀...!!!????
你唔知道香港大把單身獨居老人呀,你得閒行多d舊區睇下喇,納稅人

政府係一定要供給養人民?  這是什麼道理?  如果這樣,人人都不用工作,不勞而獲?

原帖由 大姐姐 於 12-12-2007 11:36 AM 發表

政府係一定要供給養人民?  這是什麼道理?  如果這樣,人人都不用工作,不勞而獲?

你是否很易受騙的?  若果在街上有一名樣貌可憐的長者,要求你作出金錢的緩助,你都給他?  不要說考慮一下。

因你不會理會「什麼 ...
長者要工作???  你傻架:34:   依家一路都係講緊老人家攞生果金嘅問題,攞得生果金都退休啦..................
如果個人冇入息又或者冇能力工作的話,政府都有綜綬喇,咁呢樣就係政府一定要供養人民,你唔好兩樣野搞埋一齊黎講。  依家一直都係講長者想攞多少少生果金,俾你講到人人(好似由出世到死)都要攞生果金。
另外~你知唔知道點解係現在至出現老人家想攞多少少生果金咁嘅問題...!?   係人係鬼都知道香港政府衰格架喇,乜都話加價,政府又做唔到野,政府又大把錢,呢d都係d老人家嘅心聲,如果香港個個都好似你咁嘅自私自利心態,香港一早就俾人反轉啦,人人冇機會,冇得食,仲唔同你膊命呀,反正都係死路一條。  政府問題政治問題我唔想再同你多講。
原帖由 夜神.月 於 12-12-2007 14:17 發表
長者要工作???  你傻架:34:   依家一路都係講緊老人家攞生果金嘅問題,攞得生果金都退休啦..................
如果個人冇入息又或者冇能力工作的話,政府都有綜綬喇,咁呢樣就係政府一定要供養人民,你唔好兩樣野搞埋一齊黎講。  依家一直都係講長者想攞多少少生果金,俾你講到人人(好似由出世到死)都要攞生果金。
另外~你知唔知道點解係現在至出現老人家想攞多少少生果金咁嘅問題...!?   係人係鬼都知道香港政府衰格架喇,乜都話加價,政府又做唔到野,政府又大把錢,呢d都係d老人家嘅心聲,如果香港個個都好似你咁嘅自私自利心態,香港一早就俾人反轉啦,人人冇機會,冇得食,仲唔同你膊命呀,反正都係死路一條。  政府問題政治問題我唔想再同你多講。

我不是在捉你字蝨, 是你自己寫「政府係一定要供養人民」,不是老人,不是失業或失去工作能力的人。

你的思維好似開始亂了, 真的不必再討論。

P.S.若果你這麼不喜歡香港政府, 何必留在香港