Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 機甲展 2024 香港

熱狗OO 發表於 18-3-2024 02:08 PM
玩玩具梗係毒L喇, 入得呢度就梗係毒中極品添喇, 乜你覺得呢個名詞好創傷咩?

我覺得無乜所謂喎, 今時今日 ...

要自稱係毒L,咁就真係無辦法

經得起自嘲才是強大的表現  發表於 19-3-2024 11:21 AM
其實個嘉賓陣客算好強大架喇, 個搞手團隊絕對有心
bigbigfriend 發表於 18-3-2024 09:02 AM
佢啲片無可否認係拍得好,尤其變形合體關節活動能力,細節拍得很清楚,一步步咁變俾你睇,但佢只會有讚冇 ...

佢d片我依家已經好少睇,因為日文聽唔明又無字幕,反而睇多左d韓仔片因為有字幕。
熱狗OO 發表於 18-3-2024 02:08 PM
玩玩具梗係毒L喇, 入得呢度就梗係毒中極品添喇, 乜你覺得呢個名詞好創傷咩?

我覺得無乜所謂喎, 今時今日 ...

其實毒L係咪解作獨身L?咁包得2奶應該唔算毒L卦?
fallout8 發表於 19-3-2024 12:44 PM
其實毒L係咪解作獨身L?咁包得2奶應該唔算毒L卦?

毒係指對一樣野著迷得過份, 未必係動漫, 睇波或賭馬果D L樣都可以係毒的一種

好鍾意行山算唔算毒? 煲劇煲到痴晒線的係唔係毒? 睇你點定義個毒字

我唔覺得個毒字於發展到今日係一個必然的貶詞, 或必然指ACG方面

你被人話毒就跳制的話, 係你心理不夠強大, 或心中自卑的問題, 尤如D左膠唔俾人話黑人係黑色皮膚差唔多
熱狗OO 發表於 19-3-2024 02:53 PM
毒係指對一樣野著迷得過份, 未必係動漫, 睇波或賭馬果D L樣都可以係毒的一種

好鍾意行山算唔算毒? 煲劇煲 ...

https://evchk.fandom.com/zh/wiki/%E6%AF%92%E7%94%B7

好似同你個解釋有d出入wor.....

唔關可唔可以自嘲事....係師兄你解錯咗個字wor...

唔係自己走去認一D貶義嘅事就等於強大ga?

毒唔毒都冇乜所謂,不過到而家都仲有唔少人睇唔起玩玩具既人,特別係女人,我都親眼見啲c9同啲靚女係玩具鋪咀秒秒,幾十歲人仲玩玩具,買咁多幫你掉哂佢……
Hawk 發表於 19-3-2024 04:13 PM
毒唔毒都冇乜所謂,不過到而家都仲有唔少人睇唔起玩玩具既人,特別係女人,我都親眼見啲c9同啲靚女係玩具鋪 ...

睇下你玩邊啲玩具啦, 我拎啲姆明/ 多啦A夢/ 龍貓扭蛋去行山, 啲女兇晒過嚟要我借俾佢影呀.

唔止女喇, 大人細路亞嬸 chur 住或者睇住我影呀.

叻仔的, 仲抄埋牌添啦.

近排我都入咗好多機械人模型, 老婆無咋形, 仲夠 pork 同佢朋友的老公吹玩具經; 其實無他, 冧得掂啲女你玩乜都得呀.

我行山都OK架, 不過婚後就少咗咁解.
毒唔毒都冇乜所謂,不過到而家都仲有唔少人睇唔起玩玩具既人,特別係女人,我都親眼見啲c9同啲靚女係玩具鋪 ...
幫你掉哂佢

家中老虎最鐘意用依句兇我

以吾的觀察女士來說對動漫最反感係70後或之前出生的, 呢批阿毛甚至到今日都有些對住高達面孔UP唔出係高達的 (你話分唔到Z高達同RX78呢D都算, 見到高達個樣都識UP呢隻野叫高達掛)

80後已經好D, 一半半喇

90後及00後的女士基本上唔會點理你呢方面的興趣, 或天然對ACG反感, 甚至她們都入坑得更深, 只要不影響生活
但去到10後就發展成另一問題: 10後的小孩不論男女不少對日系ACG天然免疫

我覺得因人而異,男女鍾意嘅嘢不嬲都有分別,例如我都覺得用好多錢買包包有問題,包唔包容就係另一學問,性格、修養、經濟環境都有影響。

我過往都有好多段感情,無一個女朋友會覺得我玩玩具買玩具有問題,反而成日打手機遊戲先最反感,因為會唔理佢哋。依家太太都一樣,唔會唔鍾意我玩玩具,但要我玩少D電話。

你一日得4個鐘陪佢,用一半時間打機,一定有問題,你份糧攞好大比例買玩具而做唔到其他嘢,一定有問題。其實不一定係玩具,係所有事可唔可以適可而止,量力而為,你做一件自己遊刃有餘嘅事,唔會有人覺得有問題ga。

師兄好中肯 適可而止係金石良言  發表於 21-3-2024 11:06 PM
照我所見
只要睇錢好緊要果D人,尤其自細好窮苦果批老人家,就對動漫、玩具等等"不學無術"賺唔到錢既野都好反感
話說今次見河森正治要是$2000,上次駛唔駛咁多
嗰日見otafa-san起youtube出片同香港玩具朋友打招呼,感到好興奮
成日睇佢既勇者既開箱