Toysdaily 玩具日報

查看: 12929|回復: 72

[新品消息] 10月 魂限「METAL BUILD」GUNDAM ASTRAEA II / PROTOTYPE XN UNIT

謎に包まれた、ダブルドライヴの試験機《 アストレアⅡ 》が、遂にそのベールを脱ぐ。
過去と未来をつなぐ機体を完全新規設計にて商品化!

5月25日、ベールに包まれた全貌が明かされる――

https://twitter.com/t_features/status/1660586381205454849?s=20

真的出不完阿..... 錢都是萬代的....
乜尼?。。。。。。。
Exia系列仲可以出幾多?今次黎隻雙爐正義女神,下次仲唔黎隻雙爐EXIA都對唔住B記。
呸! 又係EXIA, 唔識佢老鼠; 排$999
其實EXIA要出2.0的了, 關節OUTDATE喇

MB EXIA係擺唔到40蚊SD EXIA BOX ART上的POSE的, 真係吹到啤一聲
我想問:主天使同德天使唔出,天意唔出,龍王號唔出,出哩架合成獸係咩操作?
看似大劍拆開有2把刀,餘下部件是盾牌
sbyk 發表於 23-5-2023 07:24 AM
我想問:主天使同德天使唔出,天意唔出,龍王號唔出,出哩架合成獸係咩操作? ...

一模多用,每次改少少野放暈限限貨量出,帶起炒風,操作同限量波鞋一模一樣。
fallout8 發表於 23-5-2023 11:34 AM
一模多用,每次改少少野放暈限限貨量出,帶起炒風,操作同限量波鞋一模一樣。 ...

同bandai周旋咗咁多年,都知佢套路,但唔該至少改改隻會好易變鬆嘅鐵磨鐵關節得唔得姐,呢個問題真係唔應該係喺一間造玩具造咗咁多年嘅知名大品牌上出現,仲要玩家去適應佢嫁囉,多得明知佢有呢d問題仲當佢神咁吹捧同俾錢嘅信徒唔少
hinaoi 發表於 23-5-2023 12:20 PM
同bandai周旋咗咁多年,都知佢套路,但唔該至少改改隻會好易變鬆痂鐵磨鐵關節得唔得姐,呢個問題真係唔應 ...

我最近先入坑,唔知關節變鬆係唔係死症無解,但係我見近期入手既出廠西d關節勁緊,明顯緊過另一隻Devise Exia,唔知係咪改良左關節?...
fallout8 發表於 23-5-2023 12:53 PM
我最近先入坑,唔知關節變鬆係唔係死症無解,但係我見近期入手既出廠西d關節勁緊,明顯緊過另一隻Devise  ...

唔係,黑西有改嘅只係背包終於肯用齒輪關節,其他都仲係祖傳嘅鐵磨鐵,緊只係啱啱組裝好一段時間嘅事,玩耐咗一樣會鬆得唔合理,其實唔止mb,mr魂都係鐵磨鐵關節目,死症黎
hinaoi 發表於 23-5-2023 01:51 PM
唔係,黑西有改嘅只係背包終於肯用齒輪關節,其他都仲係祖傳嘅鐵磨鐵,緊只係啱啱組裝好一段時間嘅事,玩 ...

齒輪關節唔係無缺點,佢既缺點係無得微調角度,對於MB依d強調擺靚pose既玩具未必適合。
fallout8 發表於 23-5-2023 02:12 PM
齒輪關節唔係無缺點,佢既缺點係無得微調角度,對於MB依d強調擺靚pose既玩具未必適合。 ...

一般黎講,係,但對於連承受合金玩具重量都搞唔掂嘅bandai黎講,已經好好多,但係又要帶多個題外話出黎先,就係bandai連齒輪關節都做唔好,dx創聖係最大受害者,合金魂有時都有呢個問題,但冇dx創聖咁重所以情況會好少少,dx31飛機都有用齒輪,單獨本體一隻冇太大問題,但一著咗ap重甲又係頂唔順
fallout8 發表於 23-5-2023 12:53 PM
我最近先入坑,唔知關節變鬆係唔係死症無解,但係我見近期入手既出廠西d關節勁緊,明顯緊過另一隻Devise  ...

小弟的經驗係METAL BUILD當ROBOT魂玩好快鬆, 都唔洗特別當ROBOT魂玩, 轉廿次POSE左右一定會至少鬆一成