Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 聖衣神話 20周年

stonekeung01 發表於 16-9-2023 12:22 AM
再販投票結果

聖衣神話EX 青銅聖衣

師兄,好奇一問,呢個真係再販投票結果定只係侯選名單?如果真係投票結果的話咪即係成個系列再來一次?雖然小弟絕對歡迎任何形式的再販,但睇落唔太合理,因為某D角色出咗都唔夠一年,市場應該仲有貨,玩家無可能買唔到。
THOUTHER 發表於 16-9-2023 09:28 AM
師兄,好奇一問,呢個真係再販投票結果定只係侯選名單?如果真係投票結果的話咪即係成個系列再來一次?雖 ...

名單來, 各系列只有一款會再版

浪費了兩個月時間投票, 無隻中獎
yugi 發表於 16-9-2023 09:39 AM
名單來, 各系列只有一款會再版

浪費了兩個月時間投票, 無隻中獎

多謝師兄解答。小弟中咗一隻琴座奧路菲,但聽聞初版係有「爆肚」問題,唔知係唔係真?小弟當時仲未入坑,只知佢滯銷咗好耐,希望今次B社翻出時會好似邪武咁「大執」!
小弟其實好想要天獸星法老,點知係冥蝶跑出,真係可惜!
個投票選項有冇陰陽雙子?
THOUTHER 發表於 16-9-2023 01:15 PM
多謝師兄解答。小弟中咗一隻琴座奧路菲,但聽聞初版係有「爆肚」問題,唔知係唔係真?小弟當時仲未入坑, ...

第二素體主力得星矢同一輝有大規模爆肚, 呢兩款再版後好似都修正左爆肚問題
又登入唔到 發表於 16-9-2023 01:08 AM
其實5大強中星矢,紫龍,一輝和瞬由面罩改成頭盔外,身體和漫畫版不是差好多.. ...

其實差好遠, 漫畫初期全部都係好似變物腰帶咁, 另外小腿都由漫畫無甲變左包晒甲, 紫龍漫畫無出現過大抓, 瞬個膊頭係好似星矢咁打橫, 一輝個胸前係打橫長方型的, 以下圖借用知乎網:

星矢

星矢

瞬
kyostanley 發表於 18-9-2023 12:17 PM
其實差好遠, 漫畫初期全部都係好似變物腰帶咁, 另外小腿都由漫畫無甲變左包晒甲, 紫龍漫畫無出現過大抓,  ...

係係係...

所以TV版到新生聖衣是減少聖衣件的負擔,漫畫版就增加件負擔...
再販好丫,人人有機會,但唔好再攪咁多小動作,迫人直頭唔玩退場,hottoys咪係一個例子,玩死啲粉絲,儲到差唔多齊,無啦啦黎個網購秒殺,多謝佢,一怒下我全部賣出,賺左筆,佢肯再販我又無晒熱情再買
又登入唔到 發表於 18-9-2023 10:14 PM
係係係...

所以TV版到新生聖衣是減少聖衣件的負擔,漫畫版就增加件負擔... ...

聖衣本身係鎧甲,用做保護用途。覆蓋率越高保護地方越多。(雖然哩個設定響後期被無視佐)。好似最初設計既人馬座,成個高達咁幾乎全覆蓋。(當然後尾因為太難睇而改佐)。而穿上聖衣後如果無燃燒小宇宙,聖衣就會非常重。燃燒小宇宙既話聖衣就會輕如無物。(唔知有幾個人記得哩個設定呢。記得果d又會唔會問:咁果d打到暈佐果d聖鬥士,醒佐之後係咪要即刻燃燒小宇宙先企得起身呢?)

漫畫設定本來係青銅聖衣一路一路增加覆蓋率。不過如果直接用漫畫原作聖衣出動畫就真係揾鬼睇。所以咪改佐原作聖衣變佐動畫版安全帽聖衣
sbyk 發表於 19-9-2023 08:38 AM
聖衣本身係鎧甲,用做保護用途。覆蓋率越高保護地方越多。(雖然哩個設定響後期被無視佐)。好似最初設計 ...

Support +1
Cap水無限Loop .........

可能我地已經係最捨得洗錢買玩具嘅年齡層,所以bandai盡力cap我地水^o^  發表於 19-9-2023 08:14 PM
各位師兄分享設定及心得,真係好正,睇得好開心,謝謝各位分享
sbyk 發表於 19-9-2023 08:38 AM
聖衣本身係鎧甲,用做保護用途。覆蓋率越高保護地方越多。(雖然哩個設定響後期被無視佐)。好似最初設計 ...

車田雖然無講明,但等級越高,聖衣覆蓋率就越高,留意番白銀聖衣覆蓋身體面積遠高於青銅,好多小腿、上臂、大脾位都有甲,英仙座、地獄犬座甚至係全隻腳掌都包哂甲,當然去到黃金聖衣覆蓋率就係最高啦!
M.C.W 發表於 16-9-2023 01:03 AM
如果EX神黃金十二星座都有人投齊,咁唔爭在出埋有樣既第十三星座蛇夫 ...

對,應該選蛇夫座,可能是oce不可以再版