Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Ccstoy 鉄魄 魔裝機神 風之魔裝機神 Cybaster

熱狗OO 發表於 10-2-2023 12:43 PM
物隻色綠D囉.... 即係好似獨角獸高達, 普通時個身白色, 爆超必時隻白色變成淺綠果種....  ...

咁都好求其咋喎,想知佢點樣玩放大雀個超必
Hawk 發表於 10-2-2023 12:26 PM
其實精靈憑依同普通version有乜分別? 太耐冇玩機戰都唔記得哂……
本人係超級系粉,希望有機會出轟格殊系 ...

多幾個綠色波
同埋憑依ver係唔識變形
ln0 發表於 10-2-2023 01:07 PM
多幾個綠色波

咁唔怪得佢話出憑依version, 即係話唔玩變形,都好既,專注造型同可動
多幾個綠色波

憑依識變形,不過係魔裝機神F入面冇變形系統,所以出喺大招入面。
多幾個綠色波

下?!請問憑依ver第一次出現在那集?
咁唔識變雀就慳番, 等非憑依ver好了。
熱狗OO 發表於 10-2-2023 02:53 PM
咁唔識變雀就慳番, 等非憑依ver好了。

憑依識變形丫,上YT有片睇,喺大招入面變形撞人
熱狗OO 發表於 10-2-2023 02:49 PM

第一次出場係PSP/NDS魔裝機神2,之後魔裝3同F都有出場但魔裝F用盡精靈能量所以OGMD先變唔到憑依版。
s0014028 發表於 10-2-2023 02:57 PM

我記錯左,魔裝F最終大招有變形
s0014028 發表於 10-2-2023 03:00 PM
第一次出場係PSP/NDS魔裝機神2,之後魔裝3同F都有出場但魔裝F用盡精靈能量所以OGMD先變唔到憑依版。 ...

有風魔出現的作品我只玩到ps1的Alpha....
「鐵魄 賽巴斯塔(精靈憑依Ver.)」開發中原型將於 2023 年 02 月 12 日舉行的日本最大級模型展『Wonder Festival 2023 Winter』中公開!
s0014028 發表於 10-2-2023 03:00 PM
第一次出場係PSP/NDS魔裝機神2,之後魔裝3同F都有出場但魔裝F用盡精靈能量所以OGMD先變唔到憑依版。 ...

網上抄

“風之魔裝機神 Cybaster“身為超級機器人大戰原創機體的元老之一,其人氣之高甚至還使得 WinkySoft 公司進一步發展出整套的”拉‧基亞斯”世界觀–在這個人類與精靈、科技與魔法共存的背景中,誕生出格外具有魅力的設定,於是在1996年出版了一款被當代粉絲們譽為經典的遊戲”魔裝機神~ The Lord of Elemental”….經過這款,讓魔裝機神成為一個完整的獨立作品,眾多”魔裝機”的設定也式來自本作並一直用到現在,而四大魔裝機神的”精靈憑依”狀態也是從這裡開始,不過此時由於操者-也就是駕駛員-正樹的資質關係還無法完全發揮,因此僅有狀態與數值大幅提升,外型尚未產生變化,直到多年後的”魔裝機神2”才正式有了新的造型設定。
在與劍聖的決鬥中,正樹陷入絕體絕命的境界中,支撐 Cybaster 的上位精靈賽菲斯終於全面介入,造成
意識同調徹底覺醒,並由於強大的精靈力使得機體部分外觀發生明顯改變!但由於力量過強會讓操者的體力難以負荷,憑依的時間並不能太長。
Cybaster在”精靈憑依”後,除了造型”顏值”提高,機體各項數值爆表,甚至已有干涉因果律的能力,即使
失去變形為 Cy-Bird的能力,強度更勝過魔王中的魔王 Neo‧Granzon.
s0014028 發表於 10-2-2023 02:57 PM

大招好像是宇宙星爆,コスモノヴァ

熱狗OO 發表於 10-2-2023 02:49 PM

代答………….
我只對 原機外形+合金+可變 有興趣。