Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 合金 魔改 戰國魔神 GoShogun

呢隻魔改我接受,等睇完成品
Moshow Goshogouf Limited Edition.

遊俠 發表於 10-1-2023 10:46 PM
魔改點會拉臣易攞啲?
歪理

遊俠兄,你意思係你「知道」無分別? 定係你「覺得」無分別?

其實「魔改」,在日文世界我們可以當作是「同人版」,差不多等於二次創作。而經過幾十年的演變,同人設計和玩具已經地面化甚至被廣泛接受。因此向官方/版權方申請「同人版」設計、生產和販售是相對容易。Wonder Festival (WF) 就係非常好嘅例子。小弟不才,「魔改/同人版」應該是官方授權正版的「一日版權」,就是二次創作品「立體化」license的衍生品。

知名IP license 難攞,原設版權發了給某些廠的話,其他廠就不能拿相同的版權。同一版權很多都是specific image, design, size are exclusively owned, or exclusively owned in a specific period of time。但若是altered ver,就和已發出的IP license沒抵觸。因此後來者很多是魔改或不同size etc. 而且同人版商品販售規矩也很多,e.g. 為何POSE+作為一家香港公司香港chief designer,為何GGG要日本販售先行和不停「被」更改發售日期?

可能我拋書包,如果師兄有確實或行內情況,可以分享一下。
ToyKnife 發表於 10-1-2023 01:11 PM
因為玩具License分得好仔細,唔係你攞咗license就造任何產品都得。e.g. TF嘅license,你唔會見到Hasbro以 ...

我都會接受魔改....但不要整體變質......但戰國魔神.....機戰用過幾次而已
魔改得好型,但我唔識呢隻野,如果好似甲斐甘8舊買到先會入手
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
ToyKnife 發表於 11-1-2023 04:29 PM
遊俠兄,你意思係你「知道」無分別? 定係你「覺得」無分別?

其實「魔改」,在日文世界我們可以當作是「 ...

大致上, 你嘅資料都啱, 以我所知, 同人版設計同原版拉臣屬不同合約, 取得難度各異, 但並不代表同人版拉臣容易獲得

因本人曾任職玩具產品設計, 所以較清楚當中細節, 大家不妨研究研究
遊俠 發表於 11-1-2023 10:39 PM
大致上, 你嘅資料都啱, 以我所知, 同人版設計同原版拉臣屬不同合約, 取得難度各異, 但並不代表同人版拉臣 ...

其實我兄弟就係現任做緊玩具產品設計同好幾個知名IP嘅licensing,所以我都算清楚嘅。同人版設計同原版license當然是不同合約的,但重點是官方版權持有人只有一個,無論廠方要出原設或同人魔改,都一定是向「同一」官方版權持有人申請。

而我一開始說「魔改比較易」,原因係原設(Core design, setting and data)只有一個,若有新廠方有興趣用那IP出產品,而原設已賣給某人的話,視孚那官方版權持有人想不想做新生意啦,要的話,很多時就要「夾一夾」,若有「更改」,那就不是原設,比較好和第一買方交代。

而「更改 / 魔改」其實只係視孚designer的功力,可以很多變化,你肯改肯就,就有無限機會,但原設只有一個,所以從這角度,「拿魔改license是比較易」。當然,有什麼T&C,就視孚大家bargiaining power。我出得post都好小心,有ground有logic先講,想解釋我不是說歪理。
佢另外仲會出 機甲創世紀 電單車裝甲

至臻X级·太空堡垒·旋风摩托车 合金涂装完成品
产品尺寸:24-26 cm
材质:合金材料、ABS、POM
上市日期:2023年~2024年
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
Sample 展示 updated

如果再出大隻啲,令到隻合体小機械人做得只細啲,裝入魔神時嘅細節都出到,咁我會興趣大啲!而家咁,P+贏佢幾條街!
又魔改得幾靚
支「太空炮」設計就太保守了,和主角机体有点格格不入的感覺!
後面個5支野好似長左d, 到時再睇全上色效果。