Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 4月 魂限 SHF 菲利 第二形態

Y.I.N 發表於 9-10-2022 06:21 PM
其實都係架,但好多人就係跟住呢張圖話SHF唔跟比例

不過唔好話菲利,鳥山明畫皇牌精英軍團插畫啲高度都唔 ...

認同係唔統一, 但如果以比達同立巴的比例, SHF 的表現就比較不太理想......

百載真純 發表於 11-10-2022 02:55 AM
認同係唔統一, 但如果以比達同立巴的比例, SHF 的表現就比較不太理想......

因為環保用返超級比達個隻身......而依兩隻個頭又環保用落魔人比達到......
Y.I.N 發表於 9-10-2022 06:21 PM
其實都係架,但好多人就係跟住呢張圖話SHF唔跟比例

不過唔好話菲利,鳥山明畫皇牌精英軍團插畫啲高度都唔 ...

講開又講,其他啲動漫都有出啲角色高度比較圖(由矮至高排),但龍珠就好似冇
Y.I.N 發表於 9-10-2022 04:11 PM
根本拗黎都係曬氣,唔好話SHF比例唔啱,鳥山明自己啲設定都唔統一好無

漫畫動畫劇場版都唔同比例,再講玩 ...

請問第二幅圖係出自邊度?
其實睇返佢由第二形態變第三形態,佢係先谷個背脊同伸出啲尖刺,再迫起對膊頭伸長啲,最後拉長埋個頭,咁照計對腳同對手應該冇縮短,咁點都唔會矮返成個頭…
laiken 發表於 11-10-2022 05:00 PM
請問第二幅圖係出自邊度?
其實睇返佢由第二形態變第三形態,佢係先谷個背脊同伸出啲尖刺,再迫起對膊頭伸 ...

劇場版龍珠超:布洛尼
個劇情寫菲利點解想增高5cm而唔用身高最高大既第二形態
我這些80後,一直覺得菲利第二形,第三形都係好高,當年HG扭蛋,最新Bandai premium 菲利進化篇扭蛋,官方都寫兩形態。只係近三年套龍珠超劇場版顛覆左我地老粉絲的睇法
G3X 發表於 11-10-2022 06:33 AM
因為環保用返超級比達個隻身......而依兩隻個頭又環保用落魔人比達到...... ...

明白佢要用比達環保頭, 但只要立巴 做大d 就可以, 其實當初B社係想一隻比較大d size 立巴跟返動漫設定, 不過好可惜後來決定 cancel左.

Y.I.N 發表於 11-10-2022 07:30 PM
劇場版龍珠超:布洛尼
個劇情寫菲利點解想增高5cm而唔用身高最高大既第二形態 ...

難怪,龍珠超本身已經係亂,所以呢個劇情呢幕唔可以當真
windowxp 發表於 11-10-2022 09:54 PM
我這些80後,一直覺得菲利第二形,第三形都係好高,當年HG扭蛋,最新Bandai premium 菲利進化篇扭蛋,官方 ...

龍珠超啲劇情同設定已經一直癲覆龍珠本身,只有死忠粉絲先會追,但估唔到Bandai個玩具設計師會跟龍珠超嘅鳩噏而唔係查究返以前龍珠Z去出呢隻菲利第三形態
頭像被屏蔽
特登睇多次漫畫,第三形態只佔33版紙,就急急腳變最四形態。漫畫中無一幕係同魔童平排,所以好難講第三形的實際高度
動畫有第三形態同魔童比較

dragon ball.jpg
yugi 發表於 12-10-2022 10:57 PM
動畫有第三形態同魔童比較

呢幅圖好, 魔童彎低左身, 咁即係話兩者差唔多高.
him927 發表於 12-10-2022 08:33 PM
龍珠超既設定都係來自鳥山明, 係現時鳥山明既諗法, 當年連載出現幾頁既野跟本冇詳細講, 就好似耳環咁, 第三 ...

咁咪係鳥山明自己都錯,今日的我打到昨日的我,之前佢夠話其實想娜美星篇之後就唔畫,依家冇啦啦又走返出嚟畫咩龍珠超,真係「超」,仲要懶到求其頭髮改色就話再勁啲,呢啲設定已經夠垃圾
windowxp 發表於 12-10-2022 10:42 PM
特登睇多次漫畫,第三形態只佔33版紙,就急急腳變最四形態。漫畫中無一幕係同魔童平排,所以好難講第三形的 ...

咁其實睇返佢變身過程,係先谷個背脊同伸出啲尖刺,再迫起對膊頭伸長啲,最後拉長埋個頭,完全冇話縮細,而且之後無閑仲話佢冇乜改變,咁即係第三形態高度同第二形態差唔多啦