Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 4月 魂限 SHF 菲利 第二形態

windowxp 發表於 28-9-2022 11:58 AM
以為會造到同第二形態一樣高度,點知大縮水。

睇過一幅動畫設定比較圖,第三型態真係咁上下高
javascript:;

仲等我為左第三形態有翻條完整的尾訂多左隻第二形態, 咁睇分分鐘唔啱SIZE
我估Bandai 特登,魔童2.0高度,同菲利三形態個黑影差唔多。但忠粉真係接受唔到菲三咁矮。
yugi 發表於 28-9-2022 12:27 PM
我以為身形一樣只是曲腳所以矮點但原來細咁多

好多人同你一樣,因為漫畫/動畫菲利第三形態只係出場好短時間,又冇話佢縮細返d,而且只係遠距離射魔童冇耐就變最終形態,都冇比較過個高度
yugi 發表於 28-9-2022 07:43 PM
仲等我為左第三形態有翻條完整的尾訂多左隻第二形態, 咁睇分分鐘唔啱SIZE ...

從來龍珠SHF啲角色個size都唔啱,不過估唔到同角色唔同形態都咁
TAMASHII NATIONS STORE TOKYO 展出

呢隻咁型 呃到人入坑
Photo from NYCC

WeChat 圖片_20221007122330.jpg

WeChat 圖片_20221007122326.jpg

WeChat 圖片_20221007122242.jpg

TAMASHII NATIONS STORE TOKYO 展出

https://hobby.dengeki.com/news/1701370/2/

塊面又出事,出到成塊便秘咁既樣。
根本拗黎都係曬氣,唔好話SHF比例唔啱,鳥山明自己啲設定都唔統一好無

漫畫動畫劇場版都唔同比例,再講玩具本身就好難完完全全跟足比例,就算GK都跟唔足

何必雞蛋入面挑骨頭

Y.I.N 發表於 9-10-2022 04:11 PM
根本拗黎都係曬氣,唔好話SHF比例唔啱,鳥山明自己啲設定都唔統一好無

漫畫動畫劇場版都唔同比例,再講玩 ...

聞說呢張漫畫圖不是按比例
mushroom 發表於 9-10-2022 06:10 PM
聞說呢張漫畫圖不是按比例

其實都係架,但好多人就係跟住呢張圖話SHF唔跟比例

不過唔好話菲利,鳥山明畫皇牌精英軍團插畫啲高度都唔係一致

所以連作者都對設定唔係嚴謹既情況,鬧個玩具設計部唔跟比例真係無意義
Y.I.N 發表於 9-10-2022 06:21 PM
其實都係架,但好多人就係跟住呢張圖話SHF唔跟比例

不過唔好話菲利,鳥山明畫皇牌精英軍團插畫啲高度都唔 ...

新一代shf就好了,改用大一些body

16號是早期shf, 比例同18號那些唔太夾。

基利特戰隊就好好多