Toysdaily 玩具日報

查看: 4692|回復: 21

[玩具報告] 千值練 SRX 小報告

等咗年幾今日終於入到手,大大盒都幾重手

少講廢話,R1

R2 powered

R3

R3 powered

準備大合體!

SRX

哩隻嘢攪咗我成日,睇住說明書慢慢玩,合體時又驚整爛,所以由朝攪到晚…
雖然之前睇人片覺得隻嘢散收收,但玩落覺得佢係應該散收收至攪得掂……上半身合體我都幾滿意,有啲位係比較麻煩,真係要睇清楚說明至慢慢合,但千值算做得幾細心同實淨。
下半身就普普喇,主要係小腿扣大腿唔多夠實正,企直冇嘢但如果你揸住上半身拎起就有機會甩腳,要留意! 紅色大脾位其實都唔夠實淨有機會前後分開,另外腰部即R3身體連接R2手部,好容易因為郁大脾時會甩開,腳既可動真係唔多,膝頭同腳爭都係,想玩下大八字腳都唔係咁得。
膊頭位合咗上身後勁實好難扭,腰冇可動架喇,不過值得讚既係比例同上色真係幾好,清清楚楚冇出界,夠哂鮮豔,不過我有邊膊頭花咗,好在白色唔太覺。

哩隻嘢當年電擊出時已經有留意,不過4k幾當時覺得太貴唔捨得,多年後終於再有廠出,而且都係4k幾咁就節食都要買啦,千值今次大脫期,年幾至出到貨原本就非常唔高興,但最後制成品都叫見得人就算數,哩隻SRX雖然唔係完美,但可以完夢,多謝收睇~

p.s. 入柜前最後一影,附上n年前壽屋模型照。 個地台都廢廢地,主要作用只係托住個背,防唔到屍站太久斷股關節……

玩左分體合體兩次後,而家應該唔使說明書都可盲合分體。外形100分,整體私心比95-98分。
減分位都幾多,例如SRX個支架卡位設計是否有問題,咁大隻插果個位只有4小支,4支分別插R1嘅手腳仲要好短,好難插得實。
R3合體肩甲應該要分開但為左結構冇做可以原諒。
R1肩甲黃色部分只要分件就可以合體時唔使左右調轉,費事成日唔記得咗要調轉。
看圖真是不錯。我自己都很期待。
希望千值練能多出一些啦⋯⋯格蘭森,完全變形風魔裝機神這些照理說都有一定的銷量⋯希望能趕快出。另外我自己猜測srx 應該會出不同的換色版(例如水貼比較多的)單純原設定以目前的玩具高階玩具來看,我覺得有點太單調了。
smp應該會對住以上問題黎砌千值練
ps5!
我未買過超合金魂FA, 但Bandai現在有奶臣下SRX應該出FA,此合體方式必定脆弱及冇可動性。
熱狗OO 發表於 31-7-2022 10:57 AM
我未買過超合金魂FA, 但Bandai現在有奶臣下SRX應該出FA,此合體方式必定脆弱及冇可動性。 ...

就係有可動....
我都等緊取貨,應該大合體入櫃站屍。
我既未到貨,但係睇其他論壇,有買尼玩既基本上都係讚既,應該可以放心了
我要等店舖通知, 我估可能要到下個月先機會玩
呢隻真係好野,不過預算有限,睇左當買左.
恭喜師兄玩得開心.
分三盒出,好有以前popy合金包裝味道

睇咗 R3 & 合體的開箱片, 覺得果 D 接駁位真係好脆弱 (靠堆砌去固定), 如果諗住把玩. 我都係乖乖地的 B 記食玩算喇
下半身合體的確係麻麻,srx小腿係用r3對腳屈出嚟但佢又冇嘢扣實,有機會前後分開,而變形後大脾插入膝頭果2條嘢又係唔覺有嘢卡實,又有機會跌腳,所以玩時要小心。

其實都覺得可惜架,上半身佢處理得幾好,冇散收收,但不半身就馬虎,少可動都唔緊要,但最少要穩陣唔好散嘛,哩個成隻嘢既敗筆嚟