Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] TV動畫『機動戰士高達 水星的魔女』系列模型

HG 1/144 戰騎高達
価格: 2,090円(税10%込)
発売日: 2023年07月08日
https://bandai-hobby.net/item/5308/

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
stonekeung01 發表於 2-7-2023 04:38 PM
HG 1/144 GUNDAM CALIBARN 高達卡利班
価格: 2,200円(税10%込)
発売日: 2023年07月15日

真係仲有再上一級嘅彩虹mode
「HG 1/144 ガンダムキャリバーン」ガンプラスペシャルCM(NA:市ノ瀬加那)

https://youtu.be/SwMpNs0kKRQ

stonekeung01 發表於 2-7-2023 04:59 PM
「HG 1/144 ガンダムキャリバーン」ガンプラスペシャルCM(NA:市ノ瀬加那)

商品B明天開訂了吧?
stonekeung01 發表於 2-7-2023 04:38 PM
HG 1/144 GUNDAM CALIBARN 高達卡利班
価格: 2,200円(税10%込)
発売日: 2023年07月15日

哇, 第二張相的彩虹色天線係貼紙定係色形式就係咁? 點都好喇, 呢個系列洗濕個頭一定買埋佢, 聽日仆出去落訂先(如開訂)
熱狗OO 發表於 2-7-2023 09:47 PM
哇, 第二張相的彩虹色天線係貼紙定係色形式就係咁? 點都好喇, 呢個系列洗濕個頭一定買埋佢, 聽日仆出去落 ...

平時唔買TV HG 1/144,但戰騎同Calibarn都應該會買,而家4號仔平啲都會執返隻。
WonderJimmy 發表於 2-7-2023 11:03 PM
平時唔買TV HG 1/144,但戰騎同Calibarn都應該會買,而家4號仔平啲都會執返隻。 ...

戰騎絕對係浪費了的機設, 完全敗於劇本加速收尾導致無機會發揮, OP果SHOT絕對幫補唔少

戰騎等N個月後插大水先補完了; OVERALL, 此作的後段幾失望, 絕對係集數不足導致故事後期炒晒車, 根本好多線都收得唔好
熱狗OO 發表於 2-7-2023 11:09 PM
戰騎絕對係浪費了的機設, 完全敗於劇本加速收尾導致無機會發揮, OP果SHOT絕對幫補唔少

戰騎等N個月後插 ...

佢呢個故事密度做多十集八集絕無問題。

不過我怕佢今次得咗後,以後可能再無年番Gundam睇了,以後新故事全部廿幾集算。
WonderJimmy 發表於 2-7-2023 11:56 PM

不過我怕佢今次得咗後,以後可能再無年番Gundam睇了,以後新故事 ...

未來, 我會SKIP男同性戀做主角的高達, 除此以外, 我應該都會在過身前繼續為此IP浪費光陰的
熱狗OO 發表於 3-7-2023 12:00 AM
未來, 我會SKIP男同性戀做主角的高達, 除此以外, 我應該都會在過身前繼續為此IP浪費光陰的  ...

其實今次最後狸貓真係同米米結咗婚喎 - 最後狸貓有戴介指,而艾利更以大姑奶自居
熱狗OO 發表於 3-7-2023 12:00 AM
未來, 我會SKIP男同性戀做主角的高達, 除此以外, 我應該都會在過身前繼續為此IP浪費光陰的  ...

其實今次最後狸貓真係同米米結咗婚喎 - 最後狸貓有戴介指,而艾莉更以大姑奶自居
WonderJimmy 發表於 2-7-2023 11:03 PM
平時唔買TV HG 1/144,但戰騎同Calibarn都應該會買,而家4號仔平啲都會執返隻。 ...

https://www.youtube.com/watch?v=JR0oRa3p-3Y

4號仔你洗唔洗等魂限先入?
WonderJimmy 發表於 2-7-2023 11:56 PM

不過我怕佢今次得咗後,以後可能再無年番Gundam睇了,以後新故事 ...

本身冇追開水星魔女 真係咁就完左?!
鐵血咁垃圾就玩足成年 水星個勢咁好都唔加碼
Bandai 真係食得屎

Ps 學鬼滅之刃咁狂出翻外篇有冇得諗?

個人而言鐵血真係好過水星, 鐵血得一個朱古力, 水星係一堆朱古力, 勞達藍毛啡毛全部都有為服務劇情刻意降智情況, 鐵血有破滅魔劍水星有衛星炮, 論最後大佬鐵血鬍子大叔比議會個大叔高班太多, 鬍子大叔想開戰都要諗埋點善後所以要有口實要利用傳媒報d唔報d要引主角團先搞事再舉大義祭鐵華團旗名正言順鏟除對方, 水星個大叔可以有理冇理射 map 炮真係睇到我懷疑自己智商, 鐵血都叫「亂黨鐵華團已被剿滅」俾七星一個事件已完結藉口令世界重歸「和平穩定」, 水星得金毛一個受審, 議會大叔冇事狸媽搞咁大單嘢冇事整 Quiet Zero 整衛星炮冇人問責, 個個揸完高達非死即傷狸貓我當天賦異稟, 但勞達都冇事真係為 Happy End 而 Happy End

全都對, 要寫的可以更多, 總之最後係痴線到幾失控下  發表於 3-7-2023 10:21 AM
darkfreedom 發表於 3-7-2023 08:57 AM
個人而言鐵血真係好過水星, 鐵血得一個朱古力, 水星係一堆朱古力, 勞達藍毛啡毛全部都有為服務劇情刻意降智 ...

我都知D人鍾意在產品區講劇情, 咁有人講開都講喇

OVERALL我俾水星70分,
20分扣在最後幾集(趕戲趕得太痴線, 而好多線都收得唔好), 5分扣在女同情節, 5分扣在機設上或其他情節上喇

應該大部份人追看不是Ani one asian便是Gundam Info, 觀乎留言好多人滿意並讚好, 我覺得本作真係引入不少未看過高達的新世代觀眾入坑既, 此大功不論你是否喜歡此作亦無得否認, GUNPLA銷量無得呃