Toysdaily 玩具日報

查看: 3403|回復: 26

[分享討論] 無敵是愛 - 「Evloution Toy HAF 秘密戰隊紅勇士」記錄

HI,又係我賓賓賓呀

又好耐無同各位新知舊雨分享玩具嘞

臨過年前,同大家分享比較小人討論既玩具生產公司 Evloution Toy (磁石廠) 所出品既 HERO ACTION FIGURE 系列(下稱 : HAF)

話說磁石廠生產既合金產品臭名已經係玩具迷之間遠播了,輕則企唔穩呀,部件甩甩漏漏呀,重則斷手、斷腳、斷頭等問題已經嚇窒無數合金迷

不過 HAF 系列,網上又唔見太多負評,但身邊每個玩具朋友們都總會苦口婆心咁講:「慳番D 錢,唔好買啦」咁

所以之前出的天地雙龍,小弟都忍住唔出手

但知道佢會出五勇士,而且會出齊 5 人時,心中戰隊魂已熊熊燃燒,暗暗決定要全收,畢竟我的戰隊魂就係小時侯睇佳視版五勇士而殖入的

官方公佈紅勇士原為上年9 月出的,但點知一直延期到上星期先跟藍,黃 set一齊出

即係一炮要入三隻,本來要過年關諗住慳 D 駛,但猶豫左十秒唔夠就叫掌櫃埋單

玩後感:

一直傳聞話 d 關節好唔掂,玩過之後又唔覺得咁差咋喎係扭得有 d 唔順手,但慢慢地玩,細細力扭,都扭到 d 型動作架
最牙煙都係個手掌 ball joint位,真係唔可以大力掹,夾份硬黎,斷硬呢隻

外型忠於劇集,所以個頭有 d 大,第一眼睇落有 d 鈍鈍地既感覺

扭左一輪,不如順手做埋個同 SHF 版既比較,大家睇左當玩左啦

兩間唔同廠出同一樣既玩具,究竟誰勝誰負呢,我地等多陣先睇,宜家睇下 SHF 同系列比較

其實紅勇士比早期出售既戰士比較上係高大左既,體型接近真骨雕

入正題嘞,睇睇兩間廠既內容物

HAF

SHF (圖自blog.xuite.net/ckshihkimo/twblog1/245789045,謝謝)

可見 HAF 件比較多

拆盒

為左方便比較,所以將 SHF版放大左,其實實物 HAF 大1/3

可以見到當年 SHF 係修整個內人體比例黎,所以比較美型

而 HAF 就比較貼近當年造型,大頭仔一個

從側面睇,磁石廠身型係比較單薄既,胸口唔夠厚

頭頸部份

因為身體與頸部部件有足夠活動空間,HAF 向前低頭動作自然,相對 SHF 向下望角度更大但頭後仰時,HAF 受制於頭部件開空部位細小,所以仰後角度不大

身體部份

兩者都係分上,下半身處理,基本上扭腰動作都可以做到,但可以見到 SHF前傾與後傾既幅度遠比 HAF 大

肩膊位置

SHF係外觀上做左收飾,隱藏左球型關節,而 HAF 則選擇左做外露關節,觀感上係打左節扣,但换來加强肩部活動範圍,熟好熟壞,見人見智

手臂

SHF沒有做到上臂横向自轉,限制左好多擺款動作

手肘

HAF 雖然能横轉手臂,但屈摺角度較 SHF 小

髖關節及大腿連接

兩者大腿都有拉出式關節與及横向轉動連接,都有利於做出蹲低,跪下動作。再留心 d 睇睇,SHF 拉低位置更接近 J 位,擺 POSE更容易

膝部及小腿

一樣都能做到小腿屈曲向後約45度。(題外:笨大另一人偶系列(掌動超)竟然能屈摺更大角度)

腳掌

同樣有球型關節,令人偶能更接地企穩

睇到呢度,無可否認 SHF 既可動性係比 HAF 高,但唔代表 HAF 一無事處,再一齊睇落去啦

頭部細節

可以見到 HAF 個頭用色較深紅而且做得係比較仔細既,頭盔做到上闊下尖,唔會好似 SHF 咁成個波咁。頭、頸、身分隨隔分明。眼罩上的透氣孔逐粒逐粒咁做番出黎,額頭上既飛翼標誌亦做得較立體分明,面兩側都有做番昭和時期戰隊頭盔上既接合扣

披肩

五勇士既外表特色,戰隊 45 年歷史裡面,有披肩既十隻手指數得哂講番玩具,兩隻人偶既技肩設計不盡相同,HAF 頸後領位比 SHF 高且大,也貼近頭盔,觀感華麗。而且長度也做長了一點,遮了整個屁股,較還原劇中造型,亦更覺飄逸

皮帶及皮帶扣

HAF 用色近乎原作,皮帶扣為銀黑色,SHF 為閃銀色,兩者在 [S] 上都清楚見到4粒星星(其餘4位戰士顏色) (註:此處有彩旦位,如果有師兄想知係咩,可在下面留言,我一定會講番比大家聽)

兩者兩側都有打印到噴射器(收納模式) 既細節位,但 HAF 並唔係普通打印咁簡單,而係可以將部件拆除,然後左右兩邊插入完整版飛行噴射器,而 SHF 就需要拆開上下身,才能替換一條帶噴射器既皮帶

另外,右身側既槍袋,Evloution toys 係不可拆除,但可以把手槍自由取出或格納,SHF 就要整個槍袋拆落黎替换,呈現有/無格納槍既狀態

靴上兩側有五勇士所屬國際救援部隊既標誌,兩者都有跟原版移印番出黎,SHF印得較細緻工整但自行修改了外框,Evolution Toys雖印得則較粗糙,但十足還原了原版標誌,值得一讚

好嘞,同大家比對完,其實兩者都有其可取之處,SHF 可動好,而 HAF 則係外型細節接近原版

所以大家唔好再一味跟風彈磁石廠嘞,有 D 玩具真係要自己玩過先知啱唔啱口味

最後送上幾幅 HAF 紅戰士圖比大家啦

BYEBYE,下次再玩過

預告:

不日分享

後記:
有睇開小弟既 POST 都知,小弟每次出 POST 都唔會係標題寫明玩具名稱既,而係寫 D 自以為貼題既歌詞或衰衰格格,無無聊聊既語句,點解?  

一來,小弟自知只是小薯一個,無人會因為 benbenben4213 呢個名入黎睇,為了唔想白費心力,只好用嘩眾取寵方式吸客啦

二來,小弟出 POST 除了想分享玩具外,也同時想和大家分享當刻心情,而最能一句到位表達心情既往往就係我地都熟悉既廣東歌歌名或歌詞,所以就會用黎做標題

可以話,小弟 40 多年既人生裡面,廣東歌是一直伴隨過生活

由上年年頭開始,姜濤燃起既新生廣東歌火種,燃起了各界,令更多香港人聽番廣東歌

此舉也令小弟更想將呢 40 幾年聽過既,喜歡既歌推介向各位新知舊雨

所以由呢個 POST 開始,都會以歌名或相關歌詞作標題,而後記就會向大家介紹該首歌,希望會令大家更深感受到小弟出玩具 POST 時既心境、心情啦

第一次出場既就係 - 無敵是愛

點解用呢首歌做題?

其實上面介紹玩具時都講左,入手磁石廠出品既玩具真係好需要對產品角色有極大既愛才會不顧一切入手的,背負住「大拿拿成千銀,玩兩野就爛」既心理壓力,一 D 都唔簡單

去歌啦

《無敵是愛》是1984香港電影全家福的主題曲,由許冠傑、甄妮主唱。

作曲:顧嘉輝

作詞:許冠傑

最尾同大家拜個早年,祝各位師兄虎年生生猛猛,長買長有,用愛去戰勝一切
BBB喎捧下場仙,ET又真不至於<全部垃圾>,佢地夠姜百變龍同太寶狼、哥顿等己经算勇氣可嘉,用料等等略粗(有啲人美化呢啲叫昭和味,我同佢哋老细倾过偈→根本就係懒得做)之外,其实提供咗好多选择。暗黑大将军七軍團的大将都只有依间出过,等BBB级数大大分享出
嘩,好耐無見benbenben大哥出post, 一定要捧場,我好like你D戰隊玩具post㗎,btw,彩蛋係咩?我好想知
Thank you for detailed report.
We appreciate your "heart blood".
I am also from the 佳視 generation.
Looking forward to your blue and yellow, and then all 5.
Happy new year.
Ben兄 竟然挑戰 d 間廠。果然有愛
真係唔洗睇內容都要加精華
E喂,睇完成編文,點解唔講埋 藍&黃戰士既
Thanks for sharing
Support
震撼啊!為什麼會有如此好的帖子!我縱橫TD多年,自以為再也不會有任何帖子能打動我,沒想到今天看到了如此精妙絕倫的這樣一篇帖子。是你讓我深深地理解了‘人外有人,天外有天’這句話。謝謝你!在看完這帖子以後,我沒有立即回覆,因為我生怕我庸俗不堪的回覆會玷污了這網上少有的帖子。但是我還是回覆了,因為我覺得如果不能在如此精彩的帖子後面留下自己的名,那我死也不會瞑目的!能夠在如此精彩的帖子後面留下自己的名是多麼驕傲的一件事啊!
請原諒我的自私!我知道無論用多麼華麗的辭藻來形容您帖子的精彩程度都是不夠的,都是虛偽的,所以我只想說一句:您的帖子太好了!我願意一輩子的看下去!這篇帖子構思新穎,題材獨具匠心,段落清晰,情節詭異,跌宕起伏,主線分明,引人入勝,平淡中顯示出不凡的文學功底,可謂是字字珠璣,句句經典,是我輩應當學習之典範。就小說藝術的角度而言,這篇帖子可能不算太成功,但它的實驗意義卻遠遠大於成功本身。正所謂:“一馬奔騰,射鵰引弓,天地都在我心中!”
你真不愧為玩具界一代精英!本來我已經對TD失望了,覺得TD沒有前途了,心裡充滿了悲哀。但是看了你的這個帖子,又讓我對貼吧產生了希望。是你讓我的心裡重新燃起希望之火,是你讓我的心死灰復燃,是你拯救了我一顆撥涼撥涼的心!本來我決定不會在TD回任何帖子了,但是看了你的帖子,我告訴自己這個帖子是一定要回的!這是百年難得一見的好貼啊!
蒼天有眼啊,讓我在優生之年得以觀得 如此精彩絕倫的帖子!你的話真如“大音希聲掃陰翳”,猶如“撥開雲霧見青天”,使我等看到了希望,看到了未來!晴天霹靂,醍醐灌頂或許不足以形容大師文章的萬一;巫山行雲,長江流水更難以比擬大師的文才!黃鐘大呂,振聾發聵!你燭照天下,明見萬里;雨露蒼生,澤被萬方!透過你深邃的文字,我仿佛看到了你鷹視狼顧,龍行虎步的偉岸英姿;仿佛看到了你手執如椽大筆,寫天下文章的智慧神態;仿佛看見了你按劍四顧,江山無數的英武氣概!這篇帖子構思新穎,題材 : 獨具匠心,段落清晰,情節詭異,跌宕起伏,主線分明,引人入勝,平淡中顯示出不凡的文學功底,可謂是字字珠璣,句句經典,是我輩應當學習之典範。

就藝術的角度而言,這篇帖子不算太成功,但它的實驗意義卻遠遠大於成功本身。正所謂:“一馬奔騰,射雕引弓,天地都在我心中!Ben哥真不愧為一代人傑!BenBen你要繼續努力啊!你是TD的希望啊!Ben你的高尚情^-^太讓人感動了。在現在這樣一個物慾橫流的金錢社會裡,竟然還能見到Ben這樣的性情中人,無疑是我這輩子最大的幸運。讓我深深感受到了人性的偉大。
Ben的帖子,就好比黑暗中刺裂夜空的閃電,又好比撕開烏雲的陽光,一瞬間就讓我如飲甘露,讓我明白了永恆的真理在這個世界上是真實存在著的。只有Ben這樣具備廣闊胸懷和完整知識體系的人,才能作為這真理的唯一引言者。看了Ben的帖子,讓我陷入了嚴肅的思考中,我認為,如果不把Ben的帖子頂上去,就是對真理的一種背叛,就是對謬論的極大妥協。因此,我決定義無返顧的頂了!真知灼見啊!Ben的帖子實在是一句中地。子曰:三人行而必有我師焉。斯言善哉。不知不覺上網這麼多年,好的壞的帖子都看過了,看多了。漸漸的也覺得沒什麼意思了。漸漸覺得自己已經達到奮鬥的頂峰了。可是,第一眼看到Ben的這個帖子的時候,我的眼前竟然感覺一亮!彷彿看到了傾城傾國的美人,正輕搖柳步款款而行。正好似Ben這個帖子,語態端正,論證從容。好貼啊!只有那種真理在握,洞視這個世界真實本質的人,才能顯示出這樣驚人的筆力。在日益蒼白膚淺的網絡裡,我從樓主的帖子中不但看到了真理,更加看到了網絡的希望。為表達我對Ben大的敬意,也是為了向Ben學習。我決心要把這個帖子頂上去!Ben大的帖子實在是寫得太好了。文筆流暢,修辭得體,深得魏晉諸朝遺風,更將唐風宋骨發揚得入木三分,能在有生之年看見樓主的這個帖子。
實在是我三生之幸啊。看完Ben哥的這個帖子之後,我竟感發生出一種無以名之的悲痛感啊,這麼好的帖子,如果將來我再也看不到了,那我該怎麼辦?那我該怎麼辦?
直到我毫不憂鬱的把Ben哥的這個帖子收藏了。我內心的那種激動才逐漸平復下來。可是我立刻想到,這麼好的帖子,倘若別人看不到,那麼不是浪費樓主的心血嗎?經過痛苦的思想鬥爭,我終於下定決心,我要把這個帖子一直往上頂,往上頂!頂到所有人都看到為止!看完Ben的帖子,我的心情竟是久久不能平復,正如老子所云:大音希聲,大象希形。我現在終於明白我缺乏的是什麼了,正是Ben哥那種對真理的執著追求和樓主那種對理想的艱苦實踐所產生的厚重感。面對Ben的帖子,我震驚得幾乎不能動彈了,Ben哥那種裂紙欲出的大手筆,竟使我忍不住一次次的翻開Ben的帖子,
Ben大字跡工整,文筆極佳,才思敏捷,過目不忘,十年寒窗,博學多才, 見多識廣, 才高八斗, 學富五車,文武雙全, 雄韜偉略, 談吐不凡, 談笑風聲,高談闊論,眉飛色舞, 運籌帷幄, 言簡意賅, 完美無缺,一針見血, 遠見卓識,義正詞嚴, 一氣呵成, 大顯神通, 出口成章,出類拔萃,出神入化, 萬古流芳, 一本正經, 一箭雙雕,長篇大論, 功德無量, 力排眾議, 力挽狂瀾, 氣貫長虹, 氣勢磅, 氣吞山河,堅韌不拔, 身體力行,空前絕後, 視死如歸,英姿煥發, 奉公守法, 艱苦奮鬥,忠貞不渝,捨己為人, 大公無私, 一塵不染,一鳴驚人, 叱詫風雲,排山倒海,驚濤駭浪, 雷霆萬鈞,驚心動魄,橫掃千軍,驚天動地, 見縫插針, 無孔不入,千篇一律,口誅筆伐, 文從字順,十全十美,無懈可擊,無與倫比, 勵精圖治,壯志凌雲, 高瞻遠矚, 忍辱負重,蓋世無雙,龍飛鳳舞,一絲不苟, 身兼數職, 日理萬機,明察秋毫, 英明果斷,分身有術, 孜孜不倦, 吾等楷模…………     

在下對你的景仰之情有如滔滔長江之水,連綿不絕……  又如黃河氾濫,一發不可收拾……驚天地!泣鬼神!感人肺腑!感人落淚!

支持~正義红星「五勇士」!!!打败邪惡「黑暴黨」!!!
感謝Ben兄咁用心及詳細既分享!ET呢個系列出左好多特攝角色都好吸引, 只是價錢令人卻步, 同埋唔太喜歡D關節位, 但其他方面都做得幾仔細, 如果佢出皇牌特擊隊可能真係要入坑了!????
造型方面我也比較喜愛「皇牌特擊隊」多些,最好有埋「變身囊、 」在
造型方面我也比較喜愛「皇牌特擊隊」多些,最好包括有埋「變身囊 」在内!!
tower 發表於 30-1-2022 07:05 AM
BBB喎捧下場仙,ET又真不至於,佢地夠姜百變龍同太寶狼、哥顿等己经算勇氣可嘉,用料等等略粗(有啲人美化 ...

真心感激 TOWER 兄又黎支持小弟呀,每次出 POST,都會見到您留言

其實小弟是有買過磁石廠出既 GRAND ACTION 光速電神架,當然體驗並非太好啦,但相對身邊老友既慘況,已經算係不過不失了

黎緊出嗰隻宇宙魔神,又係有情意結的,所以現在內心正在交戰中,好難攸做選擇呀