Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HG HGUC 模型荒

transformers 發表於 22-12-2021 03:28 PM
大陸佬玩屯貨
所有模型倉喺晒上海你要貨咪慢慢必出嚟俾你囉

你唔好再用白痴冇腦謊言來抹黑中國内地同胞!!

呢鋪唔係直接關炒家事啦, 睇下財經新聞了解下個市場啦, 因疫情關係供應鐽出問題, 因為世界各地既碼頭因為唔夠人返工/拆櫃, 所以冇多餘櫃運輸, 成品係禁, 材料都係. 而上年中開始問題已經惡化. 任天堂都宣佈3月起冇Switch出貨了. 求過於供加上D櫃價升左好多倍, D貨自然貴曬
keroro-1972 發表於 21-12-2021 12:18 PM
如果你想入心頭好好多時正常收工時間已經係太遲, 因為依家有 FB 通知

仲有啲所謂熟客仔會要求留貨, 其實有 ...

咁講唔使去買,正常係難買到,隨緣

除非係閒人
就可以日日巡視港九各區模型店

買模型都咁辛苦
尤其獨眼機
定價都唔係叫抵買了
唔值得接炒狗貨
純白騎士姬Saber 發表於 6-1-2022 11:39 AM
咁講唔使去買,正常係難買到,隨緣

除非係閒人

其實去FB睇下留言好多都係埋怨

香港真係好多人唔駛做, 依家播毒嗰班人好多時係走晒港九新界吃喝玩樂

我以前去模型舖多數都無乜人, 但依家多咗釨多人, 間唔時仲見到有人排隊

以前從來未見過買模型玩具要每人限一, 但依家係經常發生
keroro-1972 發表於 6-1-2022 12:21 PM

香港真係好多人唔駛做, 依家播毒嗰班人好多時係走晒港九新界吃喝玩樂

咁究竟真係出貨少左??

定多人玩多??

兩者都有,又有人買晒黎炒??

定還是樣樣都有??

仲有其他原因??
其實主要原因為好多, 小弟覺得有以下幾點 :
1) 內地限電, 工廠可以開工既時間唔多, 所以出貨量小左
2) 運輸到今天為止都係亂晒龍, 未可以正常運作, 全世界都係咁
3) 多左人WFH, 講真有幾多個真係響屋企做野, 君不見應該WFH果D都係去左食飯行山之類, 咁D人多左時間, 玩模型又真係最平消費
4) 多人失業, 收左放番出去隻隻貴50-100都大把人要, 特別係D小貨既, 當中以自護軍需求最多, 特別係D量產型
5) 玩得模型會上色既, 通常都會入多一兩盒, 改色? 改件? 加D3D PRINT又自成一個風格...
6) 香港有賣模型既地方, 來來去去都係果幾間, 好似我呢D10年無玩模型突然想玩, 先鰥現從前去開果D都無做, 就連去邊都買模型都唔知...

咁妳諗下本身已經小貨, 又點會係正常返工既人買到...我自己都食左小小炒入左兩隻ROBOT魂無出既款....
keroro-1972 發表於 6-1-2022 12:21 PM

「香港真係好多人唔駛做」呢句真,小弟某日早咗收工(大約下午3點半),諗住走去信和三樓訂野,點知門口已大排長龍,去到正常放工時間去到肯定訂唔到。
THOUTHER 發表於 7-1-2022 02:12 AM
「香港真係好多人唔駛做」呢句真,小弟某日早咗收工(大約下午3點半),諗住走去信和三樓訂野,點知門口已 ...

上星期早收去咁啱見到堆再版模型返貨心諗睇住佢開箱應該買到, 點知現場有班好似唔駛做兼好似一早收到風的人捕住一開箱已比佢地搶晒, 真係要返工或fb見到有先去的唔駛旨意買到
根本英俊 發表於 6-1-2022 03:05 PM
其實主要原因為好多, 小弟覺得有以下幾點 :
1) 內地限電, 工廠可以開工既時間唔多, 所以出貨量小左
2) 運輸 ...

係 1)... HGUC模型全部都係日本生產唔係中國內地生產喎!
godbless1234 發表於 11-1-2022 07:19 PM
係 1)... HGUC模型全部都係日本生產唔係中國內地生產喎!

咁我真係唔知佢響日本生產了
其實最唔明係點解笨大係咁再販 D 死貨, Strike, Freedom, 紅迷, MK II, 獨角獸呢 D 賣唔出嘅就兩三個月再販一次, 好賣嗰D又差唔多半年先再販一次. 如果笨大擺多D資源去再販D自護機, 泰坦斯機呢D搶手嘢就未必會搞到今日咁
CyrusF91 發表於 29-1-2022 01:33 PM
其實最唔明係點解笨大係咁再販 D 死貨, Strike, Freedom, 紅迷, MK II, 獨角獸呢 D 賣唔出嘅就兩三個月再販 ...

佢可以不斷再版咪即係有去路囉

睇咗咁多年模型其實我係未見過賣模型可以好似緐家咁搶手, 以前行模型舖好多千年無人要模型係永恆放喺度無人理

好賣嗰啲UC系其實日本仔自已都搶唔夠貨唔奇

呢幾個月TWITTER見到日本仔狂掃復刻舊模香港連影都幾乎未見過
keroro-1972 發表於 29-1-2022 05:38 PM
佢可以不斷再版咪即係有去路囉

睇咗咁多年模型其實我係未見過賣模型可以好似緐家咁搶手, 以前行模型舖好 ...

舊模?八十年代要落膠水果堆高達模型?果D長年放响模型鋪角落無人吼果喎?如果連果D都炒咁成個模型市場就真係顛哂啦!
THOUTHER 發表於 1-2-2022 10:49 PM
舊模?八十年代要落膠水果堆高達模型?果D長年放响模型鋪角落無人吼果喎?如果連果D都炒咁成個模型市場就 ...

唔係炒係俾日本仔掃晒

主要係我想入但香港見唔到姐

TWITTER見到日本仔係同一款成幢入, 卜