Toysdaily 玩具日報

查看: 6447|回復: 33

[分享討論] HG HGUC 模型荒

前幾日聽聞有HGUC的模型返,
尋日逛過幾間深水埗出名的模型鋪,
估計除左正常的用家,其他都係畀D炒家掃哂,
已見旋拍有很多類似150%至200%價錢的拍賣,
並不是正常用家放出嚟果D,
我就唔會買,
等待他日供應正常。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
唔會掛...炒模型? 成本都唔少喎, 咁多款, 風險又大, 會唔會船泊/鋪頭都係同一.....我只係估下咋.
arnoldanywhere 發表於 20-12-2021 08:37 PM
唔會掛...炒模型? 成本都唔少喎, 咁多款, 風險又大, 會唔會船泊/鋪頭都係同一.....我只係估下咋. ...

你幾多年冇去過模型店?
近排d模型再版唔駛半個鐘又比人搶晒
旋拍不嬲炒狗集中地, 未有疫情已經係咁
反而而家各FB谷個別款炒得仲高
如果你想入心頭好好多時正常收工時間已經係太遲, 因為依家有 FB 通知

仲有啲所謂熟客仔會要求留貨, 其實有時啲新款貨直頭會通知想要貨既客人唔駛趕去因為已經賣晒
全世界都係咁啦,amiami,hlj,1999度無幾多係有現貨嘎;有得再販預訂ge都係秒清!
大陸佬玩屯貨
所有模型倉喺晒上海你要貨咪慢慢必出嚟俾你囉

你班香港仔屯貨才对,已經幾年冇内地人来,香港冇乜巴閉,内地都有總代理,大把鋼彈模型賣!!
其實真係似香港自己人屯貨似啲喎,都冇乜內地人來到香港,邏輯上講唔通喎
唯有旨望炒家責倉輸到佢地不要不要。
今日ssp唔止一間返左唔少再版模型, 唔知點解好多人像一早收到風咁等開箱, 真係現場睇住開箱都唔夠快被搶晒
無留意模型市場好耐,真係唔知原來炒風已燒到去模型果度,聽講話日本果邊都係咁,好似係因為疫情關係,多咗人失業於是轉行做炒家。
不過模型「翻模」速度+密度好似勁過R魂呢類成品玩具好多,炒模型遲早損手爛腳,蝕到X街果喎!
transformers 發表於 22-12-2021 03:28 PM
大陸佬玩屯貨
所有模型倉喺晒上海你要貨咪慢慢必出嚟俾你囉

你唔好再用白痴冇腦謊言來抹黑中國内地同胞!!

呢鋪唔係直接關炒家事啦, 睇下財經新聞了解下個市場啦, 因疫情關係供應鐽出問題, 因為世界各地既碼頭因為唔夠人返工/拆櫃, 所以冇多餘櫃運輸, 成品係禁, 材料都係. 而上年中開始問題已經惡化. 任天堂都宣佈3月起冇Switch出貨了. 求過於供加上D櫃價升左好多倍, D貨自然貴曬