Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 超合金魂再販投票

laiken 發表於 25-10-2021 09:35 AM
咁因為八九十年代出名嘅機械人,尤其機械人大戰嗰啲,都出得九九十十。除非佢會將之前出得麻麻嘅再設計好 ...

光速電神應該遲早會出, 當年超合金都出
至於出得好唔好, 我又覺得笨大已經唔理, 佢主要係想增加舊版超合金的可動性, 再加更忠於原著就算

你睇高狄安, 要數設計, 其實好多缺點, 但佢好似完全唔 care 咁, 2,3 號機全膠都夠膽死.... 身或腳用合金, 已經可以令佢好有質感啦....
但因為童年情意結, 就咁望, 我都係喜歡合金魂高狄安的, 只是彈佢的設計同用料
AJ 發表於 26-10-2021 09:14 AM
飛影系首選
GX43大武士

大武士我反而想佢重新設計, 大隻返少少 咁貨車同機械人都更有氣勢...

另一樣令我當年唔喜歡的係佢面相, 可能因為舊合金, 執面兩邊摺埋變車頭, 先入為主塊面兩塊嘢應該較直... 佢成個碗咁包住塊面, 我覺得唔靚同好怪... 架貨車又變到咁長, 我係唔太喜歡的, 所以那時就算幾平都買唔落手
toylover 發表於 26-10-2021 01:46 PM
光速電神應該遲早會出, 當年超合金都出
至於出得好唔好, 我又覺得笨大已經唔理, 佢主要係想增加舊版超合金 ...

光速電神出FA已足夠及更好
最想梗係大贊卡,然後SRX,古鐵同OG都出超合金魂
toylover 發表於 26-10-2021 01:56 PM
大武士我反而想佢重新設計, 大隻返少少 咁貨車同機械人都更有氣勢...

另一樣令我當年唔喜歡的係佢面相,  ...

大武士個size似係跟返佢另外兩兄弟超力同V型個比例,我當年都唔明點解超力同V型甘細隻,如果有超獸咁大隻就完美了 ....

依個迷直到出DX超力後,終於都真相大白
熱狗OO 發表於 26-10-2021 02:05 PM
光速電神出FA已足夠及更好

我又唔係咁注重可動, 反正大部份都只是站屍欣賞
我一隻 FA 都未買過, 對我來講唔需要

我反而又唔太介意薯薯哋, 舊版超合金直頭無可動啦, 又咁多人追?!
動畫根本就不跟比例咁畫啦, TF 咪仲誇張, 光速電神無得玩分體合體, 我就完全無興趣
大贊卡啦 又撞正 SRW 30週年
toylover 發表於 26-10-2021 06:41 PM
我又唔係咁注重可動, 反正大部份都只是站屍欣賞
我一隻 FA 都未買過, 對我來講唔需要

同意,以前貪得無厭,玩得多,知要代價,
當合體合金要高可動,好易搞到鬆散易爛。
反而玩得唔暢快。

玩合體合金,只要頭手腳有齊基本關節,如果太影響結構,我連轉腰都唔想要。
要有嘅都已經買齊, 不過想佢出R版就係大武士
chlycab 發表於 25-10-2021 05:25 PM
我想再販既都再販左只不過有部份未入手,投票權留返俾其他師兄
超獸 - 已入手
15機 - 已入手

Ching係咪都係因為對超合金魂隻百獸有啲失望所以未入手?
Garycharm 發表於 27-10-2021 11:04 AM
同意,以前貪得無厭,玩得多,知要代價,
當合體合金要高可動,好易搞到鬆散易爛。
反而玩得唔暢快。

這才是大叔對合金的愛
how to vote? want to vote Daimos...
laiken 發表於 27-10-2021 02:58 PM
Ching係咪都係因為對超合金魂隻百獸有啲失望所以未入手?

之前係價高,依家再販好似無晒D評論,怕佢又好似六神咁......
Garycharm 發表於 25-10-2021 12:52 PM
我最想出GX-10大鐵牛,之前錯過o左,記憶中從未再版。
更祈禱千祈唔好出新版,要舊版咁鈍鈍地就最好。{:8_6 ...

其實係再販過的,睇日本Yahoo的圖就知,初版係東映動畫貓店,再販係用Dynamic貼
Dancougaproto 發表於 23-10-2021 12:22 AM
提提大家,上次10周年投票中頭五的角色分別是,現在再版過多導致死貨的超獸機神,比pose+比下去的倍功夫,g ...

GX-36再販過,仲插晒水,現在要再出,定價一定唔止兩萬二,加上有插水前科,正常都唔會再出