Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Robo道 機甲界 Galient 加里安 ~Kelvin Sau 版本~

好似幾好咁
個人認為呢一隻加里安係可接受的魔改,不但符合現代審美,亦留有原設感覺。另外這一隻好像是市面上唯一的大比例合金機甲界
Dancougaproto 發表於 11-8-2021 12:33 PM
個人認為呢一隻加里安係可接受的魔改,不但符合現代審美,亦留有原設感覺。另外這一隻好像是市面上唯一的大 ...

多年前有WAVE的加里安OVA版,雖然無寫明但骨架係應該有部份合金,很重手。當年是神物,到現在我也覺得未有人能超越。

p.s. Metallic版更是全球限量200隻,呢度都有好多師兄持有,包括小弟~
都唔錯呀,我會買 !!
ToyKnife 發表於 11-8-2021 05:19 PM
多年前有WAVE的加里安OVA版,雖然無寫明但骨架係應該有部份合金,很重手。當年是神物,到現在我也覺得未有 ...

我一直以為wave加里安——全膠
ToyKnife 發表於 11-8-2021 05:19 PM
多年前有WAVE的加里安OVA版,雖然無寫明但骨架係應該有部份合金,很重手。當年是神物,到現在我也覺得未有 ...

Wave那隻鐵巨神只有小腿和腳板係金屬,其他全膠。當年未發展到金屬骨架。
敬问聲呢位奇呢乜Sau系邊度切鸡师?未聽過,搞到上半身下半身完全系2個唔同風格既角色。
tower 發表於 12-8-2021 02:34 AM
敬问聲呢位奇呢乜Sau系邊度切鸡师?未聽過,搞到上半身下半身完全系2個唔同風格既角色。 ...

應該係Threezero首席設計師。之前好多Threezero出過嘅機械人都係佢改修,例如三一,裝甲騎兵。但近來嗰幾隻機械人產品就真係唔合我心水。所有重點位都錯晒,例如超獸搞到勁瘦又無氣勢,膊頭仲走埋樣。雖然塗裝非常正,但外型就搞到我完全無興趣買。
wkhken 發表於 12-8-2021 04:12 PM
應該係Threezero首席設計師。之前好多Threezero出過嘅機械人都係佢改修,例如三一,裝甲騎兵。但近來嗰幾 ...

感谢分享

5怪之得三零牌D造型咁倒米啦,原来系手直大切鸡师????好嘢!
毛买过三零牌,Titan Fall2与同期眼镜狗会望下,其他果D真心送都嫌阻定。
tower 發表於 12-8-2021 06:06 PM
感谢分享

5怪之得三零牌D造型咁倒米啦,原来系手直大切鸡师????好嘢!

其實坊間對呢個設計師的評價並不差,以下節錄一小段:

Kelvin Sau,被“高达设计之父”认可的人

Kelvin Sau 敢于重新演绎经典的机器人角色。他非常善于在保留原作设定的基础上融入个人元素,最终呈现的造型经常让原作者和粉丝都赞叹不已。
通过与大河原邦男合作的《重甲侍鬼》系列, Kelvin Sau 更是得到了这位高达设计宗师的认可。 Kelvin Sau 和三零将这个系列打造成了艺术品级别的产品,产品大受欢迎,令大河原邦男与 Kelvin Sau 继续合作《装甲骑兵》。

相信未来Kelvin Sau会给众多机甲迷带来更多震撼的作品。

我都覺得改得太多直線,唔太夾故事背景,但,呢個正正係當年一見大河原邦男原設時的感覺!

所以,真正夾到故事背景的加利安,是出淵的ova版;這個魔改,小弟倒覺得和大河原的原設較接近,我會睇實物,如果無大落差,會入。
TF-121密斯姆 發表於 12-8-2021 09:17 PM
我都覺得改得太多直線,唔太夾故事背景,但,呢個正正係當年一見大河原邦男原設時的感覺!

所以,真正夾到 ...

但Kelvin Sau改到近乎沒曲線,尤其是小腿,有點畫蛇添足嘅感覺。同原設比,我自己覺得走得太遠,接受唔到。可人老了難接受新事物。只見個設計師放了一大堆現代元素落去,破壞晒原設之前曲線同直線的協調。曲線真的不值一留嗎?
這個加里安在舊有的設計上加入了不少细節,也有舊化的上色,而這種上色方法是這間公司,一贯的做法及強項,整體加里安我認為設計得幾好,反而超獸比它更具爭議
Dancougaproto 發表於 12-8-2021 06:18 PM
其實坊間對呢個設計師的評價並不差,以下節錄一小段:

多些资料~原来重甲侍鬼……唔怪得当时吓一跳,大河原出D咁得人驚的切鸡(话说是高达之父也有出倒米的作品的嘛),认不认可并不在于什么大师称号,商品是竞争关系市场说了算。三零的瓶颈原来在这里,个人就好难帮襯啦。

我反而當時看到重甲侍鬼系列覺得不錯,以日本武者或忍者形態,呈現很重高達系列機械風格,當時看到它那些舊化上色、機械細節也見到設計及製作非常有誠意,架駕倉也能打開及發光,也有可動的機師,但那個時期反而接受唔到的是,那些像是繃帶用布做的裝飾,當時看到那繃帶感覺也像現在那三十週年版的曉擊霸,為何機械人要打繃帶,但重甲侍鬼的繃帶質感遠比那三十週年版的曉擊霸自然,因為重甲侍鬼用上的是布料,而重甲侍鬼系列當時最大問題是那個成品的巨大高度,但近年市場上已經開始多這些巨大的產品,所以也慢慢地可以接受了