Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] 太陽勇者火鳥號

三獸王係完全變形?
初步砌左, 淨係換粒拳頭已搞左半粒鐘
yugi 發表於 28-9-2021 07:38 AM
初步砌左, 淨係換粒拳頭已搞左半粒鐘

唔磨完全塞唔入
最痴線係個股關節, 我可能中SAD, 塞都塞唔入, 然後用槌揼入去
FUXK, 個關節完全郁唔到, 最後用熱水浸番鬆先解決到
砌模型十幾年, 未試過要用槌仲要浸熱水沖涼
SMP啲QC真係廢撚到想DUM咗佢
z21948814 發表於 3-10-2021 04:03 PM
唔磨完全塞唔入
最痴線係個股關節, 我可能中SAD, 塞都塞唔入, 然後用槌揼入去
FUXK, 個關節完全郁唔到, 最 ...

我會覺得係膠料問題多過係QC,畢竟笨大做咗咁多年模型,應該未至於會出現呢種低級錯誤
z21948814 發表於 3-10-2021 04:03 PM
唔磨完全塞唔入
FUXK, 個關節完全郁唔到, 最 ...

砌smp點可以用暴力,磨少少支柱就可
Smp啲模具其實只有笨大2000年左右既水準,有好多高低級同縮膠位,基本上要當首辦咁修件
eddiem249 發表於 3-10-2021 05:04 PM
砌smp點可以用暴力,磨少少支柱就可
Smp啲模具其實只有笨大2000年左右既水準,有好多高位級同縮膠位,基本上 ...

因為之前隻電童都有類似問題, 用手撳到手指都痛都塞唔入
但用槌揼入咗就冇事, 點鬼知隻火鳥號咁痴線
我隻百獸綠色猩猩肩部又係有條棍塞到一半太緊唔上唔落最後搞到斷埋佢裝入去D位整得太盡
k_dash 發表於 3-10-2021 04:10 PM
我會覺得係膠料問題多過係QC,畢竟笨大做咗咁多年模型,應該未至於會出現呢種低級錯誤 ...

佢D棍位個頭係粗D FOR你裝左入去郁動都唔會甩翻出黎, 但又正因為個頭粗左少少變到好難裝入去

最痴線係個頭滲完線係個高達頭,咩事唧
https://ibb.co/6rPM49D

https://ibb.co/sWfQtcn
https://ibb.co/KhPX6WT

我第一次砌呢個系列,無諗過砌一盒差唔多要一個鐘。認同樓上師兄話,要當手辦砌。佢出合金咪幾好????
AYJ 發表於 4-10-2021 11:37 AM
我第一次砌呢個系列,無諗過砌一盒差唔多要一個鐘。認同樓上師兄話,要當手辦砌。佢出合金咪幾好???? ...

當全膠THE合金都收你1500,笨大先唔會冒險
AYJ 發表於 4-10-2021 11:37 AM
我第一次砌呢個系列,無諗過砌一盒差唔多要一個鐘。認同樓上師兄話,要當手辦砌。佢出合金咪幾好???? ...

嘩.....SRX點算?
重想訂三獸王, 有冇師兄訂左?
ben1982 發表於 4-10-2021 11:58 AM
重想訂三獸王, 有冇師兄訂左?

訂左兩套一套擺3獸一套擺合體魔王