Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

遲d有時間整個詳細比較
暫時只得閒砌R1,稍後有時間先整埋R GUN
比較過後是各有優點,千值比smp高成個頭

左是千值,右是smp

左是千值,右是smp

盾有好大分別,千值有L型支架裝盾,smp只能直插手臂

背面,smp需要大量貼紙再現分色

可動是smp較好,同冇咁易甩野,例如手腕同腰槍架

跪地都係smp較自然,千值好多位有干涉

腳掌接地性smp較好

肩部背翼連接就冇千值做得咁靚

smp腰槍架連接完勝千值,好穩固

smp有小刀收納gimmick唔錯

smp肩關節可向外屈出少少

配合大量造型手,smp擺pose方面完勝千值

R wing方面,兩邊都係要拆散晒再組合,
同樣需要輔助件變形。但千值變形後比較緊密好睇,
smp好多空隙。
20230124_020722.jpg 20230124_020753.jpg
20230124_020821.jpg 20230124_020847.jpg

就咁睇R1的話,今次smp出得算幾好,起碼唔需要用大力金剛指,砌落感覺同HG差唔多。當然膠質一定唔夠HG好,但都唔算好差,不過都唔好期望會襟扭。可玩性一定比千值高,唔介意性價比低的話都值得一入
多謝師兄,睇落今次smp d 膠,冇太陽勇者,三獸王咁好。今次貴係個合體設計上。原色配得冇千值甘好,以為身形笨大會跟番千值

合體後的頭盔(盾牌)的黃色天線,SMP版比千值鍊版大好多,又長又尖。不知道哪一版比較還原設定呢?個人覺得天線大一點比較霸氣感吧!
比膠紙唔緊要,但係好唔好唔再出預噴件?噴得又厚,又出界,有啲又有塵,仲有肩甲條夾口成MM闊.....
ln0 發表於 24-1-2023 03:01 AM
暫時只得閒砌R1,稍後有時間先整埋R GUN
比較過後是各有優點,千值比smp高成個頭

個盾可以用内藏嘅關節去活動,令隻左手可以擺番正常少少嫁

變形方面,雖然都要拆手腳,但亦多咗一d之前fans話現實冇可能做到嘅變形設計
但當然,smp嘅問題都係膠質太弱,變形時已發現幾處牙煙位,變形手感冇隻r-gun咁舒服

攪咩鬼!之前啲CG圖同呢張實物差咁Q遠,個腹肌凹晒落去,左右裙板又飛起晒.
千值版本R1其實腳掌接地ok,不過要將腳背甲推上一級,才不會和腳掌相互干涉。

合體後個身(胸及腰)好似唔係好得, 唔知幾時先有合體片底正面相睇...
想問吓呢套食玩膠噴唔噴得消光? 有冇師兄試過?

余剰なし完全変形!SMP スーパーロボット大戦OG R-1 [SHOKUGAN MODELING PROJECT]

https://youtu.be/_9PFO8W1ihY
「SUPER ROBOT X-TYPE」、SMPに見参!

Z.O.SWORD 試作版刃部未塗裝

https://hjweb.jp/article/863218/

我都砌咗 R-1

都幾大隻!